top of page
  • Anna Onderková

TOP 9 netradičných ubytovaní, ktoré som na cestách vyskúšala


Keďže FB seriál s mojimi najobľúbenejšími plážami mal celkom úspech (nájdete ho TU), rozhodla som sa pokračovať... tentokrát rebríčkom najzaujímavejších, najkurióznejších, najnetradičnejších, skrátka NAJ ubytovaní, v akých som na svojich cestách nocovala. Každé jedno z nich bolo super zážitkom :)


9# SINGAPUR – MARINA BAY SANDS

Jeden z tých WOW hotelov, ktoré cestovateľ okamžite dokáže identifikovať! Mega stavba, ktorá v sebe ukrýva vyše 2500 hotelových izieb, múzeum, obchodné centrum, 2 divadlá, reštaurácie, kasíno, ale hlavne slávny Infinity Pool. To je ten 150 metrový nekonečný bazén na streche, do ktorého sa dostanete, len ak ste hotelovými hosťami. To bolo nervov, keď som zistila, že si môj sen o plávaní v tomto najväčšom strešnom bazéne splním, len keď oplieskame celkom mastnú sumičku na izbu. Lebo doň majú povolený vstup len hoteloví hostia. Čo už, oplieskali sme, lebo je to jeden z tých „aspoň raz za život“ zážitkov, čo stoja za to.


Viac o tom, čo všetko som zažila a videla v Singapure, sa dočítate TU

8# COOBER PEDY – BANSKÁ ŠACHTA

Austrálske mestečko, ktoré som navštívila po ceste z vnútrozemia, kde som bola pozrieť posvätnú horu Uluru, Olgas atd. k južnému pobrežiu. Kto mal vedieť, že normálne hotely v Coober Pedy nemajú? :) Ale niečo ooooveľa zaujímavejšie! V tomto banskom meste sa teploty bežne šplhajú nad 40°C. A práve preto, aby sa všetci schladili, tu ľudia bývajú v banských šachtách. Aj obchody sú tu vytesané do skál, aj kostoly, aj hotely! Zložili sme sa teda aj my v jednej z bývalých šiacht, v kamennej izbičke v podzemí, bez okien :) A majiteľ hotelíka nám ešte aj spravil prehliadku po svojej minibani, ktorú sme mali rovno oproti izbe, kde jeho rodina roky ťažila opál.


Viac o mojom putovaní centrálnou Austráliou nájdete na blogu TU

7# JORDÁNSKO – PÚŠŤ WADI RUM

Červená púšť kam len oko dovidí, z ktorej sa týčia k oblakom rovnako červené skalné útvary. Taká je najväčšia jordánska púštna oblasť Wadi Rum s rozlohou až 720 km2, po ktorej sa môžete preháňať na džípe a nepotrebujete ani príliš bujnú fantáziu, aby ste sa tu cítili ako na Marse. Presne ako Matt Damon vo filme Marťan, ktorý bol natočený práve tu. Slovíčko „rum“ znamená v arabčine ľahký piesok, no tekutý rum si môžete dať po celom dni v púšti v niektorom z množstva glampingov, ktoré tu ponúkajú ubytovanie. Glamping je luxusný spôsob kempovania, kedy spíte v stanoch, no krásne zdobených, veľkých, zariadených v arabskom štýle a vychutnávate si neuveriteľné púštne západy slnka ďaleko od mestskej civilizácie a nočnú oblohu posiatu hviezdami bez akéhokoľvek svetelného smogu. Jedným slovom nádhera!


6# MALEDIVY – OPUSTENÝ OSTROV

Počas môjho prvého pobytu na Maledivách sme na jednu noc vymenili náš rezort za neďaleký neobývaný mini ostrovček, kde bola len jedna malá slamená chalúpka, kúpeľňa pod holým nebom, obmedzené množstvo kanistrov s vodou a nič viac, nik viac. Celý ostrov bol len a len náš. Vysadili nás z lode aj s večerou a až ráno si pre nás loď opäť prišla. Čo vám poviem, romantika "par excellence"!

O noci na opustenom ostrove som písala blog už strašne dávno, aha TU


5# KAMBODŽA - BATTAMBANG – PÔVODNÝ KOLONIÁLNY DOM

Pôvodne avizovaná 6-hodinová cesta busom z hlavného mesta Kambodže Phnom Penh do 300 km vzdialeného Battambangu na severo-západe krajiny sa napokon natiahla na 8 hodín. Ale keď som zbadala hotel La Villa, ktorý nás čakal po príchode... stálo to za to! Pôvodný krásny koloniálny dom postavený v 30. rokoch min. storočia za éry francúzskej kolonizácie. Postavil ho battambangský obchodník Eap Heo pre svoju rodinu. Istý čas bola budova dokonca sídlom veliteľstva vietnamskej armády, ktorá bojovala tu v Kambodži. Nábytok v ArtDeco štýle a väčšina zariadenia (až na TV či klímu, ktoré by mi tu ani nechýbali), sú pôvodné a dýcha z nich história tej doby. Jednoznačne patrí do tohto rebríčka, keďže je jedným z najkrajších historických hotelov, v akých som kedy spala.


O Kambodži, ktorá je mojou cestovateľskou srdcovkou, si prečítajte v mojom článku TU


4# MIAMI / JAMAJKA – VÝLETNÁ LOĎ

Presne touto loďou... čo loďou, lodiskom! sme sa plavili z Miami na Jamajku a späť. Bola to moja prvá (a dúfam, že nie posledná, lebo to bola úplná pecka) cruise a nebola len taká hocijaká. Bola to Jamrock Reggae Cruise, ktorú každoročne organizujú synovia Boba Marleyho na čele s Damianom Marleym. Tí naj reggae interpreti spolu s nami na palube, každý večer párty, koncerty a DJ-i. 5-dňový nonstop žúr. A spanie v kajute tiež skvelý zážitok! Prvý deň som síce ešte hltala tabletky proti morskej chorobe, ale potom som zistila, že cocktaily zaberajú podobne ;)

3# KEŇA – NA SAFARI

Výhľad z okna na stádo slonov, od bazéna na zebry a žirafy prechádzajúce sa popri balkónoch... to sa dá zažiť jedine na Safari! V kenskom národnom parku Amboseli sme sa ubytovali v drevenej chatke obklopení desiatkami slonov a ďalších voľne žijúcich zvierat. V Masai Mara bol náš stan pri jazere, v ktorom si rochnili hrochy. No a pri jazere Naivasha severne od Nairobi sa nám zase popri oknách bungalovu promenádovali žirafy a ja som len s otvorenými ústami a očami neveriacky zízala a vravela si, že to je hádam to najúžasnejšie, čo som kedy videla.

Viac o mojich zážitkoch z africkej divočiny sa dočítate TU

2# AUSTRÁLIA – V KARAVANE

Zopár mesiacov sme brázdili Austráliu karavanom. Vystriedali sme ich hneď niekoľko. Od úplného basic, kde sme sa ledva poskladali, až po fakt veľký, priestranný s vymakanou kuchyňou a zariadením skoro „ako doma“. Sieť karavan parkov u protinožcov je perfektná, vždy sa dá vybrať, či chcete len site, kde zaparkujete, alebo tzv. power site, kde sa dá napichnúť aj na elektrinu, prípadne si prenajmete flek s vlastnou kúpeľňou. Alebo rovno chatku, ak už máte nocovania v aute dosť :) Všetky parky majú príjemné prostredie, kuchyňu s grilmi, mnohé aj bazén. A tá sloboda, keď môžete hocikde po ceste zastať, rozložiť stôl, stoličky a napríklad si uprostred buše spraviť vajíčkové chleby... hej, aj také bolo!


O tom, aké je to precestovať Austráliu karavanom, si prečítajte v mojom článku TU.

1# KYOTO – TRADIČNÝ JAPONSKÝ RYOKAN

V Kyote, najtradičnejšom japonskom meste, sme si dali aj celkom tradičný nocľah. Ryokan je japonský príbytok, veľmi stroho zariadený, na zemi je bambusová podložka tatami, na ktorú sa smie stúpiť len vyzutý, uprostred izby prízemný stolík a okolo neho stoličky bez nožičiek. Dvere sú posuvné, také tie „papierové“. Pred spaním vám na zem rozložia futony – matrace a ráno ich zase zložia do skrine, aby nezavadzali. Pripravené sme mali aj yukaty, niečo ako domáci úbor pripomínajúci kimono. Komplex s ryokanmi zvykne mať aj svoj vlastný onsen, horúci prameň, v ktorom sa dá kúpať. Nechýbali ani tradičné japonské raňajky a ja som sa tých pár dní, čo sme tu strávili, cítila ako pravá Japonka.


O neobyčajnom zážitku v tradičnom japonskom ryokane v Kyote som sa viac rozpísala na blogu TU

TraFaM

foto: Anna Onderková, Ivan Tásler

bottom of page