top of page
  • Anna Onderková

OTESTUJTE SA: Ktorá dóša vás najviac vystihuje?

Podľa ajurvédy je pre zdravie človeka najdôležitejšia rovnováha troch základných energetických charakteristík, tzv. dóš. Nazývajú sa Váta, Pitta a Kapha. Každá predstavuje iný prírodný živel, iné vlastnosti a iné choroby, na ktoré sme v živote náchylní.

Každý človek sa podľa ajurvédy už rodí so špecifickým pomerom dóš, ktoré sú mu prirodzené. A práve ich nerovnováha počas života spôsobuje bolesti a choroby. V ideálnej harmónii sa naša vrodená konštitúcia (prakriti) a súčasná (vikruti) zhodujú. Ak sa vplyvom rôznych vonkajších faktorov (zlé stravovacie návyky, stres, psychické či fyzické traumy) nezhodujú, môžeme túto rovnováhu obnoviť práve ajurvédskou liečbou a procedúrami, správnou stravou, detoxikáciou, jogou a meditáciami.


Preto je podľa tejto 5000 rokov starej medicíny dôležité poznať svoju dóšu, prípadne ich kombináciu (áno, niektorí ľudia môžu mať silných viacero dóš, nie len jednu), a tomu prispôsobiť svoj životný štýl. Teda stravu, aktivity, kozmetiku i liečebné procedúry.


POZNÁTE SVOJU DÓŠU?

Na webstránke www.spaceylon.sk si môžete spraviť rýchly základný test, ktorý vám prezradí, ktorá dóša vo vašom tele prevláda. Ja svoju dóšickú konštitúciu poznám na základe diagnostiky ajurvédskym lekárom, ktorého som spoznala na Srí Lanke. Som kombináciou Váty a Pitty s o niečo väčšou prevahou práve Váty. Ak nemáte možnosť navštíviť ajurvédskeho lekára, tento test KLIK vám to prezradí aj z pohodlia domova.

Srílanský ajurvédsky doktor Nalin, ktorý mi robil kompletnú diagnostiku z očí, jazyka, pokožky a tepu, na základe ktorej zistil nielen moju dóšickú konštitúciu, ale aj aktuálny zdravotný stav.



VIAC O DÓŠACH

Dóše - životné sily - sú tvorené kombináciou vždy dvoch elementov a pre správnu funkciu tela, teda zdravie, je potrebné, aby boli v rovnováhe. Z éteru a vzduchu vzniká Váta, z ohňa a vody vzniká Pitta a z vody a zeme vzniká Kapha.


VLASTNOSTI JEDNOTLIVÝCH DÓŠ

Váta je suchá, chladná, ľahká, pohyblivá, jemná, drsná a premenlivá. Je najsilnejšia z dóš a tým je aj najsilnejšia na vytvorenie choroby. Sídli v hrubom čreve, bokoch, stehnách, ušiach, kostiach a dotykovom zmysle. Jej hlavným sídlom je však hrubé črevo. Váta, v jej prirodzenom stave, udržiava energiu vôle, riadi nádych aj výdych, všetok pohyb v tele a podporuje ostrosť zmyslov.


Pitta je horúca, ľahká, tekutá, ostrá, páchnuca, mäkká. Je energiou katabolického ohňa, zahŕňa teplo, teplotu a všetky chemické reakcie. Sídli v tenkom čreve, žalúdku, pote, maze pokožky, krvi, plazme a zmysle videnia. Pitta je v normálnom stave zodpovedná za trávenie, teplo, vizuálne vnímanie, hlad, smäd, lesk kože, inteligenciu, rozhodnosť, guráž a mäkkosť tela.


Kapha je chladná, vlhká, ťažká, pomalá, mdlá, hladká a pevná. Prestavuje anabolickú výživnú energiu a udržiava konzistenciu látky, váhu a koherenciu tela. Sídli v hrudníku, hrdle, hlave, pankrease, rebrách, žalúdku, plazme, tuku, nose a v jazyku. Kapha v normálnom stave je zodpovedná za pevnosť a stabilitu, uržiavanie telesných tekutín, lubrikáciu kĺbov a prináša pozitívne emócie ako mier, lásku a odpustenie. Jej hlavným miestom je žalúdok.


NÁCHYLNOSŤ NA OCHORENIA PODĽA DÓŠ

V tomto tridóšickom ponímaní je teda zdravie rovnováhou všetkých troch dóš a naopak, choroba sa chápe ako nerovnováha medzi jednotlivými dóšami. Napríklad Váta, ak je nadmerná, spôsobuje suchosť, tmavé fľaky, túžbu po teple, chvenie, abdominálne napätie, zápchu, stratu sily, nespavosť, stratu ostrosti zmyslov, neplynulosť reči a únavu. Človek Váta je náchylnejší na poruchy hrtana, krvného obehu a nervového systému.


Nadmerná Pitta zase spôsobuje nažlté sfarbenie moču, stolice, očí a kože, a môže spôsobiť veľký hlad, smäd, pálivé pocity a problémy so spánkom. Jej hlavným miestom je však tenké črevo, kde ak sa kumuluje, vytvára ochorenia a odtiaľ sa môže šíriť aj do ostatných častí tela, napríklad vo forme vyrážok na pokožke či problémov so zrakom. Osoby, u ktorých prevláda Pitta, sú tak náchylnejšie na ochorenia žalúdka, čriev, srdca, očí či kože.


Nadmerná Kapha zase spôsobuje stratu sily trávenia, akumuláciu hlienov, vyčerpanie, pocit ťažkosti, bledosť, pocity chladu, problémy s dýchaním, kašeľ a nadmernú túžbu spať. Ľudia, u ktorých sa najsilnejšie prejavuje práve Kapha, tiež môžu trpieť ochoreniami dutín, kostí, zubov a nechtov.


V ajurvéde považujeme väčšinu ochorení za psychosomatické, preto ochorenia majú častokrát svoju príčinu nielen v nadmernej predominantnej dóši či vplyve prostredia, ale vznikajú aj kvôli nerovnováhe medzi telom, mysľou a duševnom. V liečbe sa teda ajurvéda snaží prinavrátiť stav prirodzenosti a ten je pre každého úplne iný. Výber liečby preto závisí na konštitúcii človeka, na type momentálnej nerovnováhy, ale napríklad aj na ročnom období. Ajurvédsku liečbu by vám mal nastaviť odborník - ajurvédsky lekár. No na základe zistenia svojej dóšickej konštitúcie si viete aj sami odsledovať niektoré príznaky, upraviť niektoré návyky v rámci životného štýlu a v prípade vážnejších problémov navštíviť svojho lekára. Viac o princípoch ajurvédy, ktoré môžeme aplikovať do nášho života pre zlepšenie zdravia, sa dočítate v podrobnejšom článku, ktorý som napísala po návšteve ajurvédskeho centra na Srí Lanke KLIK.


AJURVÉDSKA KOZMETIKA


Možno ste si všimli aj pri ajurvédskej kozmetike Spa Ceylon, že na každom výrobku sa nachádza informácia, pre ktorú dóšu primárne je daný produkt určený. Prípadne tam nájdete nápis „tridosha“, čo znamená, že je produkt určený pre všetkých, bez ohľadu na dóšu. Po absolvovaní testu vám to uľahčí vybrať si pre seba tie najsprávnejšie kozmetické produkty podľa ajurvédskych princípov.


TraFaM

Foto: Anna Onderková


bottom of page