top of page
  • Anna Onderková

Ajurvédska kozmetika: v čom je iná než bežné kozmetické produkty?

Okrem preukázateľných liečivých účinkov pôsobí na naše telo a zmysly aj upokojujúco, relaxačne, antistresovo a niektoré výrobky dokonca afrodiziakálne. Ajurvédska kozmetika vie dokonca ovplyvniť aj našu náladu.

Odkedy som sa stala ambasádorkou ajurvédskej kozmetiky Spa Ceylon zo Srí Lanky, často dostávam otázky, v čom je ajurvédska kozmetika iná než bežná. Prečo práve tá ajurvédska si ma tak získala a čím. Asi už dobre viete, že celkovo k ajurvéde mám už pár rokov dosť blízko. Podľahla som jej na Srí Lanke, kde som absolvovala niekoľko ajurvédskych pobytov. Ajurvédska filozofia a princípy tejto alternatívnej medicíny sú veľmi zaujímavé. Vedela by som o tom rozprávať celé hodiny. Rozhodla som sa ale osloviť na rozhovor Tatianu Lachovú, ktorá ajurvédsku kozmetiku Spa Ceylon priniesla na Slovensko a otvorila v Bratislave prvý obchod s týmito jedinečnými produktami. Práve ona najlepšie vie, v čom spočíva tajomstvo ajurvédskej kozmetiky. A prezradí ho aj vám v odpovediach na mojich sedem rýchlych otázok!


Na akých princípoch je postavená ajurvédska kozmetika?

V ajurvédskej kozmetike sa prelína tradičné s moderným. Ak by som mala zhrnúť jednou vetou hlavné piliere, na ktorých je táto kozmetika postavená, je to jej čisté prírodné zloženie z najkvalitnejších surovín, účinné a tradičné ajurvédske receptúry, moderné znalosti dermatológie, arómoterapie, etické a fair-trade pravidlá a zelené princípy. Taktiež výrobné procesy prebiehajú podľa autentických ajurvédskych postupov adaptovaných na podmienky modernej doby.

V prípravkoch sú používané stáročiami ako aj vedou preverené a bezpečné ingrediencie, dopestované v praktikách ekologického a obnoviteľného poľnohospodárstva. Sú bez použitia rizikových chemických látok, organického pôvodu, príp. prirodzene divo rastúce, ručne zberané a spracovávané bez zaťaženia životného prostredia. V poctivých ajurvédskych produktoch nenájdete alkohol, parafín, silikóny, parabény, syntetické vône, farbivá, škodlivé sulfáty či živočíšne zložky. Samozrejmosťou je, že sú Cruelty Free a netestované na zvieratách.


Aký vplyv na náš organizmus má ajurvédska kozmetika?

Ingrediencie v ajurvédskej kozmetike sú kombinované tak, aby stimulovali pokožku k aktivácii jej prirodzených schopností, vďaka čomu sa lepšie regeneruje a detoxikuje. Zároveň, vďaka arómoterapeutickému benefitu sa prírodnou cestou stará nielen o zdravie a krásu pokožky či vlasov, ale aj o potešenie vašich zmyslov, harmóniu tela, mysle a duše. Už pri samotnom rituáli jej nanášania sa tak môžete ponoriť do vlastného sveta pôžitkov. A ak z nej chcete vyťažiť naozaj maximum, treba staviť na overené skrášľovacie rituály – kozmetika sa do pokožky zapracováva masážou, vklepávaním alebo jemnými dlhými ťahmi, štetcami, prípadne nahriata, vďaka čomu sa výživné látky lepšie vstrebú. Navyše, teplom sa z kozmetiky uvoľňujú intenzívne vône, ktoré prehlbujú zážitok z jej používania, organizmus sa uvoľní a celá miestnosť sa nádherne prevonia. Je to pocit, ako by ste sa razom ocitli v orientálnych kúpeľoch. A to sa v dnešnej napätej a modernej dobe mimoriadne cení.


Ktoré rastliny či plody sa v ajurvédskej kozmetike najčastejšie využívajú?

V prípravkoch nájdete širokú škálu účinných ajurvédskych byliniek, kvetov, ovocia, korenín a ďalších prírodných surovín, ktoré používa ajurvéda už po tisícročia. Medzi vzácne ingrediencie patrí napr. mysorské santalové drevo, ktoré bolo už v dávnych dobách pre svoje liečivé a skrášľujúce účinky mimoriadne vyhľadávané panovníkmi. Vynikajúce imunostimulačné a regeneračné účinky pre pokožku má kadidlo, čo je vonná živica z kmeňa kadidlovníka označovaná ako „tekuté perly zo stromu života“. Tiež popredné miesto majú aromatický kardamóm, antibakteriálny a stimulačný muškátový oriešok, hrejivá cejlónska škorica či zázvor, chladivá Aloe Vera, hamamel virgínsky, čajovník, eukalyptus, mäta, osviežujúca citrónová tráva, hojivá cukrová trstina, antioxidanty ako panenský kokos, kurkuma, sladké drievko, upokojujúci cejlónsky čaj, vetiver a céder. Z kvetov sú to Ylang Ylang, Neroli, jazmín a tuberóza (nočný hyacint), tradične preslávené svojimi afrodiziakálnymi účinkami, upokojujúca levanduľa, ružový lotos a ruža, z exotických ovocí sú to napr. divoký mangostan, mango, tamarind (indická ďatla), tangerínka, kokum, bergamot, gáfrová limetka, avokádo a amalaki (od čias védskych mudrcov považované za posvätné „božské ovocie“).

Z tradičných staroázijských rastlín majú svoje nezastupiteľné miesto legendárna jogínska bylinka gotukola (brahmi), mukunuwenna a ashwagandha (indický ženšen) - vyhľadávané prírodné lieky proti stresu. Jedným z naozajstných skvostov je neem – známy svojimi hojivými účinkami pri riešení kožných problémov, ekzémov a zápalov, či účinný v boji proti lupinám, moringa známa ako „strom života“ – univerzálny „všeliek“ s vysokým obsahom zdraviu prospešných živín, pačuli s antidepresívnymi a protizápalovými účinkami, či shikakai – v preklade „ovocie pre vlasy“ – po stáročia využívaný na očistu a ošetrovanie vlasov. Prirodzene, týmto nie sú vymenované všetky úžitky ingrediencií pre zdravie a krásu. Tých benefitov je mnohonásobne viac, toto sú len základné z nich.


Jednou z najtradičnejších zložiek býva kokos. Čo všetko sa z neho v rámci ajurvédy vyrába a aké účinky má kokos na organizmus?

Kokos, resp. panenský kokosový olej je bezpochyby dôležitou zložkou ajurvédskej kozmetiky. Získava sa lisovaním za studena z výhradne čerstvých a zrelých kokosových orechov, bez chemického spracovania, vďaka čomu si uchováva blahodarné účinky a aktívne zložky v ich prirodzenej forme. V oblasti kozmetiky má naozaj univerzálne využitie - používa sa v produktoch pre starostlivosť o tvár, telo, vlasy, v univerzálnych maslách, masážnych sérach a olejoch, aj v tradičných ajurvédskych balzamoch. Taktiež ho môžeme nájsť aj vo forme jemného kokosového púdra ako abrazívnu prísadu prírodných peelingov. K pokožke je veľmi jemný, šetrný a čistí ju bez toho, aby ju dráždil.

Vďaka vysokému obsahu prírodných antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín a vitamínov napomáha obnove pleti, chráni je pred voľnými radikálmi a vonkajšími faktormi, ktoré majú na svedomí rýchle starnutie pleti. Má antivírusové, antibakteriálne a antimykotické účinky, vyhladzuje vrásky, obnovuje štruktúru pleti, potláča celulitídu, strie, pigmentové a starecké škvrny, psoriázu, lieči akné, hojí jazvy, popáleniny, ošetruje nechtové lôžka, výborný je aj po holení či opaľovaní. Rýchlo sa vstrebáva, nezanecháva mastný film, omladzuje, hydratuje, revitalizuje a vyživuje.

Je veľmi jemný, preto je vhodný pre všetky typy pokožky vrátane citlivej, podráždenej a ekzematickej, perfektne ho znáša dokonca aj detská pleť. Okrem toho je aj obľúbenou súčasťou rutín starostlivosti o krásu vlasov, pretože vyživuje vlasovú pokožku, spevňuje a ošetruje vlasy, dodáva im prirodzený lesk, predchádza ich lámaniu, štiepeniu, podporuje ich rast a väčší objem, reguluje ich vypadávanie a bojuje proti lupinám.


Aké produkty v starostlivosti o telo ajurvédska kozmetika zahŕňa?

Sortiment ajurvédskych kozmetických výrobkov je naozaj široký, od prírodných balzamov na pery šikovných do kabelky až po sety pre kompletný domáci wellness. V ponuke nájdete produkty pre starostlivosť o tvár, telo, zuby, vlasy, chodidlá, wellness balzamy, prírodné repelenty, aj dekoratívnu kozmetiku a opaľovacie prípravky. Väčšina produktov je unisex, samozrejme to záleží aj od subjektívneho názoru na arómy. Rovnako však nájdete aj produkty špeciálne vyvinuté pre mužov a potreby ich pokožky.

Kombinácie ingrediencií sú starostlivo vyberané podľa prísnych noriem ajurvédy s cieľom dosiahnuť telesné aj duševné zdravie obnovením rovnováhy energií. Podľa prastarých princípov sú namiešané tak, aby sa vzájomne dopĺňali a podporovali. Z produktov si tak viete zostaviť svoj vlastný domáci rituál šitý na mieru – či už podľa problému, ktorý vás trápi (stres, únava, migréna, problémy s nespavosťou) alebo podľa účinku, ktorý chcete dosiahnuť (omladenie, detoxikácia, harmonizácia, koncentrácia, relaxácia). Samozrejmosťou sú aj univerzálne, tzv. „head to toe“ prípravky, ktoré sa o vás postarajú doslova od hlavy až po päty. Tak, ako je cieľom ajurvédy dlhovekosť, zdravie a spokojnosť, toto sa v ajurvédskej kozmetike vďaka jej účinkom premieta do omladenia, zdravého tela, harmónie a potešenia zmyslov a spokojnosti so svojou prirodzenou krásou.

Okrem toho, neodmysliteľnú súčasť ajurvédskych produktov tvorí bytová kozmetika, ako sú vonné tyčinky, dekoratívne aróma difuzéry, rastlinné sviečky, aromatické vrecúška či esenciálne oleje a synergické zmesi. Tie sú taktiež vyrobené na čisto prírodnej báze, bez alkoholu a toxínov, starostlivo ručne vyrábané.


V ajurvéde sa kladie dôraz aj na arómoterapiu. Ako vône ovplyvňujú naše duševné aj fyzické zdravie?

Aróma a vône sú oceňované pri arómoterapii už po stáročia. V dávnych dobách bola vôňa považovaná za reč bohov. Z histórie vieme, že liečivá sila vôní na telo i dušu bola známa už v starom Babylone. Poznali ju starovekí Gréci, Rimania aj Egypťania.

V dnešnom modernom ponímaní je to druh alternatívnej medicíny, v ktorej sa využívajú esenciálne oleje. Tie sa získavajú z rôznych častí rastlín (z kvetov, listov, plodov, koreňov, semienok, kôry) a to buď parnou destiláciou, extrakciou, alebo lisovaním. Vonné oleje pôsobia na naše zmysly, vyvolávajú v našom tele rôzne biologické reakcie, pričom dokážu zásadne ovplyvňovať našu náladu, pocity, myseľ a dokonca aj zdravotný stav. Vône nás tešia, upokojujú, harmonizujú, dokážu nás povzbudiť, prebudiť spomienky, emócie, zahriať, osviežiť, ale aj liečiť.

Príjemné vône môžu pomôcť pri mnohých problémoch – od odbúrania stresu, depresie, úzkosti, zlej nálady a nespavosti (napr. kadidlo, pomaranč, levanduľa), cez liečbu viróz, chrípky, nádchy (cédrové drevo, citrón, eukalyptus, šalvia), podporu imunity (grapefruit, eukalyptus), trávenia (aníz, citrónová tráva, mäta), hojenia rán (tea tree, kadidlo) až po zázračné afrodiziakálne účinky (neroli, jazmín, Ylang Ylang). Využitie arómoterapie však našlo svoje miesto aj v prípade starostlivosti o krásu a zdravie pleti a vlasov. Týchto ozdravných benefitov esenciálnych olejov je nespočetne veľa – bojujú proti celulitíde, lupinám, vypadávaniu vlasov, pigmentovým škvrnám, podporujú detoxikáciu, hoja ekzémy, odreniny, vyrážky a akné, herpes, jazvy, popáleniny, psoriázu, plesne a mnohé ďalšie ťažkosti. Terapia vôňou nám dokáže pomôcť zbaviť sa aj rôznych mentálnych prekážok v živote, traumy, strachu, emocionálneho vyčerpania a negatívnych myšlienok, čo pri pravidelnej „beauty“ rutine isto každý ocení.


Prečo ste sa ty aj s partnerom Braňom rozhodli priniesť na Slovensko práve ajurvédsku kozmetiku? Čím ťa zaujala ajurvédska filozofia?

Ajurvédska kozmetika si nás získala na prvý nádych svojou vôňou, na prvý pohľad svojimi orientálnymi a exotickými obalmi. A samozrejme k tomu prispela aj tradícia ajurvédy a stáročiami overené prírodné receptúry, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a ktoré naozaj fungujú. Starobylí panovníci by sa nenechali skrášľovať a hýčkať len tak hocičím. Takže bola za tým aj naša zvedavosť a túžba dopriať si takéto rozmaznávanie a ajurvédske rituály aj u nás na Slovensku, kedykoľvek na to máte chuť, hoci aj doma v kúpeľni.

A je to aj celkovým pohľadom a princípom ajurvédy – spätosť s prírodou, podpora bylinkami, koreninami a vzácnymi olejmi, arómaterapia, masáže, dôraz na prevenciu, neustála podpora zdravia za pomoci vyváženej stravy, zdravého životného štýlu, pozitívneho myslenia, telesného cvičenia a správneho spracovávania emócií a vnemov, ktoré vedú k rovnováhe tela, mysle a duše. A taktiež sa plne stotožňujeme so zelenými princípmi, eko iniciatívami za zachovanie prírodných zdrojov a ochranu životného prostredia, sociálne zodpovedným správaním, etickými vzťahmi a fair-trade jednaním výrobcu voči svojim lokálnym dodávateľom.


TraFaM

Foto: Anna Onderková a Spa Ceylon

bottom of page