top of page
  • Anna Tásler-Onderková

TOP 10 songov o mojich naj miestach na svete


Je kopec miest na svete, ktoré mám rada a ktoré sa mi spájajú s hudbou. A o niektorých miestach/mestách/krajinách vznikli fakt perfektné skladby. Tak som si vymyslela ďalší do série mojich TOP 10 rebríčkov. Nech sa páči, tu je moja hudobno-cestovateľská TOP desiatka.


🎵10 - DAMIAN MARLEY - WELCOME TO JAMROCK

Jamaica Jamaicaaa!💚💛❤️ Toto bola hymna reggae plavby z Miami na Jamajku, kde bol neoficiálnym kapitánom našej výletnej lode práve Damian, syn Boba Marleyho. A keď sme kotvili pri brehu Jamajky a on spustil tento song, všetky ruky boli hore a boky sa vlnili v reggae rytme. Videla som z ostrova “len” Montego Bay a Ocho Rios. Kingston snáď niekedy nabudúce. A nebola som tu v typickom dovolenkovom rezorte, takže som zažila nielen usmievavých Jamajčanov, ale aj tú drsnejšiu stránku krajiny. Na čo si však živo pamätám je, že z každého baru, reštiky, obchodu aj auta tu hralo reggae! A to k letu a slnečným dňom neodmysliteľne patrí, nie?


🎵9 - THE CLASH - LONDON CALLING

Touto skladbou odhaľujem trošku z mojej pankáčskej duše:) Lebo mám rada songy s názorom. A mám rada aj Londýn. Časopis Rolling Stone zaradil London Calling na 15. miesto najlepších skladieb všetkých čias a ja rozhodne nenamietam. Stará dobrá punková klasika napr. na prebratie k rannej káve. Naposledy som bola v meste na Temži pred 2 rokmi, pozrieť si jedinečnú výstavu kapely The Rolling Stones v Saatchi Gallery a keďže vyšlo na Londýn až neobvykle krásne počko, obehla som aj nejaké tie pamiatky. A potom o tom napísala aj na blogu, tak môžete kuk TU.

🎵8 - SUNRISE AVENUE - HOLLYWOOD HILLS

Slávny nápis, pôvodne Hollywoodland, neskôr skrátený len na Hollywood, postavili v r. 1923 za účelom prilákať do novovzniknutej štvrte nových obyvateľov. Dnes je Hollywood Hills jednou z najlukratívnejších adries v Los Angeles a neodmysliteľnou zastávkou pri každej mojej návšteve mesta. Lebo nápis Hollywood je skrátka ikona a jedna z top tunajších atrakcií. A toto je vyhľad naň z Beachwood Canyon. O Hollywoode spieva kopec interpretov, no ja mám najradšej práve túto skladbu od fínskej kapelky Sunrise Avenue, ktorí sú rovnako skvelí aj naživo. Aspoň čo si spomínam na ich koncert vo Viedni spred asi 10 rokov. A tento hit sa im fakt podaril. Ozaj, o “továrni na sny” som pred časom písala článok do Emmy a aj s tipmi čo všetko sa dá v L.A. vidieť a zažiť ho nájdete aj TU.

🎵7 - MORCHEEBA - ROME WASN’T BUILT IN A DAY

Rím, moje ❤️ mesto, na ktoré mám len tie najkrajšie spomienky. Prvá svetová metropola, do ktorej som sa ešte ako násťročná úplne zamilovala a ktorá vo mne vyvolala túžbu cestovať a spoznávať svet. Zbožňujem taliansku kuchyňu, taliansku filmovú klasiku, taliansku kultúru, občas aj ten ich temperament:) Až sa mi nechce veriť, že je to už 7 rokov od mojej poslednej návštevy tohto romantického mesta. Akoby to bolo len včera, čo som tu povedala svoje osudové "Áno!"

🎵6 - RED HOT CHILI PEPPERS - CALIFORNICATION

Jedna z mojich najobľúbenejších a aj najslávnejších skladieb od tejto, už kultovej, kapelky. Na koncerte v Prahe som si pred časom takmer vykričala hlasivky. Brutaaaalna show! A fotka, ktorú som z môjho archívu vybrala k tomuto songu, je z festivalu Coachella, ktorý je pre mňa jedným zo symbolov Kalifornie. Ten som si odtancovala a odskákala pod pódiami pred 2 rokmi a, ako inak, napísala o ňom ako o jednom z mojich naj hudobných zážitkov v živote aj na blogu TU.

🎵5 - GEORGE EZRA - BUDAPEST

Ja viem, že Budapešť je krásne mesto plné historických pamiatok, no mne sa spája predovšetkým so Szigetom - pre mňa najsamfasa európskym hudobným festivalom! Tento rok bol už mojím 7. a fakt naň nedám dopustiť. Boli ste tam už niekto a zažili tú úžasnú atmosféru? Vždy keď sa dá (a vládzem), pochodím si trošku aj mesto dopoludnia, kým vyrazím na festival, ale úprimne, mala by som sa tam niekedy vybrať vyslovene na “sightseeing”, lebo kopec pamiatok mi stále uniká. Jaaaj, ďalší z travel záväzkov... Polepším sa. A o tom, ako vďaka ďalšej super kapelke Skunk Anansie vznikla moja szigetovská tradícia, si môžete prečítať v jednom staršom blogu TU, ktorý som o tom napísala.

🎵4 - JAY-Z & ALICIA KEYS - EMPIRE STATE OF MIND

Ooooo New Yoooooork! “Concrete jungle where dreams are made of. There’s nothin’ you can’t do. Now you’re in New York.” Notoricky známy refrén a krásna pocta mestu, ktoré nikdy nespí. O čom som sa sama presvedčila pred pár rokmi. Aj keď song poznáte, kliknite si na video vyššie, vybrala som ich perfektné live vystúpenie priamo z Times Square, ktoré fakt stojí za to. Čo vravíte na NY? Boli ste? A tiež vás atmosféra tejto metropoly tak strhla ako mňa?

🎵3 - MANU CHAO - WELCOME TO TIJUANA

Výlet z amerického San Diega do mexickej Tijuany bol pre mňa zážitkom na celý život! Aj vďaka nie celkom múdrej a asi aj nebezpečnej príhode z hranice, ktorú sme si tam s Ivanom “odkrútili” a o ktorej som sa zmienila aj na blogu TU. Dnes sa už na tom, našťastie, len smejeme. Tijuana totiž neostáva nič dlžná svojej povesti nie celkom bezpečného mesta, v ktorom vládnu drogové a prevádzačské kartely a kde sa pašuje cez hranicu všetko možné od liekov až po ľudí... Na druhej strane ale, ak nejdete vyslovene do rizika, zábavy si tam človek užije kopec. A aj fajnového mexického jedla a lacného piva:)

🎵2 - RAZORLIGHT - AMERICA

Jedna z mojich najobľúbenejších piesní vôbec, nie len “cestovateľských” v rámci tohto rebríčka. Uuuužasná! A fotka je zase z mojej najobľúbenejšej americkej pláže Venice Beach. Tá má priam neopísateľnú atmosféru, aj keď trošku som sa ju pokúsila slovami aj fotkami priblížiť v jednom z článkov na blogu, kuk TU. Milujem nepoškvrnené pláže, kde nenatrafíte na davy turistov, kde je piesok biely a more teplé a tyrkysové. Ale ešte viac milujem pláže, ktoré majú príbeh a ako zvyknem vravievať “dušu“! A práve takou je pre mňa kalifornská Venice Beach.

And the winner is...

🎵1 - ZIGGY MARLEY - Beach in Hawaii

Na Havaji, priamo na Waikiki, som mesiac študovala. Zdokonaľovala si angličtinu, ale, samozrejme, tiež explorovala Oahu a okolité havajské ostrovy, trošku aj žúrovala a spoznala super ľudí z celého sveta, ktorí su mi dodnes blízki. A hymnou celého tohto môjho tripu bola práve táto skladba od jedného z mnohých :) synov Boba Marleyho. Vždy, keď počujem ten song, akoby som tam bola, na niektorej z parádnych havajských pláží. Ak sa tam chcete teraz aspoň na chvíľku tiež preniesť, možno vám k tomu pomôže okrem tejto skladby aj môj blog o Havaji, nájdete ho TU.

TraFaM

Mňa fakt baví vymýšľať a písať takéto a podobné TOP rebríčky. Ak aj vás, zopár ďalších, ktoré som napísala, nájdete nižšie:

O mojich TOP 10 ostrovoch. KLIK TU

A TOP 10 pláží. KLIK TU

Tiež TOP 7 mojich najväčších travel trapasov:) KLIK TU

A ešte TOP 9 netradičných ubytovaní, aké som na cestách vyskúšala. KLIK TU

bottom of page