top of page
  • Anna Tásler-Onderková

TOP 10 - moje najobľúbenejšie ostrovy


Definitívne o sebe môžem povedať, že som ostrovný typ. Čím menší a exotickejší ostrovček, tým lepšie. Ten robinsonovský pocit si vždy naplno užívam. Navštívila som už asi 30-tku rôznych ostrovov po svete a 10 naj z nich vám teraz prinášam v podobe ďalšieho seriálu MOJICH TOP 10 OSTROVOV:

#10 ZANZIBAR

Čoraz populárnejší ostrov pri východnom pobreží Afriky s rozprávkovými scenériami, bielučkým pieskom a príjemne teplým tyrkysovým morom, ktorý ho obmýva. Miestni obyvatelia sú priateľskí, no i tu sa už naučili zdrať z turistu peniaze pomaly aj za vzduch čo dýcha. Ak ste však šikovný a viete zjednávať, tu tieto svoje zručnosti oceníte. Alebo si skrátka poviete, že dovolenka na Zanzibare stojí za všetky prachy. A verte mi, že si ju určite užijete. V hlavnom meste Stone Town sa zase môžete kultúrne vyžiť a “nadýchať” histórie a pamiatok. A prečo je “až” na 10-tom mieste, keď je taký úžasný? Práve kvôli jeho spomínanej popularite u turistov. Na môj vkus je nimi už príliš preplnený. Na druhej strane ale práve vďaka tomu poskytujú rezorty a hotely na ostrove fakt skvelé služby.

Ak chcete vedieť a vidieť viac zo Zanzibaru, nedávno som o ňom písala aj blog, aha KLIK TU

#9 CURACAO

Ja som si Curacao, ostrov takmer až pri pobreží Venezuely, sama pre seba nazvala najfarebnejším ostrovom Karibiku. Lebo v hlavnom meste Willemstad majú takéto krásne budovy farieb od výmyslu sveta. Centrum a blízky prístav sú vďaka svojej jedinečnej koloniálnej architektúre dokonca zapísané v UNESCO. Aj domorodkyne chodia v pestrofarebných šatách a sú naozaj veľmi pekné. Aj ich národné kroje, ale aj miestne ženy. Také upravené, milé, vlasy v komplikovaných účesoch z vrkôčikov, čo museli zabrať hodiny práce. Hovoria domorodým jazykom papiamento, no aj s angličtinou sa tu v pohode dorozumiete. S dolármi či eurami tu pri nákupoch nepochodíte, preto si nezabudnite hneď po príchode zameniť peniaze na miestnu menu – holandský gulden. A už len užívať si ich slávny modrý koktejl Blue Curacao na niektorej z krásnych tunajších pláží.

Viac o tomto čarovnom ostrove nájdete na mojom blogu KLIK TU

#8 MALLORCA

Poviete si: čo tam Mallorca, bežná dovolenková destinácia Slovákov. Nemám ale na mysli preplnenú turistickú Mallorcu v lete, ale práve mimo sezóny. Ja som tento ostrov navštívila v jeseni, kedy slnko ešte celkom príjemne hreje, ale more je už len pre ozajstných otužilcov a väčšina reštaurácií, obchodíkov a turistických atrakcií je pozatváraná. V mestečku Santa Margalida vo vnútrozemí sme si prenajali starý kamenný dom na samote, po večeroch sedeli na terase a popíjali sangriu, v noci sa okolím do ticha ozývali len zvonce oviec z neďalekých pasienkov a čerstvé ovocie sme si trhali priamo zo sadu za domom. Keby mi niekto predtým povedal, že práve na Mallorce zažijem takúto romantiku, tak mu hádam ani neuverím.

#7 HERON ISLAND

Pobyt na Heron Islande pri východnom pobreží Austrálie bol úplne šialený. Sídlia tu obrovské kolónie vtáctva, ktoré neuveriteľne škriekajú. Až tak, že hostia v jedinom rezorte, ktorý sa na ostrove nachádza, majú pri príchode na nočnom stolíku pripravené štuple do uší. A počas prechádzok ste nonstop atakovaní vtáčim trusom, takže je to tak trochu “boj o život” a neustále kľučkujete, aby ste sa im vyhli:) Ale tie krásne biele pláže a more v 50-tich odtieňoch modrej… A najväčším zážitkom sú jednoznačne korytnačky, ktoré najmä v noci môžete bežne vidieť motať sa po pláži a klásť vajíčka. Ja som tu dokonca zažila čerstvo vyliahnuté maličké korytnačky, ktoré si to rýchlosťou blesku mierili z hniezda do mora a odolávali náletom čajok, pre ktoré sú pomerne ľahkou korisťou. Pamätám sa, ako som zúfalo behala po pláži, odháňala vtáky a robila babykorytnačkám živý štít, len aby sa bezpečne dostali do vody.

#6 KAUAI

Jeden z havajských ostrovov a rozhodne najzelenší, aký som kedy videla – to je Kauai. I keď som nikdy nebola veľmi na turistiku a kopce, príroda tohto ostrova mi doslova vzala dych. Vážení, toto je Waimea Canyon a musíte uznať, že je úchvatný! Pristihla som sa, ako bez pohybu stojím na vyhliadke a s otvorenými ústami čumím nekonečne dlho na túto nádheru. Po celom ostrove sú parádne traily, na ktoré sa oplatí vydať… a podľa možnosti na nich nestratiť:) Od kratších, niekoľkohodinových, až po niekoľkodňové túry. Dajte si do googlu aj NaPali Coast, odpadnete! My sme ponad NaPali leteli helikoptérou a krajší výhľad som jakživ nevidela. A, samozrejme, aj miestne pláže stoja za to. Dokonalé spojenie turistiky i leňošenia!

#5 SRI LANKA

Sri Lanka sa stáva čoraz obľúbenejšou exotickou dovolenkovou destináciou aj u nás, Slovákov. Mojich 10 dní strávených na tomto ostrove bolo parádnych, no vravím si, že stále málo. Tak veľa sa tu dá vidieť a zažiť. Ja mám najradšej hipisácku oblasť Unawatuna na juhozápade ostrova, no na krásne pláže narazíte takmer všade pri pobreží. Plus kopec budhistických chrámov. V Aluthgame môžete omrknúť najväčšiu sochu Buddhu na ostrove, známy sloní sirotinec zase v Pinnawale, Galle je pekné historické mestečko s úzkymi uličkami a starobilými hradbami, prípadne ak si trúfate, vyštverať sa na Adam’s Peek, čo je vyše 2200 metrov vysoký kopec. Na trail sa zvyknú ľudia vydať okolo polnoci, aby si po výstupe na vrchol vychutnali úchvatný východ slnka. Aj kvôli tomu sa raz musím na ostrov vrátiť, lebo minule som tento výstup nestihla a stále ho tak mám na mojom “to do liste”. A ako typický suvenír si pravdepodobne odnesiete kopec voňavých cejlónskych čajov, ktorých som aj ja mala pri odlete zo Sri Lanky plný kufor.

Celý blog o Sri Lanke nájdete tu KLIK. A keďže som sa o nej rozpísala trošku viac, jeho pokračovanie tu KLIK.

#4 OAHU

Ooooo Hawaii. Jeden z najsuper mesiacov v mojom živote. Popri štúdiu angličtiny na Waikiki sme si neustále robili výlety po Oahu i okolitých ostrovoch. Kauai som vám už spomínala na mieste číslo 6. A na štvorku mojich naj ostrovov zaraďujem práve Oahu s hlavným mestom Honolulu, slávnou Waikiki Beach a hlavne Nort Shore-om. Oblasť na severe ostrova je známa najmä ako raj surferov. Tí sa na obrovských vlnách neustále predzvádzajú a ja ich môžem sledovať donekonečna a nikdy ma neprestanú baviť. Rovnako ako legendárne Matsumoto Shave Ice - typická havajská “zmrzlina”, veď choďte a ochutnajte;) Neoľutujete.

Čo všetko sa dá na Oahu robiť, vidieť a zažiť nájdete podrobnejšie v článku na mojom blogu KLIK TU

#3 KOH RONG

Asi hodinu plavby loďou od pobrežia Kambodže leží tento raj. Sok San Beach je považovaná za najkrajšiu pláž ostrova. My sme sa ubytovali blízko dedinky, kde je len zopár domčekov a pár rybárskych lodí, v asi najobyčajnejšej chatke, v akej som kedy nocovala. Maličká búdka priamo na pláži, v ktorej nebolo nič, len jeden matrac na drevených paletách, no zato šumenie mora tak blízko a intenzívne, že máte v noci chuť zobrať ovládač a stíšiť volume, aby ste mohli zaspať. Jemný biely piesok, čistučné tyrkysové more, v noci pri kúpaní plávate medzi svetielkujúcim planktónom… A tie úchvatné západy slnka… Dokonalosť sama!

#2 PALAWAN

Najväčší zo 7000! filipínskych ostrovov a naozaj až neuveriteľne krásny, taký je Palawan. Na dĺžku má až 450 km a ak priletíte do hlavného mesta Puerto Princesa ako my, pripravte sa na poriadne náročnú, no dobrodružnú trasu k cestovateľmi obľúbenej severnej časti ostrova. Práve tam sú tie najkrajšie pláže a opustené zálivy, na ktorých sa budete cítiť skoro ako Robinson Crusoe. Ale aj prístavné mestečko El Nido, z ktorého všetci veľmi radi vyrážajú na tripy loďou. V okolí sa totiž nachádza veľa lagún či skrytých miest, ku ktorým sa dostanete len v čase odlivu, keď podplávate skalné útesy a za nimi objavíte nádherné tajné pláže. A, samozrejme, kopec skvelých spotov na šnorchlovanie.

Na Palawane som pobudla nejaký čas v dvoch oblastiach, o ktorých som sa viac rozpísala na blogu. Blízko dedinky Port Barton - blog KLIK TU. A pri El Nido, odkiaľ môžete vyraziť na nezabudnuteľné výlety loďou k okolitým lagúnam – blog KLIK TU

...and the winner is...

#1 TAHA’A

Tak a práve som vám prezradila, kde je môj osobný raj na zemi. Maličký, ešte takmer neobjavený ostrov Taha’a vo Francúzskej Polynézii je pre mňa dokonalý aj napriek tomu, že tu nenájdete “katalógové” biele pláže, ani žiadne luxusné rezorty… a možno práve preto! Je to tak naturálne a turizmom nepoškvrnené miesto… Náš, dnes už dobrý kamarát, Roberto tu na svojom pozemku postavil zopár bungalovov, ktoré prenajíma a priamo pri jeho móle je ten najúchvatnejší koralový útes, na akom som kedy šnorchlovala. Život na Taha’a je tak krásne pomalý a bezproblémový. Nikdy nezabudnem na Robertove slová, keď pršalo a my sme nemohli vyraziť na plánovaný výlet loďou: Anna, spomaľ, nestresuj sa, nedá sa dnes? Bude sa dať zajtra. A ak nie, svet sa predsa nezrúti! Odvtedy sa snažím nebrať veci ani seba príliš vážne. A len si užívať daný moment a život so všetkým, čo prináša. Na priateľských a milých ľudí, čo som tu stretla, nikdy nezabudnem. Ani na krásny výhľad priamo z Robertovej terasy pri raňajkách na horu Otemanu, ktorá leží na neďalekom Bora Bora, ani na tie nádherné západy slnka, ani na úžasné chvíle, ktoré som tu zažila.

Moje zážitky z Francúzskej Polynézie a teda aj zo spomínaného ostrova Taha’a nájdete na mojom blogu KLIK TU

Bavia vás moje cestovateľské rebríčky? Tak si kliknite a pozrite aj ďalšie dva, ktoré som napísala:

&

A nech už sa plavíte alebo letíte na akýkoľvek ostrov, pribaľte si, prosím, vo vlastnom záujme aj cestovné poistenie. Napríklad kľudne aj to od Unionu (www.union.sk). Jasné, že vás neuchráni od prípadných nehôd, ale tie následky sa predsalen s poistením znášajú o niečo ľahšie;) Klopem na drevo, mne sa zatiaľ na cestách nestalo nič tak vážne, aby som to musela riešiť s poisťovňou (bože, len nech to teraz nezakríknem), no ešte NIKDY som nešla do zahraničia bez poistenia. Pre istotu!

Želám šťastné cesty bez nehody!

TraFaM

foto: A+I

bottom of page