top of page
  • Anna Onderková

Odkiaľ sa vzali adventné kalendáre? Vedeli ste, že ich poznajú aj v Afrike či Ázii?

Zdá sa vám, že do Vianoc je ešte času dosť? Od 1. decembra však už začíname odrátavať a otvárať okienka na adventných kalendároch. Máte už ten svoj pripravený?

Adventný kalendár som mala naposledy ako dieťa. V dospelosti som túto tradíciu akosi vytesnila. Ako sa poznám, aj tak by som mala čokoládky z neho vyjedené už v prvý týždeň :) Za tie roky sa však zo zábavky pre deti stala lákavá záležitosť aj pre nás dospelých. Dnes už máme na trhu adventné kalendáre, ktoré ukrývajú napríklad kozmetiku či iné dospelácke darčeky. Existujú online verzie adventných kalendárov či adventné kalendáre pre domácich miláčikov! Pred pár dňami som dostala aj ja ako darček jeden nádherný adventný kalendár. A to od srílanskej značky Spa Ceylon, v ktorom sa ukrýva 24 ajurvédskych prírodných kozmetických výrobkov. Neviem sa dočkať 1. decembra, až začnem postupne otvárať jednotlivé okienka. A sľúbila som si, že každý deň len jedno, čestne! Lenže tento darček ma prinútil aj zamyslieť sa, odkiaľ sa vlastne adventné kalendáre vzali. Kto ich vymyslel? Z akej krajiny tento nápad pochádza? A našla som kopec zaujímavostí. Vedeli ste napríklad, ako vyzerá taký africký či čínsky adventný kalendár?


História

Prvé podomácky vyrobené adventné kalendáre boli určené deťom. Čas do Štedrého dňa bol pre ne nekonečne dlhý, tak sa im rodičia snažili čakanie spríjemniť.Okrem pridávania obrázkov na stenu tiež niektorí zmazávali čiarky, napísané na stene kriedou. Známe sú tiež rôzne adventné hodiny či sviece. Za vynálezcu adventného kalendára však považujeme Nemca Gerharda Langa. Ako malý dostával od svojej mamy 24 cukríkov pripevnených na kartóne. Každý deň adventu mohol zjesť jeden. Myšlienku oživil v dospelosti. Prvý tlačený kalendár určený na predaj vyšiel v roku 1908. Lang po úspechu prvého kalendára vášnivo vymýšľal každý rok nové a nové druhy. Adventné kalendáre sa stali v Nemecku veľmi obľúbené a odtiaľ sa rozšírili do celého sveta. V USA ich propagácii dopomohol 34. prezident Ike Eisenhower. Ten bol odfotený, ako otvára adventný kalendár spoločne so svojimi vnúčatami. Fotografia obletela Spojené štáty a adventný kalendár zrazu nesmel chýbať v žiadnej rodine.

Naj…

NAJVÄČŠÍ adventný kalendár postavili v Londýne v roku 2007 a zapísal sa dokonca do Guinnessovej knihy rekordov. Bol 71 metrov vysoký, 23 metrov široký a mesto ním oslávilo znovuotvorenie vlakovej stanice St. Pancras po renovácii.

NAJDRAHŠÍ

V obchodoch Harrods bol pred Vianocami v roku 2007 dostupný exkluzívny adventný kalendár, ktorý stál neuveriteľných 50-tisíc dolárov! Bola to vyše metrová konštrukcia v tvare stromčeka vyrezaná z brestového a orechového dreva. V každom okienku sa ukrývala organická čokoláda značky Green & Black a výťažok z predaja bol určený na podporu farmárov - pestovateľov kakaa na Belize.

Adventné kalendáre vo svete

Netradičný severský kalendár

V severských krajinách ako Dánsko, Island, Fínsko či Švédsko majú zaujímavú tradíciu adventného kalendára, ktorý volajú Julekalender. Ide o špeciálnu rozhlasovú alebo televíznu show, ktorá sa začína vysielať 1. decembra a končí sa na Štedrý večer. Prvýkrát sa Julekalender vysielal v roku 1957 v rozhlase. Niektoré hry sú určené vyslovene deťom, niektoré pre celé rodiny a majú aj také, ktoré sú určené len pre dospelých ;)

Africký adventný kalendár

Misionárka Becky Chinchen ušla s manželom a svojimi 4 deťmi pred občianskou vojnou v Libérii. Ocitli sa medzi utečencami v Keni. Na základe tejto skúsenosti sa rozhodla s ďalšími ženami založiť organizáciu Amani ya Juu, ktorá pomáha takýmto ženám, začleňuje ich do bežného života a dáva im prácu. A práve tieto ženy z Kene vyrábajú jednoduché, no zaujímavé africké adventné kalendáre z ručne vyrezávaných kúskov dreva a kokosových škrupiniek, pričom ide o pekný a zmysluplný fair trade projekt.

Foto: amaniafrica.com

Čínsky adventný kalendár

Čínsky nový rok je najväčším sviatkom v krajine. Samozrejme, že si zaslúži aj svoj vlastný adventný kalendár. Našla som jeden skutočne netradičný, ktorý odrátava 15 dní do Čínskeho nového roka a učí čínske deti o histórii svojej krajiny. Kalendár obsahuje krásne ilustrácie s textami o čínskych cisároch, tradíciách, sviatkoch, čínskom zverokruhu a podobne.

Foto: kickstarter.com


Srílanský ajurvédsky kalendár

No a samozrejme moji drahí Srílančania tiež nezaostávajú. Ich najznámejšia značka kozmetiky Spa Ceylon, postavená na ajurvédskych princípoch, prišla tento rok s nádherným adventným kalendárom. Ten ukrýva 24 voňavých a telu aj duši lahodiacich produktov. Sú medzi nimi krémy na ruky, luxusné mydlá, liečivé balzamy, peelingy, sprcháče, masážne oleje, telové mlieka, balzamy na pery či dokonca kondicionéry na vlasy. Ide o limitovanú edíciu a užijete si s ním dokonalý ajurvédsky wellness.


Ak chcete potešiť už pred Vianocami seba alebo svojich blízkych, nájdete ho v predajni Spa Ceylon na 1. posch. v OC Central v Bratislave, alebo na webstránke TU (klik). Ideme otvárať od 1. decembra adventné kalendáre spolu? :)


TraFaM

Foto: Anna Onderková, internet

bottom of page