• Anna Onderková

Čo sa skrýva za exotickými názvami ylang-ylang, neroli či pačuli?

Ylang-Ylang, tuberóza, pačuli, neroli... Určite ste už tieto názvy zaregistrovali. Najčastejšie sa s nimi stretávame, keď si vyberáme kozmetiku, parfum či vonné oleje. Čo sa však skrýva za týmito exotickými pomenovaniami?

Tí z vás, čo sa venujete aromaterapii, pre vás nebude tento článok asi ničím novým. Ale čo my ostatní laici? Čo si máme predstaviť pod týmito názvami, ktoré máme spojené viac-menej len s čuchovými zmyslami? Tušíte, ako dané stromy či kvety vyzerajú a z akých končín sveta pochádzajú? Aké majú účinky na naše zdravie, pokožku či myseľ a ako z nich vyťažiť to najlepšie? Tento článok je práve o tom. A ako súvisí s cestovaním? Tak, že väčšina týchto exotických rastlín pochádza práve z mojich obľúbených kútov sveta.

Ylang-ylang

Často počujeme alebo čítame tento názov v súvislosti s kozmetikou či parfumami. Ide o príjemnú sladkastú vôňu. Viete ale, čo presne ylang-ylang je? Existuje strom, ktorý sa nazýva Kananga vonná. Vyskytuje sa hojne v dažďových pralesoch. Pochádza z tropickej Ázie a Austrálie, no rastie aj v Tichomorí či na Komorských ostrovoch. Jeho žlté kvety pripomínajú hviezdicu a sú zdrojom vonného oleja, ktorý voláme ylang-ylang. A práve ten sa používa ako prísada do parfumov, krémov a ďalších kozmetických produktov. Okrem opojnej vône má aj zdraviu prospešné účinky. Používa sa na zníženie krvného tlaku, upokojuje myseľ či znižuje tvorbu mazu. Tiež podporuje rast vlasov, zmierňuje opuch a začervenanie, podporuje spánok a zlepšuje náladu. Veľmi dobre pôsobí aj proti stresu, preto je tak hojne využívaný v aromaterapii. A pôsobí aj ako afrodiziakum. Domorodci by vám vedeli rozprávať, oni na tieto zázračné účinky prišli už dávno ;) Navyše ak je prísadou krémov, tak pokožku regeneruje, zvláčňuje a udržuje jej prirodzenú vlhkosť a elasticitu. A čo je najviac super – spomaľuje tým proces starnutia. Ylang-ylang je filipínsky ľudový názov tohto stromu. Prekladá sa aj ako kvet kvetov.


Pačuli

Pačuli je tropická rastlina s malými svetloružovými kvetmi. Pestuje sa najmä v Číne, Indii, Malajzii, Indonézii, na Filipínach a vo Vietname. Vôňa pačuli je dosť výrazná, sladkastá a drevitá, od nepamäti sa používa ako súčasť parfumov. Vonný olej pačuli sa získava z vysušených fermentovaných listov. Býva tiež častou zložkou prípravkov na vlasy – šampónov a kondicionérov. Pomáha totiž v boji proti lupinám, podporuje hojenie vlasovej pokožky, zdravý rast vlasov a pôsobí na ne regeneračne. Jeho silu oceníte, ak máte lámavé, jemné a rýchlo sa mastiace vlasy. Pôsobí skvelo na suchú a popraskanú pleť. Pokožku rýchlo regeneruje, aj v prípadoch, keď trpíte napríklad ekzémom. Pôsobí na pokožku upokojujúco a protizápalovo. A aké účinky má na našu myseľ a nervový systém? Je vhodná pre ľudí, ktorí pociťujú vyčerpanie nadmerným premýšľaním, robením si starostí a majú problém upokojiť svoju myseľ a myšlienky. Vôňa pačuli pôsobí stimulujúco a povzbudzuje libido.


Neroli

Neroli pochádza z Ďalekého východu a hovorí sa, že ho arabskí obchodníci priniesli do Stredomoria. Jeho história je spájaná s panovníckymi rodmi, keďže išlo o jeden z drahších olejov. Názov dostal po Anne Márii de la Tremoille – princeznej z Neroli. Kvety tohto oranžového stromu bývali súčasťou kytice neviest,aby pomohli upokojiť pri svadobnom strese a ako symbol čistoty a panenstva. Spája sa s prívlastkami ako cnosť, nevinnosť, čistota a plodnosť. Taký je neroli – pomarančový kvet. A aké má účinky? Je antibakteriálny, protiinfekčný, antiseptický, antidepresívny a afrodiziakálny. Rozptyľuje hnev, zmierňuje úzkosť a strach. Je mimoriadne efektívny počas silných emocionálnych výziev ako sú šok a trauma. Navyše napomáha koncentrácii a podporuje kreativitu. Ak je súčasťou prípravkov na pokožku, môžete si byť istí/isté, že ju zjemní, omladí a vyhladí vrásky. A to nie je na zahodenie, však dámy ;) Navyše pôsobí proti pigmentovým škvrnám, regeneruje jazvy, popáleniny a minimalizuje strie! Jeho kvetinovo sladká exotická aróma prináša pocit eufórie a pomáha uvoľňovať chronické stavy úzkosti a depresie.


Gáfrová limetka

Vyzerá veľmi podobne ako klasická limetka, ktorú poznáme z našich obchodov. Nemá však hladkú, ale hrboľatú kôru. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a rozšírená je aj na Madagaskare. Poslúži dobre v kuchyni (listy, kôra aj dužina), ale najmä na Srí Lanke sa využíva často aj v kozmetike. Býva zložkou difuzérov, mydiel, šampónov, ale aj kúpeľných solí a sprchových gélov. Má sviežu povzbudzujúcu citrusovú vôňu a je doslova nabitá vitamínom C. A ten je veľmi užitočný aj pre našu pokožku. Gáfrová limetka má antibakteriálne, antivírusové a antiseptické vlastnosti. Navyše je prírodným antioxidantom, ktorý spomaľuje starnutie pokožky. Uvoľňuje stres, napätie, jej svieža vôňa pôsobí povzbudivo, zvyšuje koncentráciu a prečisťuje myseľ.


Tuberóza

Táto rastlinka pochádza pôvodne z Mexika. Môžete ju poznať aj pod názvom nočný hyacint. Dnes sa však už hojne pestuje aj v severnej Afrike, južnej Európe, Gruzínsku, Iráne a najmä v Ázii. V Indii je natoľko obľúbená, že sa stala neoddeliteľnou súčasťou hinduistických rituálov a tradícií. Plody tejto rastliny sú nesmierne bohaté na omega 3-mastné kyseliny. Výťažky z nich sa používajú v podobe vonných olejov v parfumérii a kozmetike. Vedeli ste, že výťažky z kvetov tuberózy sú súčasťou aj legendárneho parfumu Chanel N˚5? Vďaka svojmu zloženiu je využívaný často ako súčasť šampónov a prípravkov na vlasy. Tie sú po použití lesklejšie, hebkejšie a odolnejšie. Vôňa tuberózy vplýva aj na naše zmysly. Má relaxačné účinky nielen na našu myseľ, ale aj svaly. Dokáže tlmiť kŕče a dokonca aj kašeľ. Potláča úzkosť a negativitu.


Citrónová tráva

Vysoká tropická tráva s príjemnou vôňou a citrónovou chuťou sa nachádza v celej juhovýchodnej Ázii. Je známa aj pod iným názvom ako vôňovec citrónový alebo citronela a rastie v hustých trsoch. Rastliny sa zbierajú každé tri až štyri mesiace. A ayurvédska medicína ju miluje. Ja viem, že citrónovú trávu poznáte aj z kuchyne či barov, kde vám ju radi šupnú do drinku pre jej výraznú príchuť a arómu, no má aj liečivé benefity a pozitívne vplýva na našu myseľ. Okrem toho, že pôsobí antibakteriálne a protizápalovo, tiež proti plesniam, tak tlmí bolesť a upokojuje svaly a podráždenú pokožku. Urýchľuje hojenie rán a zmierňuje opuchy. A výrazne dobre vplýva na trávenie a náš cholesterol. Z výťažkov z citrónovej trávy sa vyrába kozmetika aj esenciálne oleje. Veľmi účinne pôsobí na opuchnuté a unavené nohy. Pokožku tváre zase dokáže krásne rozjasniť a vyrovnáva farebné nerovnosti pleti. A že je účinným prírodným repelentom, to asi ani nemusím pripomínať, však?

Všetky tieto rastlinné zložky a vône sa nachádzajú aj v produktoch srílanskej ayurvédskej kozmetickej značky SPA CEYLON. Pačuli nájdete napríklad v ich šampónoch a kondicionéroch, ylang-ylang napríklad v krémoch na ruky, vonných olejoch a mydlách, neroli taktiež. Gáfrovú limetku v rade DE-STRESS či PEACE... Podstatné je, že ide o výsostne prírodné zloženie produktov bez pridaných parabénov, konzervantov, silikónov, alkoholu a pod. Preto tieto vône a rastlinné zložky pôsobia ešte účinnejšie a silou, ktorá im je prirodzená a ako sa používali na Srí Lanke či v iných častiach Ázie po stáročia. Ich skvelé účinky totiž poznali už pred stáročiami. Vyskúšate ich aj vy?


www.spaceylon.sk

Všetky rastlinné ingrediencie, ktoré SPA CEYLON používa vo svojich prípravkoch, nájdete TU.

TraFaM

Foto: Spa Ceylon