top of page
  • Anna Onderková

Dokonalá exotika pre náročných, no stále sa super ceny... taká je Malajzia!


Malajzia, to nie je len moderná metropola Kuala Lumpur. I keď tú pravdepodobne navštívite v krajine ako prvú. Prezradím vám však aj ďalšie dôvody, prečo Malajziu navštíviť.

Kto lieta do Ázie častejšie, Kualu ako jeden z najdôležitejších dopravných uzlov kontinentu už iste dôverne pozná. Zohnať sem akciové letenky nie je žiadna veda a z letiska v Kuala Lumpur, ktoré ročne vybaví až 60 miliónov pasažierov, sa už dostanete takmer všade. I ja som cez hlavné mesto Malajzie viackrát prelietala a zakaždým si naň vyhradila deň-dva aspoň na malú prehliadku mesta. Kým som si nepovedala, že by si Malajzia zaslúžila viac, než len pár hodín počas medzipristátia. Chrobáka do hlavy mi zavŕtal taxikár, ktorý ma raz viezol z centra na letisko. Nie je to blízko, tak mi za tú hodinku stihol porozprávať o krásnych plážach a ostrovoch na východnom i západnom pobreží, o ich typickej kuchyni, aj miestnych zvykoch. Tak som sa po pár mesiacoch do Malajzie vrátila. Na dlhšie a objavovala čaro krajiny aj mimo nablýskanej metropoly.

Top adresa v KL

Okrem toho, že je Kuala Lumpur luxusným nákupným rajom všetkých shoppoholičiek aj mekkou gurmánov bažiacich po exkluzívnych gastronomických zážitkoch a mrakodrapy sa tu predbiehajú svojou výškou jeden pred druhým, Petronas Twit Towers budú vždy asi najväčším lákadlom turistov. 452 metrov vysoký pár veží bol od roku 1998, kedy ho postavili, po dobu šiestich rokov najvyššou budovou na svete. Dodnes si drží prvenstvo ako najvyššia dvojica budov. Je nepochybne dominantou mesta a každý túži nájsť si ubytovanie s výhľadom práve na ne. Nie je to až taký problém a ani extra drahá záležitosť. Apartmány a hotely sa tu prenajímajú za normálne ceny, keďže v okolitých mrakodrapoch je ubytovacích možností habadej a mnohé ponúkajú aj exkluzívny výhľad zo svojich strešných bazénov. Nemenej pekný je však aj výhľad priamo z veží na celé mesto. Výťahom sa vyvezte do výšky 170 metrov na vyhliadkový most, ktorý budovy spája. Nestačí? Tak nastúpte do ďalšieho výťahu, ktorý vás vyvezie až na 86. poschodie (z celkového počtu 88 poschodí), odkiaľ sa vám naskytne panoramatický výhľad na okolité mrakodrapy aj veľký park priamo pod budovou s hrajúcou a po zotmení aj svietiacou fontánou, ktorá strieka v rytme hudby. Príde mi až neuveriteľné, že takýto kolos, akým Petronas nepochybne je, dokázali postaviť len za päť rokov.

Tisíce červených lampiónov

Zážitok celkom iného druhu sa vám naskytne v chráme Thean Hou, alebo inak Chráme troch bohýň – neba, súcitu a nábreží. Pre mňa osobne ešte fotogenickejšie miesto, ako samotné veže Petronas. Záplava červených lampiónov, ktorými je chrám vyzdobený, priam vyráža dych. Vo vnútri chrámu objavíte množstvo budhistických symbolov a oltáre s tradičnými ornamentmi. A, samozrejme, nechýbajú sochy troch spomínaných bohýň, ktorým je chrám zasvätený. Najkrajší pohľad je ale na chrám zvonku. Jeho exteriér je pestrofarebný, človek nevie kam sa skôr pozrieť. V čase sviatkov sa tu schádzajú tisíce veriacich. Počas mojej návštevy tu ale bolo len pár ľudí a vychutnávala som si jeho pokojnú atmosféru uprostred rušnej metropoly, ktorá budí dojem, že hádam nikdy nespí. Okrem tohto budhistického natrafíte v meste aj na niekoľko hinduistických chrámov a najmä na mešity, keďže Malajzia je prevažne moslimskou krajinou. To sa odzrkadľuje aj v uliciach, po ktorých uvidíte kráčať ženy zahalené, no napriek tomu nesmierne elegantné, krásne nalíčené a spod buriek im trčia luxusné topánky a na ramenách sa hojdajú kabelky vychytených značiek. Čo som mala možnosť si všimnúť, Malajzíjčania majú veľmi pekné črty tváre a minimálne vo veľkých mestách si potrpia na módu. Z Malajzie by si mohli brať príklad mnohé iné národy, keďže v tejto krajine, napriek tomu, že tu žijú pokope ľudia viacerých vierovyznaní, nie sú žiadne náboženské konflikty. Nažívajú tu spoločne v mieri a celkovo je Malajzia bezpečnou krajinou, kde som ani na sekundu nepocítila obavu, ba ani náznak toho, že by ma chcel niekto napríklad okradnúť.

Pozor na drzé opice

Aj menej skúsený cestovateľ, ktorý sa sám seba pred plánovaním dovolenky pýta, ako sa, preboha, budem v cudzej krajine prepravovať, či ako sa tam dohovorím, nemusí mať z Malajzie obavu. Miestni ľudia sú naozaj veľmi prívetiví a ochotní. S angličtinou sa úplne bez problémov dohovoríte v obľúbených turistických oblastiach a ak aj po anglicky nehovoríte, pomocou rúk, nôh, mapy a prípadne prekladacej appky v mobile to hravo zvládnete. Vo väčších mestách funguje Uber, prípadne Grab, čo je podobná služba a ani na mestskú dopravu by som tu na vašom mieste nezanevrela. Značenie na staniciach je prehľadné, prípadne vám ochotne poradia pri okienku. Po centre Kualy, medzi hlavnými turistickými bodmi, premávajú zdarma ružové autobusy a na vzdialenejšie miesta, napríklad k slávnym jaskyniam Batu Caves, sa pohodlne odvezte vlakom. Po príchode na toto významné hinduistické pútnické miesto vám ako prvá do očí udrie obrovská 42 metrová zlatá socha boha vojny Murugana. Je to najvyššia socha v celej Malajzii a celkovo druhá najvyššia hinduistická socha na svete (tá prvá je v Nepále). Odhalili ju v 2006-tom a spotrebovali 300 litrov zlata, ktorým je natretá. Od sochy k jaskyniam, ktorých je tu hneď niekoľko, vedú strmé schody, presne 272! V čase, keď som tam bola ja, prebiehala ešte rekonštrukcia a všade boli lešenia. Dnes sú schody pomaľované vo farbách dúhy, takže budete mať ešte o niečo krajší a pestrejší zážitok, ak sa sem vyberiete. Vstup do hlavnej jaskyne je zdarma, dodržte však príslušný dresscode, teda žiadne šortky ani krátke sukne. Odhalené ramená im nevadili. Najväčšia a najposvätnejšia z tunajších jaskýň je 400 miliónov rokov stará Temple Cave, v ktorej voľakedy žili ľudia. Dnes ju obliehajú stovky opíc. Pozor, nekŕmiť, nedráždiť! Maximálne fotiť a dávať si pozor na akékoľvek jedlo a šperky, po ktorých sú schopné okamžite vyštartovať. Vždy ráno a večer sa v jaskyni konajú modlitebné obrady. Aj počas dňa je v tunajších kaplnkách rušno, miestny hindu "kňaz" vám môže dať požehnanie a k oltárom ľudia neustále prinášajú kvetinové obety.

More, piesok a palmy

Presuňme sa už ale ďalej od hlavného mesta, na pláže, ktoré môžu pokojne konkurovať slávnejším „sestrám” z neďalekého Thajska, Indonézie či Filipín. Ako? Keďže je Malajzia domovom jednej z najznámejších ázijských nízkonákladoviek, letenku na ostrovy ako Penang, Langkawi, Borneo, na ktorom sa tiež rozprestiera časť krajiny, prípadne do iných prímorských oblastí, kúpite doslova za facku.

Za malajzíjsky dovolenkový raj, ktorý už miestni veľmi dobre poznajú a začínajú ho objavovať aj turisti z celého sveta, je považovaný ostrov Langkawi pri západnom pobreží. Tak biele pláže a čistučné tyrkysové more som si tu nepredstavovala ani v najtajnejších snoch. A už vôbec nie, že to bude typická turistická destinácia plná atrakcií pre celé rodiny ako Podmorský svet či parádne obrovské 3D múzeum. Nekonečno možností vodných športov a promenády plné obchodíkov, reštaurácií a štýlových barov nájdete hlavne pri najznámejšej pláži Cenang. Zamilovaným párikom, ktoré hľadajú na ostrove skôr romantiku, poradím úplne odľahlé miesto s názvom Datai Bay na severe Langkawi. A jednoznačne top atrakciou ostrova je 125 metrov dlhý Sky Bridge, vyhliadkový most vo výške 700 m.n.m., ku ktorému vás vyvezie najstrmšia lanovka na svete. A z ktorého budete mať úžasný výhľad na okolité hory, more, aj najznámejšie miestne vodopády Seven Wells, ku ktorým si môžete spraviť malú túru a schladiť sa v nich počas horúcich slnečných dní. Na horúčavy a najmä vlhko sa pripravte v celej Malajzii, nie len na ostrove. Vďaka tomu sa tu tak darí vegetácii a krajina sa neustále zelená. Vyše 60% územia tvoria lesy a v horských oblastiach dokonca džungle.

Najlepší streetfood Malajzie

Z Langkawi som sa po pár dňoch presunula o niečo južnejšie, na ďalší malajzíjsky ostrov Penang. Využila som lacnú letenku, no medzi týmito ostrovmi premáva aj trajekt, ktorým sa môžete odviezť. Penang je navyše spojený aj s pevninskou časťou krajiny a to hneď dvomi mostami. Historické hlavné mesto tohto ostrova Georgetown ma úplne dostalo svojou architektúrou aj gastronómiou. Miestny streetfood je vychýrený po celej Ázii. Stovky stánkov, ktorými sa po večeroch plnia ulice, ponúkajú všelijaké miestne špeciality, polievky, rezancové či ryžové jedlá s kopou zeleniny. Možno vám teraz názvy ako Nasi Lemak či Wanton Mee veľa nepovedia, no vypýtajte si ich, ak sem raz zavítate a nebojíte sa exotickej kuchyne. Mnohé budovy v centre majú farebné fasády. Najznámejšou je Blue Mansion, neprehliadnuteľný sýtomodrý hotel, ktorý sa stal symbolom mesta. Ak však niekto Georgetown celosvetovo preslávil, tak litovský umelec Ernest Zacharevic, ktorého originálne nástenné maľby zdobia centrum. Desiatky jeho diel, kde zobrazuje často deti pri hraní, sú roztrúsené po meste a namaľované sú tak, že sa poľahky môžete stať súčasťou jeho obrazov. Pri obdivovaní pouličného umenia sa skúste zatúlať až k prístavu do vyše 100 ročnej osady Clan Jetties. Tá je vystavaná na mólach na vode a dodnes v drevených domčekoch žije čínska komunita. Zaujímavosťou je, že miestne rodiny neplatia žiadne dane, keďže nežijú na pevnine. Ak si chcete spraviť výlet aj mimo mesta, musíte zaručene vidieť budhistický chrám Kek Lok Si, najväčší v celej Malajzii, do ktorého pravidelne prichádzajú pútnici z celej juhovýchodnej Ázie. Obrovský komplex je plný krásnych zákutí a ani si neuvedomíte, ako vám tu zbehne celý deň. A to vôbec nevadí, lebo po zotmení sa chrám rozžiari miliónmi svetielok a lampiónov a je naň úchvatný pohľad.

Orangutany vo voľnej prírode

Časť krajiny sa rozprestiera aj na neďalekom ostrove Borneo, ktoré je tretím najväčším na svete a jeho územie si podelili Indonézia, Brunej a „naša“ Malajzia. Aj tu objavíte skvelé pláže, no to hlavné, kvôli čomu väčšina ľudí Borneo navštívi, je ukryté v džungli. Je to totiž jedno z mála miest na svete, kde môžete pozorovať orangutany v ich prirodzenom prostredí. Môžete si vybrať návštevu sirotinca, kde sa o orangutany starajú, no omnoho väčší zážitok budete podľa mňa mať, ak sa vydáte na plavbu po rieke Kinabatangan, pri ktorej žije veľa divokých zvierat. Okrem orangutanov hojdajúcich sa v korunách stromov tu bez problémov zahliadnete malých slonov, či dokonca krokodíly. Alebo túžite vidieť stovky maličkých korytnačiek utekajúcich po vyliahnutí rýchlo do mora? Prípadne veľké korytnačky kladúce do piesku vajíčka? Takúto šancu budete mať na ostrove Selingaan, ktorý nazývajú aj Korytnačí ostrov, už po krátkej plavbe loďou severne od Bornea. Ide o chránené územie, kde je prístup prísne regulovaný a obmedzený na maximálne 52 návštevníkov, ktorí tu môžu aj prenocovať a v prítomnosti miestnych ochranárov pozorovať zvieracích obyvateľov ostrova. Už od roku 1927 funguje ochranný program, ktorý sa stará o tento ostrov a miestne korytnačky, vďaka čomu si ich populácia drží vysoké čísla a pravidelne sa sem vracajú, keďže sa tu cítia v bezpečí. Borneo ponúka kopec možností a zážitkov najmä dobrodruhom, ktorí neváhajú zdolávať džungľu, prípadne vyškriabať sa na najvyššiu horu celej juhovýchodnej Ázie Kinabalu (4 095 metrov), z ktorej je bezkonkurenčný výhľad, alebo objavovať miestne jaskyne a podmorské koralové útesy. Príroda je tu skutočne neprekonateľná, divoká a krásna.

Povedali by ste, že Malajzia toho ponúka tak veľa aj mimo sprofanovaného Kuala Lumpur? Skúste sa najbližšie pri plánovaní dovolenky v Ázii pristaviť a pouvažovať aj nad týmto jedinečným kútom sveta, myslím, že neoľutujete.

Užitočné informácie a zaujímavosti o Malajzii:

  • Malajzia je najbohatšou krajinou JV Ázie. Najmä vďaka exportu ropy a zemného plynu.

  • Medzi najvzácnejšie živočíchy v krajine patrí orangutan, tiger a nosorožec.

  • Všetky informácie o Korytnačom ostrove, ako sa sem dostať a ako si zabookovať jedno z 52 miest, ktoré ostrov návštevníkom ponúka, nájdete na stránke www.turtleislandborneo.com.

  • Chrám Thean Hou v KL s tisíckami lampiónov je otvorený denne od 8:00 do 21:00 hod. a vstupné sa doň neplatí.

  • V KL môžete zdarma využiť 4 autobusové linky „GoKL”, ktoré spájajú centrum mesta a najvýznamnejšie turistické atrakcie.

  • Vrchol teplej a suchej sezóny je v kontinentálnej Malajzii od decembra do februára, naopak, na Borneu vládne práve v týchto mesiacoch silné obdobie tajfúnov.

  • Od marca do októbra je ideálny čas na návštevu Bornea.

  • Krásne pláže a ostrovy sa nachádzajú aj na východnom pobreží Malajzie, no očakávajte jednoduchšie ubytovacie možnosti a obmedzené služby, keďže táto oblasť ešte nie je príliť rozvinutá a cestovný ruch je tu ešte v plienkach.

  • Miestne bankovky sa volajú ringity a sú jedny z najkrajších, aké som držala v rukách. Za 1 € dostanete zhruba 4,5 MYR.

  • V Malajzii nájdete celkom ľahko ubytovanie všetkých kategórií od backpackerských hostelov, cez apartmány, až po luxusné 5-hviezdičkové hotely a rezorty.

  • Ceny jedla a nápojov sú v Malajzii pomerne nízke, verejná doprava je úplne lacná, o niečo viac si však priplatíte za vstupné na rôzne atrakcie.

  • Na ostrove Penang sa narodil slávny dizajnér a topánkový kráľ Jimmy Choo.

TraFaM

Foto: Anna Onderková, Ivan Tásler

Článok bol tiež uverejnený v decembrovom (2019) čísle magazínu EMMA:

bottom of page