top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Najkrajšie mestečká juhovýchodnej Ázie


Juhovýchodná Ázia je už dlhé roky obľúbenou exotickou dovolenkovou destináciou Slovákov, kam sa radi vraciame najmä za krásnymi plážami. Kto už prebádal Thajsko a Bali, začína postupne objavovať čaro Vietnamu, Kambodže či Malajzie. Ak pred rušnými metropolami plnými mrakodrapov uprednostňujete menšie mestečká s pokojnou atmosférou tak ako ja, poďte, predstavím vám zopár z tých, ktoré zosobňujú pre mňa raj na zemi. Možno rovnako očaria aj vás.


Hoi An a jeho lampiónový festival

Malé farebné historické mestečko. Presne taký je Hoi An na východnom pobreží Vietnamu zhruba na polceste medzi hlavným mestom Hanoi a Hočiminovým mestom. Vždy raz v mesiaci, počas splnu, sa tu koná tradičný lampiónový festival. Pouličné lampy aj osvetlenie budov je vypnuté, mesto zdobia len a len svietiace farebné lampióny. Tisíce, možno milióny lampiónov zavesených na stromoch, priedomiach, sú nimi lemované ulice a ďalšie plávajú po rieke Thu Bon, ktorá mestom preteká. Čo vám poviem, romantika ako vyšitá! Ak sa aj netrafíte s návštevou Hoi Anu práve na full moon, nezúfajte. Na kopec obchodíkov s lampiónmi, ktoré sú večer pekne vysvietené, tu narazíte vždy. Rovnako tak na množstvo krajčírskych dielní, kde vám doslova za noc ušijú šaty či oblek na mieru. Hoi An je totiž vychytenou krajčírskou mekkou Vietnamu. Alebo navštívte niektorý z kurzov varenia, kde vás naučia pripraviť výborné vietnamské pho, prípadne najpopulárnejšie tradičné miestne jedlo cao lao. Rezance s kúskami bravčového mäsa, chrumkavými ryžovými krekrami zaliate vývarom a posypané korením a kopou čerstvých byliniek rozhodne musíte v Hoi An ochutnať. Ideálne priamo na ulici sediac na drobnom plastovom hokerlíku okolo veľkého hrnca spolu s miestnymi, ktorí si tu takto zvyknú vychutnávať jedlo. Ak túžite po objavovaní miestnej histórie, neodmysliteľnou zastávkou je Japonský krytý most z prelomu 16. a 17. storočia priamo v centre. Mesto je zapísané v UNESCO, takže aj obyčajné túlanie sa uličkami má svoje čaro a obdivovať môžete farebné zdobené historické budovy aj obytné domy. Niektoré sú prístupné verejnosti, takže pokojne nazrite dovnútra ako sa tu žilo a žije. Skvelým nápadom je požičať si na takéto objavovanie mesta bicykel či skúter obehnúť aj okolité pláže a dedinky.

Luang Prabang - mesto mníchov

Mesto Luang Prabang na severe Laosu, obkolesené horami, je sídlom mnohých budhistických chrámov, v ktorých žijú tisícky mníchov. Tí každé ráno o 5:30, kým je vonku ešte tma ako v rohu, v tichosti putujú ulicami mesta. Do veľkých nádob, ktoré nesú, im domáci obyvatelia vkladajú jedlo, najčastejšie ryžu a ovocie. Tento Tak Bat rituál sa v Luang Prabang opakuje denne už niekoľko storočí. Mesto má počas celého dňa pokojnú, duchovnú, miestami až ospalú atmosféru. Až do nástupu komunizmu v roku 1975, ktorý tu vládne dodnes, bolo kráľovským sídlom. Bohatá história a krásna príroda lákajú návštevníkov, ktorí sa tu zvyknú zastaviť na pár dní v rámci putovania známym trojuholníkom krajín Laos, Kambodža a Vietnam.

Centrum mesta je pre svoje kultúrne, náboženské i architektonické bohatstvo zapísané aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Množstvo budov pochádza z obdobia francúzskej koloniálnej éry a dnes v nich sídlia štýlové hotely a reštaurácie.Určite tiež nevynechajte slávny podnik Utopia v hippie štýle s výhľadom na rieku a jedinečnou atmosférou. Polostrov, na ktorom sa rozprestiera najkrajšia historická časť mesta, je obmývaný z jednej strany riekou Nam Khan a z druhej mohutným Mekongom. Plavbu po ňom, obzvlášť pri západe slnka, si nemôžete nechať ujsť. Na celé mesto, nízke domčeky i obe rieky budete mať krásny výhľad z kopca Phou Si, na vrchole ktorého sa v lúčoch slnka ligoce zlatá strecha jedného z mnohých chrámov, na ktoré v Luangu natrafíte. So západom slnka sa vrchol kopca zvykne zaplniť množstvom turistov, tak sa pripravte na riadnu tlačenicu, prípadne navštívte Phou Si radšej na úsvite, alebo počas dňa. Necelú hodinku jazdy tuktukom, prípadne skútrom za mestom ležia obľúbené vodopády Kuang Si Falls. Hlavný vodopád je vysoký až 60 metrov a v menších kaskádovitých sa dá aj okúpať a príjemne schladiť počas horúcich dní.

Ubud – kultúrne centrum Bali

Tradičné umenie a architektúra, k tomu nekonečné terasovité ryžové polia a nádherné chrámy – taký je Ubud, mestečko v horách asi hodinu cesty autom severne od letiska v Denpasare. Je len málo návštevníkov tohto Ostrova Bohov, ako zvykne byť Bali prezývané, ktorí by si návštevu Ubudu a najmä jeho známeho Monkey Forest nechali ujsť. Ide o posvätný les s niekoľkými hinduistickými chrámami, v ktorom sa voľne potulujú stovky makakov, skáču po stromoch a zabávajú návštevníkov. Pozor, občas vedia byť riadne drzé a zlodejské, tak pozor na cennosti a šperky. Miesto má neuveriteľne pokojnú atmosféru a jediné, čo vás tu môže vyrušiť, sú občasné výkriky vystrašených dám, ktoré nečakane prekvapila niektorá z opíc.

V úplnom centre mesta stojí Royal Palace – 200 rokov starý kráľovský palác s nádherne zdobenými stenami, sochami a záhradou. Známy je však najmä pre svoje každovečerné predstavenia balijského tanca za hudby tradičného gamelan orchestra, ktoré sa konajú na nádvorí a lákajú stovky návštevníkov. Priamo oproti chrámu sa rozlieha veľký trh s umeleckými predmetmi. Väčšina tovaru je vyrábaná priamo v dedinkách v okolí Ubudu. Nezabúdajte však ani tu, že zjednávanie cien je na Bali priam národným športom. Ďalším chrámom, ktorý v centre určite neminiete, je jazerom s množstvom lekien obkolesený Pura Saraswati. Vstup doň je, tak ako do väčšiny chrámov, zdarma, no nezabudnite na základné pravidlo, ktoré káže mať zahalené nohy i plecia. Ideálny je na to sarong, ktorý nosia všetci domáci a kúpite ho za pár drobných. Na záver dňa nič nepadne lepšie, než kvalitná masáž v niektorom z mnohých masážnych centier a spa a následne večera v štýlovej reštaurácii, akých je Ubud skutočne plný.

Chiang Mai so stovkami chrámov

Ak ste už spoznali krásne thajské pláže a ostrovy, čo tak objaviť aj čaro vnútrozemia krajiny? Až zhruba 300 budhistických chrámov stojí v Chiang Mai, historickom a kultúrnom centre severného Thajska. Mesto je rozľahlé a má približne pol milióna obyvateľov, takže nejde o úplne malé mestečko. Napriek tomu si zachovalo svoje jedinečné historické čaro s tradičnými thajskými prvkami a príjemnú atmosféru.Rachadamnoen Road v historickom centre Chiang Mai sa každú nedeľu uzavrie pre autá a premení na tzv. Sunday Walking Street - nekonečný trh s množstvom stánkov s tovarom i jedlom. Ochutnajte tu najznámejšie lokálne jedlo Khao Soi, rezancovú polievku so žltým karí. Pripravte sa tu však na davy turistov a obrňte sa poriadnou dávkou trpezlivosti, O niečo menej rušný býva sobotňajší Wualai Walking Street Market oproti Chiang Mai Gate. Ak aj tieto víkendové trhy zmeškáte, zastavte sa aspoň na slávnom Night Bazaar, ktorý otvára stánky so západom slnka a nakupovať tu môžete až do neskorej noci. Trhmi je totiž Chiang Mai preslávený. Rovnako tak spomínaným množstvom chrámov. V žiadnom inom thajskom meste ich nenájdete viac. Priamo v historickom centre určite navštívte Wat Chedi Luang, ktorého história siaha až do 14. storočia. V chráme sa každý deň po 17:00 hod. koná procesia mníchov, ktorí sa do chrámu prichádzajú modliť. Hromadne odriekajú modlitby a spievajú a vy toho môžete byť súčasťou. Možností ako stráviť čas v tomto druhom najväčšom meste Thajska je naozaj veľa. Sú tu múzeá aj galérie, drobné továrne, kde sa môžete priučiť tradičným remeslám, alebo len nakúpiť originálne suveníry, štýlové kaviarne, obľúbené sú zápasy v thajskom boxe, alebo môžete ísť pozrieť slony do niektorej z vyše 50 rezervácií, ktoré sa v okolí mesta nachádzajú. Je si z čoho vyberať a nudiť sa v Chiang Mai rozhodne nebudete.

Georgetown s najlepším streetfoodom

Na západnom pobreží Malajzie leží ostrov Penang, ktorého historické hlavné mesto Georgetown je absolútnou lahôdkou. Doslova. Vraví sa totiž, že miestny streetfood patrí k najlepším v celej Ázii. Okrem tradičných malajzských jedál z pouličných stánkov, ktoré sú na každom rohu, tu, samozrejme, objavíte aj kopec štýlových reštaurácií západného typu a milých obyvateľov, ktorí poskytujú služby na vysokej úrovni. Zavítajte večer na Chulia Street a o zážitok a skvelú tradičnú atmosféru budete mať zaručene postarané. Mnohé historické budovy sú krásne zrekonštruované a majú farebné fasády. Najznámejšou je Blue Mansion, neprehliadnuteľný sýtomodrý hotel, ktorý sa stal symbolom mesta. Ak však niekto Georgetown celosvetovo preslávil, tak jednoznačne mladý litovský umelec Ernest Zacharevic, ktorého originálne nástenné maľby zdobia centrum. Desiatky jeho diel sú roztrúsené po meste a je zábavné hľadať ich s mapou v ruke, túlať sa pešo a objavovať stále nové. Niektoré sú naozaj dobre ukryté a o program budete mať minimálne na pol dňa postarané. Počas pátrania po jeho maľbách sa dostanete až ku Clan Jetties pri pobreží. Je to osada stará vyše sto rokov, kde dodnes v drevených domčekoch postavených na mólach žije čínska komunita. Každé mólo nesie názov svojho čínskeho klanu a zaujímavosťou je, že miestne rodiny neplatia žiadne dane, keďže nežijú na pevnine, ale na vode. Ostrov Penang obýva nábožensky zmiešané obyvateľstvo a preto aj priamo v Georgetowne natrafíte na krásnu veľkú moslimskú mešitu, o kúsok ďalej na pestrofarebný hinduistický chrám, či katolícky kostol. Strieda sa tu historická architektúra s modernou a celkovo je mesto takým dobrým mixom, kde si každý návštevník nájde to svoje.

Siem Reap a slávny Angkor Wat

Mesto Siem Reap vo vnútrozemí Kambodže je vstupnou bránou do úchvatného historického komplexu Angkor, jedného z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok a archeologických nálezísk v celej Ázii. Nachádza sa v ňom vyše tisíc pozostatkov tradičných khmérskych chrámov, mnohé ešte veľmi zachovalé, z ktorých dodnes dýcha ich veľkolepá minulosť a ktoré ročne prilákajú vyše dva milióny turistov. Tým naj je slávny Angkor Wat. Tento chrám z 12. storočia je doslova symbolom Kambodže, vyobrazený aj na štátnej vlajke. Ide o najväčší náboženský monument na svete. S východom slnka sem prúdia húfne davy turistov, ktorí sa snažia zachytiť moment, kedy sa spoza chrámu predierajú prvé slnečné lúče a krásne ho osvetľujú. Ak sa túžite masám ľudí vyhnúť, chrám navštívte radšej až predpoludním. Ďalšou obľúbenou zastávkou v rámci angkorského komplexu je Ta Prohm. Chrám poprerastaný koreňmi stromov, ktorý ste mohli vidieť vo filme Tomb Raider s Angelinou Jolie. Natáčalo sa priamo v tomto areáli a naživo má ešte magickejšiu atmosféru ako na plátne.Väčšina khmérskych stavieb má vchody zo štyroch svetových strán a inak tomu nie je ani pri chráme Angkor Thom, pre ktorý sú typické v skalách vyobrazené obrovské tváre.Po Angkore, ktorý sa rozprestiera na rozlohe až 400 km2a kde objavíte množstvo ďalších zaujímavých historických pozostatkov, sa môžete premávať motorkami, tuk-tukmi, sem tam tu zbadáte aj auto či odhodlaných cyklistov. Nezabudnite, i tu platí, že by ste mali mať zahalené telo minimálne od ramien po kolená. Po celodennej prehliadke Angkoru zavítajte na slávnu Pub Street v centre Siem Reap, ktorá je plná skvelých reštaurácií a zábava v tunajších baroch neraz pokračuje až do skorých ranných hodín. Miestne hotely sú lacné a mnohé veľmi pekné, niektoré dokoncazvyknú hosťom poskytovať v cene ubytovania transfer z/na letisko, 24/7 prepravu po meste tuk-tukom a niektoré dokonca i dopravu a vstup do Angkoru.

TraFaM

Foto: Anna Tásler-Onderková, Miška Vrábová, Ivan Tásler, Octa


Článok bol uverejnený tiež v septembrovom (2019) čísle magazínu EVITA:


bottom of page