top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Najkrajšie vyhliadky vo svete i v blízkom okolí


Jednou z vecí, ktoré si viem na cestách skutočne vychutnávať, sú výhľady. Stáť niekde na kopci a obdivovať okolitú prírodu, dívať sa z veže na mesto a strechy domov podo mnou, okolité mrakodrapy, či užívať si výhľad na nekonečné more naokolo.

Preto som sa rozhodla spísať zoznam 13 najkrajších vyhliadok, ktoré som doposiaľ navštívila a ktoré mi doslova "vzali dych". A nerozlišujem, či ide o hory, jedny z najvyšších stavieb sveta, vyhliadkové veže nad mestami... každá má svoje čaro a hlavne, hlavne! sa vám z nich naskytne úžasný výhľad!

MALAJZIA - OSTROV LANGKAWI - SKY BRIDGE

Jedna najfascinujúcejších vyhliadok sveta, to je Sky Bridge na malajzíjskom ostrove Langkawi vo výške 660 m.n.m. K 125 metrov dlhému mostu vás vyvezie lanovka, mimochodom, najstrmšia na svete, a vy si tu vychutnáte nenormálne výhľady na okolité hory aj more v diaľke. Kapacita mosta je 250 osôb, no ak mám byť úprimná, nemám pocit, že by to tu niekto rátal, heh. Ľudí sa tu premelie neúrekom a áno, je to totálne komerčná turistická atrakcia, ale aj také mám rada, ak stoja za to. A tento most v oblakoch k nim jednoznačne patrí.

Viac o ostrove Langkawi, ako aj ďalších menej známych no nemenej krásnych, ostrovoch, si prečítajte TU

NOVÝ ZÉLAND - TAURANGA - MOUNT MAUNGANUI

Priamo pod kopcom Maunganui leží karavan park, v ktorom sme boli na pár dní zaparkovaní, preto nevýjsť hore na vyhliadku by bol hádam hriech. Asi hodinový, stredne náročný trek, sa mi odmenil takýmito výhľadmi na novozélandské pobrežie a šíre more. Krása, čo poviete?

SRÍ LANKA - ADAM'S PEAK

O druhej najvyššej hore Srí Lanky Adam's Peak som písala už niekoľkorát a nemôže chýbať ani v tomto mojom "rebríčku". Lebo výhľady z výšky 2243 m.n.m. patrili k tomu najkrajšiemu, čo som na svojich cestách videla. K tomu duchovná atmosféra tohto posvätného miesta, 5000 schodov, ktoré treba nie len vystúpať, ale aj zliezť nadol, množstvo pútnikov a moja osobná výzva, ktorú som si dala a aj zdolala... pocit, ktorému sa nič nevyrovná.

O mojom nočnom výstupe na Adam's Peak a najkrajšom východe slnka, aký som v cieli zažila, sa dočítate TU

USA - NY - EMPIRE STATE BUILDING

Tak toto je spomienka už pekných pár rokov stará :-) Ale jasné, že som pri návšteve New Yorku nemohla vynechať 102 poschodovú Empire State Building na 5. avenue. Z vyše 370 metrovej výšky budete mať dokonalý výhľad na celý Manhattan. Budovu postavili v rekordnom čase! Za neuveriteľných 20 mesiacov, pričom denne na stavbe pracovalo 3400 robotníkov. Klobúk dole!

ŠPANIELSKO - BARCELONA - PARK GUELL

Slávny architekt Antonio Gaudí zanechal Barcelone mnoho zo svojho majstrovstva. Okrem legendárnej katedrály Sagrada Familia či netradičného domu Casa Milá aj verejný Park Güell, z ktorého budete mať krásny výhľad na celú metropolu Katalánska. Park leží na kopci nad mestom a nesie Gaudího typický rukopis. Je plný priam rozprávkových prvkov, mozaik, umeleckých diel a hýri pestrými farbami.

O Barcelone som pred časom písala článok pre Tesco magazín. Ak vás zaujíma táto metropola, môžete si o nej prečítať online TU od strany 88.

SINGAPUR - MARINA BAY SANDS

Jeden z najslávnejších hotelov sveta a dominanta Singapuru - Marina Bay Sands. Hotel s najväčším strešným bazénom na svete nemôže v tomto rebríčku chýbať! Tu si z 57. poschodia, ponorení v 150 metrov dlhom bazéne s „nekonečným“ okrajom, vychutnáte dokonalý výhľad na mesto. Len malý háčik to má... podmienkou vstupu do bazéna je, že musíte byť hotelovým hosťom a oplieskať pár stovák za noc. Neskromne som si však povedala, že v Singapure som možno raz za život, tak si to nemôžem nechať ujsť.

Viac mojich zážitkov z ultramoderného Singapuru, si môžete prečítať TU

MALAJZIA - KUALA LUMPUR - PETRONAS TWIN TOWERS

Byť v Kuale a nemať fotku s najvyššou dvojicou budov v meste, v celej Malajzii a dokonca na celom svete, to je akoby ste tu ani neboli. Neuspokojte sa ale len s fotkou spred veží, bežte aj dovnútra, neoľutujete. Petronas merajú 451,9 metra a majú 88 poschodí. Výťahom sa najprv vyveziete do výšky 170 metrov, kde sa nachádza dvojpodlažný most, ktorý obe budovy spája. Slúži ako núdzový požiarny východ, no taktiež ako super vyhliadka. Prvá vyhliadka. Tá druhá sa nachádza na 86. poschodí, kam sa vyveziete ďalším výťahom a z ktorej budete mať za priaznivého počasia výhľad fakt na celú Kualu.

Aké TOP 3 miesta odporúčam navštíviť v Kuala Lumpur si prečítajte TU

INDIA - DHARAMSALA

Na severe Indie, obkolesené Himalájami, leží malé, pokojné a na prvý pohľad nenápadné mestečko Dharamsala, známe svojou farebnou jednoduchou architektúrou a posvätnými chrámami. Je exilovým sídlom 14. Dalajlámu už od roku 1959. A z rôznych vyhliadok, ktoré nájdete pri ceste vedúcej do mesta, aj priamo z mesta a mnohých hotelov, budete mať úžasné výhľady na okolostojace Himaláje. Nikdy by som si asi netrúfla ísť na reálny trek do takýchto hôr, no už to, že som ich mohla obdivovať takto z diaľky (a vlastne predsa zblízka) mi naháňalo príjemné zimomriavky.

TASMÁNIA - HOBART - MOUNT WELLINGTON

Jednoznačne najúchvatnejší výhľad na celý Hobart budete mať z hory Mount Wellington, ktorá sa čnie nad mestom do výšky takmer 1300 metrov. Pôvodní obyvatelia nazývajú horu Kunanyi. Ak milujete horskú turistiku, pokojne sa na ňu vyškriabte po niektorom z horských trailov. Ja som dala prednosť autu, keďže na vrchol hory vedie tiež cesta. A výhľady na mesto a okolité pohoria rozhodne nesklamali. Na vrchole stojí okrem vysokého televízno-rádiového vysielača aj vyhliadková budova s ďalekohľadmi a tabuľami s rôznymi zaujímavosťami o tomto mieste. Napríklad aj o tom, ako na horu vyliezol v minulosti aj samotný Charles Darwin.

O Tasmánii sa vraví, že má najčistejšie ovzdušie na svete. Zaujíma vás viac informácií o tomto ostrove? Prečítajte si môj článok o ňom TU

LAOS - LUANG PRABANG - MOUNT PHOU SI

Na celý Luang Prabang, nízke domčeky i obe rieky, Mekong aj Nam Khan, budete mať krásny výhľad z kopca Phou Si, na vrchole ktorého sa v lúčoch slnka ligoce zlatá strecha malého chrámu Wat Chom Si. So západom slnka sa toto miesto zvykne zaplniť množstvom turistov, tak sa pripravte na riadnu tlačenicu, prípadne navštívte Phou Si radšej počas dňa.

Luang Prabang je mesto, do ktorého som sa zamilovala na prvý pohľad. Ako? Prečo? Prečítajte si v mojom článku pre pakujsa.sk TU a hneď pochopíte.

SLOVENSKO - BOJNICE - ČAJKA V OBLAKOCH

Aj doma na Slovensku máme niekoľko super vyhliadok. Posledná a vážne skvelá, ktorú som navštívila, leží na kopci nad Bojnicami. Pokrútená oceľová konštrukcia, drevené lávky, výška 30 metrov a výhľad na Bojnický zámok, Bojnice, Prievidzu, okolité lesy... skrátka waau! Čajka v oblakoch, ako túto vyhliadku nazývajú, je otvorená každý deň od 8:00 do 21:00 hod. A keď sa vynadívate z vrchu vyhliadky, dole sa môžete spustiť tobogánom, super vychytávka pre decká, ale aj dospelých.

Čo sa ešte, okrem tejto super vyhliadky, oplatí navštíviť v Trenčianskom kraji? Nechajte sa inšpirovať v článku TU

ČESKO - PRAHA - PETŘÍNSKA ROZHĽADŇA

Jedno z mojich najobľúbenejších miest v Prahe. Sem som chodievala randiť :-), keď som nejaký čas dávno v Prahe žila. Tiež hľadať inšpiráciu, keď som chcela tvoriť a písať. Aj nájsť pokoj, ak som chcela byť sama. Na lúkach pod Petřínom som presedela hodiny a z veže sa zase kochala pohľadom na milovanú Prahu. Na Petřín sa môžete vyviezť lanovkou, alebo si spraviť prechádzku a výjsť sem pešo. Celý areál v okolí vyhliadky je naozaj čarovné miesto, z ktorého budete mať Prahu doslova ako na dlani.

UKRAJINA - ĽVOV - RADNIČNÁ VEŽA

Najvyššia veža Ukrajiny svojho druhu, v meste Ľvov priamo na hlavnom námestí zvanom Rynok. Ak si vystúpate vyše 400 schodov do tejto radničnej veže, vychutnáte si parádny výhľad na celé historické centrum mesta, strechy meštianskych domov, kostoly aj okolité lesy. Ľvov ma veľmi milo prekvapil svojou atmosférou a je to mesto, ktoré odporúčam všetkými desiatimi.

TraFaM

Foto: môj archív

bottom of page