top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Ostrovy, ktoré sú IN


Ostrovy Stredozemného mora, Thajska či Indonézie sú osvedčenou stávkou na istotu. Sú blízko, minimálne niekto z rodiny či známych tam už bol a vie nám dať dobré rady a odporúčania na cestu. Čo tak ale skúsiť sa tento rok vydať inam? Na ostrovy, ktoré nie sú ešte tak známe, ani preplnené turistami. Ostrovy, kde zažijete autentickú atmosféru, nepoškvrnenú prírodu a pláže ako z luxusných dovolenkových katalógov.

Curaçao – Najfarebnejší ostrov Karibiku

Leží kúsok od pobrežia Venezuely a keďže je súčasťou Holandského kráľovstva, priame lety na Curaçao nájdete aj z Európy. Pôvodnými obyvateľmi ostrova boli Indiáni z kmeňa Arawak, no pozostatky španielskej a holandskej kolonizácie tu objavíte na každom kroku. Najmä v hlavnom meste Willemstad, ktoré je vďaka svojej typickej farebnej architektúre zapísané v zoznamoch kultúrneho dedičstva UNESCO. Dva brehy mesta, Pundu a Otrobandu, spája okrem 56 metrov vysokého mosta aj historický pontónový Queen Emma Bridge pre chodcov. Neďaleko neho sa rozprestiera veľký trh s čerstvým ovocím a zeleninou, kde obchodníci predávajú svoj tovar priamo z lodí. Na ostrove môžete pri nákupoch použiť miestne holandské guldeny aj americké doláre. Okolo ostrova boli ešte v 17. storočí vystavané hradby na ochranu pred pirátmi, niektoré sa zachovali dodnes a práve Riffort je vkusne a s citom k histórii upravná štvrť s príjemnými reštauráciami a výhľadom na prístav. Vnútrozemie ostrova je vyprahnuté a rastú tu jedny z najväčších kaktusov na svete, no pobrežie, to je už iná káva! Prekrásne pláže s bielym pieskom lemované palmami a morom vo farbe obľúbeného miestneho likéru Blue curaçao, ktorý pochádza práve odtiaľto, sú zárukou ideálnej dovolenky. Za seba odporúčam najmä pláže Mambo beach južne od hlavného mesta a Playa Kenepa v západnej časti Westpunt, ktorú radi navštevujú aj miestni, s ktorými si tu hlavne počas víkendov užijete kopec zábavy. Ostrov ako jeden z mála v Karibiku leží mimo oblasti postihovanej hurikánmi, nemusíte sa teda báť, tie vám dovolenku určite nepokazia. A ešte poznámka pre pánov na záver: tunajšie ženy vyhlasujem vo svojom osobnom rebríčku za najkrajšie domorodkyne, aké som na svojich cestách videla!

Kauai – 50 odtieňov zelenej

Jeden z havajských ostrovov, nie tak známy ako jeho “bratia” Oahu či Maui, no rovnako krásny. Milovníci hôr a turistiky by určite povedali, že dokonca ešte krajší. Má len približne 70 tisíc obyvateľov, dychberúcu nepoškvrnenú prírodu a vyše 60 pláží, na ktorých sa vám pokojne môže stať, že ich budete mať celé len a len pre seba. Vďaka sopečnému pôvodu ostrova sú niektoré z nich pokryté čiernym pieskom. Na ostrove platí pre výstavbu pravidlo “kokosovej palmy”, teda žiadna budova nesmie presiahnuť ich výšku. Dovolené sú maximálne štyri poschodia. Výnimkou je len pár hotelov, ktoré zrátate na prstoch jednej ruky a práve kvôli nim toto pravidlo zaviedli. Kvôli čomu sa ale Kauai pýši prezývkou “Garden Isle”? Jednoznačne vďaka úchvatným horám, vodopádom, roklinám a kaňonom, ktoré tu môžete obdivovať. Prenajmite si auto a vyrazte napríklad do Waimea Canyon. Po jeho vrcholkoch si môžete spraviť pešiu túru, no nezabudnite na poriadnu pevnú obuv. Tá je povinnou výbavou každého návštevníka Kauai. Alebo sa vydajte na 18 km dlhý slávny Kalalau trek naprieč Na Pali Coast na severozápade ostrova. Menej zdatní turisti, k akým sa aj ja sama radím, si môžu výhľady naň vychutnať z vtáčej perspektívy. Helikoptérou (a jedine ňou, žiaden chodník sem nevedie) sa dostanete aj k vodopádu Manawaiopuna, ktorý sa objavil v jednej z kľúčových scén filmu Jurský Park. Na severe ostrova, neďaleko mesta Princeville, sa zase oplatí navštíviť maják Kilauea. Pri troche šťastia odtiaľ môžete pozorovať nielen prirodzené biotopy albatrosov, tuleňov, či morských korytnačiek, ale aj veľryby. Ubytovanie na ostrove nájdete v rodinných hoteloch, populárne sú hostely, je tu aj pár naozaj luxusných rezortov, no najväčším zážitkom je bývanie priamo na niektorej z tunajších fariem. Z medzinárodného havajského letiska v Honolulu ste lietadlom na Kauai už za necelú hodinku a ceny leteniek sa pohybujú okolo 100 eur. Priame lety nájdete aj z niektorých miest USA a Kanady.

Koh Rong Samloem – Kambodžský raj

Kambodža je preslávená najmä historickým chrámovým komplexom Angkor Wat, kam smerujú kroky väčšiny turistov. No skúste zájsť až na juh krajiny, do pobrežného mesta Sihanoukville a tam sa nalodiť na niektorú z lodí premávajúcich na neďaleké ostrovy. Objavíte raj, o akom sa vám ani nesnívalo. Asi hodinu plavby od pobrežia leží známy Koh Rong, no miestni mi tvrdili, že keď sa mi páčil ten, tak z menšieho Koh Rong Samloem, len 4 km od neho, úplne odpadnem. A veru že som aj odpadla, od úžasu! Saracen Bay, záliv, kde vás loď vysadí, je 3-kilometrová pláž so snehobielym jemnučkým pieskom a vy nebudete veriť, že nie ste na Maledivách, ale stále v Kambodži. Ubytovanie tu poskytuje zopár malých rezortov. Okázalý luxus nečakajte, skôr drobné bungalovy s autentickou atmosférou a zopár príjemných plážových reštaurácií a barov. Na Samloene nie sú žiadne autá, ani iná hromadná doprava. Ba dokonca ani cesty. Na ďalšie krásne pláže Lazy Beach a Sunset Beach na opačnej strane ostrova sa dostanete jedine pešo. Sotva hodinová prechádzka cez džungľu, kde môžete stretnúť akurát tak opice, žiadne iné väčšie divé zvery, rozhodne stojí za to. Prípadne návšteva niektorej z tunajších minidediniek, kde žijú miestni obyvatelia. Tí sa živia poväčšine rybolovom, v posledných rokoch už aj turizmom, no ten tu stále nie je (našťastie) na masovej úrovni. Sú tu aj skvelé podmienky na potápanie a šnorchlovanie, no treba odplávať ďalej od brehov, ktoré sú piesčité. A highlight ostrova? Jednoznačne svetielkujúci planktón, ktorý môžete vidieť a dokonca s ním plávať v noci, keď je úplná tma. Zážitok na celý život! Ideálne obdobie na návštevu ostrova je medzi novembrom a májom, kedy je najvyššia šanca, že budete mať krásne slnečné počasie s minimom zrážok a nízkou vlhkosťou ovzdušia.

Tasmánia – na skok od Austrálie

Pokojnú vidiecku atmosféru malých miest a dediniek v lone prírody ponúka návštevníkom Tasmánia, ostrov ležiaci asi 200 km južne od austrálskej pevniny. Do hlavného mesta Hobart, pre ktoré sú typické nízke koloniálne budovy a rozľahlé parky, lieta denne ponad Bassov prieliv niekoľko letov z celej Austrálie. Na pravidelnej linke z Melbourne sem premáva aj trajekt. Mojou najobľúbenejšou štvrťou Hobartu je historická Salamanca Place plná štýlových reštaurácií a barov, ale aj umeleckých galérií a trendových obchodov. Máte to odtiaľto na skok do prístavu, do centra mesta, i na pravidelný sobotný Salamanca Market. Ikonou mesta je 1400 metrov dlhý most Tasman Bridge ponad rieku Derwent a nielen ten, alé celé mesto ako na dlani budete mať z vrcholka hory Mount Wellington. Tá sa čnie nad mestom a nemôžete ju na svojej ceste po ostrove vynechať. Rovnako tak najväčšiu miestnu pochúťku ustrice a ochutnávku vín. Rozľahlé vinice budete míňať, ak sa vyberiete prebádať ostrov, ideálne autom. Rovnako tak prírodné rezervácie a národné parky, ktoré tvoria až 40% územia Tasmánie. Tiež pasienky plné oviec, zelené lúky a priezračné jazerá. Na výlet sa vyberte do historického Richmondu, malého romantického mestečka s najstarším rímskokatolíckym kostolom v celej Austrálii. Alebo historického Port Arthur, bývalej väznice, ktorá je dnes prestavaná na open-air múzeum. Obľúbenou dovolenkovou destináciou miestnych je Bicheno na východnom pobreží. Má len sotva tisíc obyvateľov, no v čase prázdnin tento počet narastá niekoľkonásobne. Na mori sa tu hojdajú desiatky rybárskych lodí a napriek tomu, že voda je kvôli studeným prúdom od Antarktídy superchladná, v mori sa vždy nájdu nejakí otužilci. Vyhrievať sa však dá na tasmánskych plážach úplne ako na tých austrálskych, nezabudnite ani na opaľovací krém s vysokým faktorom. Úplnou lahôdkou je pláž Kelvedon južne od Bichena pokrytá mušľami a tiež záliv Wineglass Bay so snehobielou plážou v národnom parku Freycinet. Každopádne, ak Tasmániu navštívite, dýchajte tu naozaj zhlboka! Ovzdušie na ostrove je vraj najčistejšie na svete.

Langkawi – perla Malajzie

Na západnom pobreží Malajzie leží ostrov, ktorý si užijú páriky hľadajúce relax a romantiku, ale aj rodinky s húfom detí. Langkawi totiž ponúka krásne čisté pláže, aj moderné atrakcie, kopec možností ubytovania (hotely všetkých kategórií od luxusných po B&B), stravovania (malajzská, indická, čínska, thajská, ale i západná kuchyňa) aj zábavy. Ide o jednu z najpopulárnejších dovolenkových destinácií v krajine, ktorú už miestni veľmi dobre poznajú a začínajú ju objavovať aj turisti z celého sveta. Najznámejšou je široká a dlhá pláž Cenang, pozdĺž ktorej vedie promenáda, kde sa vybláznite pri vodných športoch a nočný život tu tiež nie je na zahodenie. Ak túžite po pokojnejšie strávenej dovolenke, odporúčam odľahlý Datai Bay na severe ostrova s priezračným pokojným morom a bielym pieskom. Spolu s ďalšou obľúbenou miestnou plážou Tanjung Rhu patria podľa cestovateľských magazínov k najkrajším na svete. Top atrakciou ostrova je 125 metrov dlhý Sky Bridge, vyhliadkový most vo výške 700 m.n.m., z ktorého budete mať úžasný výhľad na okolitú prírodu, hory, aj najznámejšie miestne vodopády Seven Wells, ku ktorým si môžete spraviť aj malú túru a schladiť sa v nich počas horúcich slnečných dní. K mostu vás vyvezie lanovka, tá je zážitkom už sama o sebe. Deti aj dospelí sa na Langkawi zabavia v niektorom z mnohých zábavných parkov. Obľúbený je napríklad Underwater World, v ktorom žije vyše 500 druhov morských živočíchov, o. i. tučniaky, množstvo rýb, morské koníky či plameniaky a nevynechajte ani prechádzku podvodným preskleným tunelom, kde vám nad hlavami budú plávať žrakoky, raje či korytnačky. Prípadne navštívte miestne 3D Museum s až 200 maľbami, ktoré vytvárajú dokonalú optickú ilúziu a vy sa okamžite po vstupe stanete súčasťou úžasných obrazov. Je to druhé najväčšie 3D múzeum na svete a ručím vám za to, že nudiť sa v ňom určite nebudete. Na Langkawi môžete zažiť parádnu aktívnu dovolenku a každý, koho omrzí vylihovanie na pláži, si tu zábavku zaručene nájde.

TraFaM

Foto: Anna Tásler-Onderková, Ivan Tásler

Článok bol uverejnený tiež v júlovom (2019) čísle magazínu EVITA:


bottom of page