top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Bali: #TOP 5 miest v Ubude, ktoré som si zamilovala


Bali je láska! Musela som sa na tento ostrov vrátiť, aby som si to konečne uvedomila.

Mesto Ubud, ktoré je považované za kultúrne centrum ostrova, leží asi hodinu cesty autom/skútrom severne od letiska. V horách, obklopené nádhernými terasovitými ryžovými poliami. Je plné štýlových reštaurácií, hotelov, obchodíkov i múzeí a umeleckých galérií. Vždy bolo turistami veľmi obľúbené, či už pre známy Monkey Forest plný opíc, alebo množstvo chrámov. Definitívne ho preslávil film Eat, pray & love s Juliou Roberts v hlavnej úlohe. Áno, Ubud je o niečo rušnejší, než som si ho pamätala spred rokov, no mnoho ľudí sem zavíta len na noc či dve, prípadne sem prichádzajú tzv. "daytrippers", ktorí sa so západom slnka vracajú späť do rezortov a hotelov pri plážach. Ubud má však rozhodne čo ponúknuť aj v prípade, že sa tu rozhodnete ostať dlhšie, týždeň, dva, mesiac... Ten pocit, keď si tu nájdete priateľov, obľúbenú kaviareň, obľúbené jóga centrum či bar, v ktorom viete, že vždy večer bude hrať super live muzika... ten je na nezaplatenie. Aj ja som si tu už po čase našla svoje obľúbené miesta. A veľmi rada sa o ne podelím.

= NAJ UBYTOVANIE =

Asi 15 minút autom od centra Ubudu, uprostred ryžového poľa a dostatočne ďaleko od mestského ruchu, som objavila túto oázu pokoja. Len dve krásne zariadené chatky s úžasným výhľadom, dostatok súkromia a tí najmilší domáci, akých som si mohla priať. Kan a jeho manželka Aju aj s ich deťmi sa už stali čosi ako mojou rodinou. Celé dni sa tu dá len tak nič nerobiť a relaxovať, alebo sa túlať po okolí, pozorovať práce na ryžových poliach (konečne som videla ako sa tá ryža vlastne sadí, pestuje a zbiera), v noci môžete z terasy pozorovať svätojánske mušky lietajúce nad poliami. Ich vlastný dom je asi kilometer odtiaľto, takže sme fungovali cez Whatsapp. Kedykoľvek som potrebovala hodiť do mesta, poskytli mi free shuttle, raňajky mi Aju nosila priamo na terasu v čase, ktorý som si sama zvolila. A to, čo som si sama vybrala. Žijú v Ubude celý život, takže poznajú každý kút a ochotne vám určite vždy so všetkým poradia a pomôžu, tak ako mne. Niekoľkokrát som si tu predĺžila pobyt, lebo sa mi odtiaľto nechcelo vôbec odísť. A lúčili sme sa slovami "do skorého videnia", lebo viem, že sem sa ešte určite musím vrátiť!

Viac fotiek z tohoto raja nájdete na ich FB (klik tu) a INSTA (klik tu).

= NAJ BISTRO S NAJLEPŠÍMI RAŇAJKAMI =

Aj keď Aju servíruje úžasné raňajky, niekedy som neodolala a zbehla na ne aj do bistra Watercress priamo v centre. Je tu príjemné prostredie, milá obsluha a úžasné zdravé, chutné a už na pohľad lákavé jedlo. Robia skvelú kávu a ovocné i zeleninové smoothies, ktoré mi nahrádzali tie, na ktoré som bola zvyknutá z domu. Akurát wifina, aj keď vám budú tvrdiť, že predsa funguje, len je trochu pomalšia, tak vlastne nefunguje :) Ale to je jedno. Napísala som tu, sediac pri raňajkách, niekoľko článkov, s obľubou čítala knihy a užívala si typický kaviarenský život.

= NAJ JÓGA CENTRUM =

Bez jógy si už hádam ani neviem predstaviť svoj život. Všade kam zavítam, hľadám centrá, kde by som mohla cvičiť "pod dozorom" a učiť sa stále niečo nové. Do Saraswati som prišla náhodou, vidiac pútač na budove. Aj keď práve nebola lekcia, majiteľ mi otvoril a dal všetky informácie, čo ma zaujímali. A už hneď od nasledujúceho dňa som tam začala chodiť pravidelne. Raz na hatha, inokedy na yin či vinyasa jógu. Lektori sú tu úžasne milí a skúsení profíci. Prostredie dokonale harmonické. A centrum leží len pár metrov od Ubud Palace, čiže úplne v najcentrovatejšom centre.

= NAJ SPA =

Spa centier je v meste naozaj plno, takže je si z čoho vyberať. Ale ako, keď nepoznáte nikoho, kto by vám dal odporúčanie na to naozaj dobré? Lebo odfláknutých masáží mám už za sebou dosť, zlákať sa na ulici znudenou masérkou, ktorá mi strká do ruky letáčik, sa už len tak nenechám. Pri prechádzke mestom som šla okolo Yeh Pulu Spa (mimochodom, priamo oproti Yoga Saraswati), kde nikto nesedel na schodoch vonku, aby sa ma pokúsil nalákať dovnútra. Cez presklené dvere som ale videla zákazníčku, ktorá už bola pomaly na odchode a na tvári mala úsmev od ucha k uchu. Vyzerala až neuveriteľne spokojná. Ako som tam stála a pozorovala ju, prešiel okolo mňa starší manželský pár. Zamierili si to rovno do spa a s rukou na kľučke mi pán hovorí, aby som neváhala, vraj robia fakt úžasné masáže. On s manželkou sa tu vraj vracajú každý deň. To znelo ako ďalší prísľub spokojnosti. Tak som skúsila. Nie je to žiadne veľké centrum, majú tam tak 2-3 masérky naraz. Dokonca boli všetky obsadené, takže ma objednali až o hodinu. A poviem vám, stálo to za to. Pôvodne som si dala len polhodinovú reflexnú masáž chodidiel - na skúšku. No ostala tam po nej rovno aj na masáž chrbta. A tak ako spomínaný manželský pár, aj ja som sa tam odvtedy pravidelne vracala.

= NAJ REŠTAURÁCIA =

Len pár metrov od spomínanej Watercress je moja obľúbená reštika Laughing Buddha. Prilákala ma do nej živá kapela, ktorá tu hrala. A nie len mňa. Po 8-mej večer sa to tu vždy zaplní do posledného miesta. Určite aj kvôli úžasnému jedlu. Za seba jednoznačne tvrdím, že najlepšie, aké som v Ubude jedla. A to som sa tu toho naochutnávala vážne dosť, či už lokálnej balijskej kuchyne, ale aj klasických western jedál. Len väčšinou večer, takže tmavé fotky tu nechcem pridávať :) A vždy medzi 4. a 7. hodinou majú happy hour, kedy dostanete ku každému koktejlu ďalší free. Tomu vravím good deal! A nezabudnite pri odchode pohladkať brucho buddhovej sochy, čo majú pri vstupe. Prináša to vraj blahobyt. Ja som ju hladkala zakaždým, haha, keďže som po mame poverčivá :)

Tak čo, láka vás Ubud? Ak sem zavítate a pôjdete sa aj na vlastnej koži presvedčiť, či o týchto mojich top 5 miestach neklamem, dajte mi vedieť ako ste boli spokojní vy. Lebo ja veeeľmi!

TraFaM

foto: a.

bottom of page