top of page
  • Anna Tásler-Onderková

#2017 Best Of...


Rok 2017... som ti nesmierne vďačná za ďalšie parádne dobrodružstvá, ktoré si mi priniesol!

Navštívila som 23 úžasných destinácií v 13 krajinách na 3 kontinentoch. Z toho prvýkrát som (po rokoch snívania) vstúpila na africký kontinent. I keď sa snažím objavovať vždy nové miesta a krajiny, až dvakrát som letela tento rok do Kambodže, ktorá si ma totálne opantala. Konečne mám aj ja fotku s vežami Petronas v Kuala Lumpur a cesta do Ruska a Kazachstanu bola pre mňa totálne novým kultúrnym zážitkom. V tomto článku som zhrnula celý môj travel rok 2017. Po jednej fotke z každej destinácie. Poďme teda pekne od začiatku...

Diani Beach - Mombasa - Keňa

február 2017

Do Mombasy, druhého najväčšieho mesta Kene, sme prileteli začiatkom februára, aby sme si užili pár dní na krásnych tunajších plážach predtým, než sme sa vydali na safari😉. Najfotografovanejšou ulicou v Mombase je Moi Avenue, ktorú zdobia dva páry týchto sloních klov (nie ozajstných, sú z hliníka), v každom smere cesty jeden. Stoja tu od roku 1956 na počesť princeznej Margaret👑 (sestry anglickej kráľovnej Alžbety), ktorá v tomto roku mesto navštívila. Dodnes reprezentujú akúsi vstupnú bránu do Mombasy.

Zanzibar - Tanzánia

február 2017

Viete ktorý známy spevák pochádzal zo Zanzibaru?🏝Sám veľký Freddie Mercury! V mestečku Stone Town sa dodnes fotia turisti pred dverami jeho rodného domu🏠. Jasné, že aj my sme sa😜👍. Veď mrknite v blogu, ktorý som o tomto parádnom ostrove napísala KLIK TU. A inak, ak hľadáte fakt biele pláže a tyrkysové more, tak neváhajte👌👌👌

Nairobi - Keňa

február 2017

Národné múzeum v Nairobi je jedným z naj, aké som tento rok navštívila👌 Sú tam parádne zbierky mapujúce históriu, prírodu, kultúru a umenie Kene🌍. Hneď vo vstupnej hale majú dinosaurie kosti👍, o niečo ďalej prehistorických ľudí👍, zvieratá🦁🐆🐘 a kopec ďalších zaujímavostí. Múzeum je otvorené 365 dní v roku a leží len pár minút cesty od centra mesta. A majú tam rovno aj botanickú záhradu a hadí park🐍.

Národný park Amboseli - Keňa

február 2017

Jedným z najemotívnejších zážitkov nielen v tomto roku, ale v celom mojom živote, bola návšteva Masajov v ich dedinke (manyatte) v Národnom parku Amboseli v Keni👍👍👍 Masajovia žijú neuveriteľne skromne, priam primitívne na naše pomery, no v úžasnej súhre s prírodou. Rodina je pre nich nesmierne dôležitá a túto fotku otca so synom, ktorú som tam spravila ako jednu z mnohých, úplne milujem❤️. Zaujíma vás, ako si nažívajú Masajovia? Ako nás privítali a ako sme spolu trávili čas? A čo mi predpovedala jedna stará Masajka?😂🙈 Viac o tomto dobrodružstve nájdete v mojom blogu 👉 KLIK TU.

Národný park Masai Mara - Keňa

február 2017

Safari v Keni bol pre mňa 🔝 cestovateľský zážitok roka. Národný park Masai Mara sme prebrázdili skrz-naskrz naším staručkým džípom, ktorý dostal 2x defekt a raz zapadol tak, že nás musela vyslobodiť tatrovka🙈😜🙈 Ale tie zvieratá… to bolo neuveriteľné… slony zebry, žirafy, hrochy, levy, gepardy, aj nosorožec a kopec ďalších...🤗 Ak by som vám mala dať len jediný tip na nezabudnuteľnú dobrodružnú cestu, ktorá je zážitkom pre všetkých bez rozdielu veku, jednoznačne by to bolo africké safari!👌Kopec fotiek, infošiek a zážitkov z tohto safari výletu nájdete tiež na mojom blogu 👉 KLIK TU.

Sihanoukville - Kambodža

marec + apríl + november 2017

Týchto malých “čertov” 😈❤️😈😂 som navštívila cez prestávku v škole v Sihanoukville na juhu Kambodže. Náhodou som šla okolo, keď som začula krik a zbadala otvorenú bránu. Tak som vošla na dvor a zvedavo nakúkala do tried. Hneď sa okolo mňa zhŕkla skupinka tých najsmelších. Anglicky hovoria len veľmi málo, ale učia sa tento jazyk. O to viac sa tešili, keď som im odpovedala na jednoduché otázky ako "How are you?" či "What's your name?" Miestne decká sú veľmi živé, málokedy hanblivé, skôr zvedavé a keď si vás "oťukajú", správajú sa k vám takmer ako k vlastným.

Koh Rong - Kambodža

marec 2017

Ak by som mohla toto ❄️mrazivé❄️ počasie, čo nám teraz vládne na Slovensku, priamo teraz za niečo vymeniť, tak rozhodne za toto👇. Za krásnu pláž Sok San na kambodžskom ostrove Koh Rong🏝. Miesto ešte nezhumpľované extrémnym turizmom, ubytovanie v totálne jednoduchej drevenej chatke v ktorej bol len matrac a v noci plávanie medzi svetielkujúcim planktónom👍. Práve vďaka takýmto zážitkom právom patrí Koh Rong do TOP 3 mojich naj ostrovov, aké som kedy navštívila🙏 A len tak pre zaujímavosť a možno inšpiráciu, rebríček s celou 10-tkou mojich najobľúbenejších ostrovov nájdete na blogu - KLIK TU.

Phnom Penh - Kambodža

apríl 2017

Do hlavného mesta Kambodže Phnom Penh🇰🇭 som začiatkom apríla dorazila po takmer 5 hodinách cesty autom zo Sihanoukville na juhu krajiny🚗. Táto cesta je vždy také malé peklíčko🙈 no aj tak som ju absolvovala už niekoľkýkrát. Jednak preto, že tu sídli medzinárodné letisko, ktoré je zo všetkých miestnych najlepšie spojené so zvyškom sveta ✈️ a tiež preto, že tunajší Royal Palace (na foto) rozhodne stojí za návštevu🏯👌. Od konca 60. rokov 18. storočia, kedy bol palác dokončený, v ňom sídlia kambodžskí králi👑. Polovica areálu je však stále prístupná návštevníkom, kde objavíte viaceré krásne pagody a zaujímavé predmety spojené s khmérskou históriou a kultúrou😉👍.

Bangkok - Thajsko

apríl 2017

Moja obľúbená foto z budhistického chrámu Wat Pho v Bangkoku. Ide o jeden z najstarších a najrozľahlejších chrámov v meste👍. V jeho areáli nájdete množstvo krásnych zdobených pagod, potulujúcich sa mníchov, aj obrovskú 46 metrovú zlatú sochu ležiaceho Buddhu🙏. Hlavný dôvod mojej aprílovej cesty do Bangkoku bol však hlavne sviatok Songkran – oslava thajského Nového roka a zároveň masová oblievačka💦💦💦. Tisíce ľudí v uliciach mesta a my s partiou uprostred nich mokrí ako myši😂🙈 veď pozrite na blogu, aký “masaker” to bol 👉KLIK TU.

Amsterdam - Holandsko

máj 2017

Táto foto je z terasy “nášho” parádneho, cez Airbnb prenajatého, bytu v amsterdamskej štvrti Jordaan👍. Tá je známa najmä galériami prevažne moderného umenia, butikmi s originálnymi vychytávkami a hipsterskými reštauráciami. A do absolútneho centra je to len na skok😉. Ako bolo z jari, keď všade kvitli tulipány 🌷🌷 a Banksy vystavoval v Moco, v Amsterdame, nájdete na blogu KLIK TU.

Keukenhof - Lisse - Holandsko

máj 2017

Amsterdam som navštívila už viackrát, no až tento rok sa mi podarilo dostať aj mimo mesto👏, konkrétne do len pár km vzdialeného mestečka Lisse, kde majú najväčší kvetinový park v celom Holandsku, ba dokonca v celej Európe🤗. V Keukenhofe každoročne vykvitne 6-7 miliónov kvetiniek, prevažne mojich milovaných tulipánov🌷🌷🌷. Ak budete mať cestu okolo, určite sa tam v jari zastavte😉👍. Park je otvorený od 23. marca do 21. mája. Viac fotiek z tohto “tulipánového Disneylandu” nájdete na mojom blogu 👉 KLIK TU.

Praha - Česko

máj 2017

Petřínska rozhledna - moje obľúbené miesto v PRAHE🇨🇿. Ani tento rok som nevynechala cestu lanovkou 🚠 na kopec kde stojí a odkiaľ máte celé mesto ako na dlani👏. Stavba zvykne byť prirovnávaná k Eiffelovke, no čo sa týka nadmorskej výšky do akej siaha, Petřín parížsku pýchu ešte o pár metrov prekonal. Dobré, že?😉👍 Všetko zaujímavé i potrebné (otváracie hodiny, o zrkadlovom bludisku, aktuálnych výstavách) nájdete na oficiálnej stránke TU. Okolie Petřína a jeho sady patria podľa mňa k najromantickejším miestam v “stovežatej”❤️. A ktoré miesta v Prahe sú vaše obľúbené?

Karlove Vary - Česko

júl 2017

Ostaneme ešte v Čechách🇨🇿 a ďalšou mojou naj travel spomienkou #2017 sú Karlove Vary👌. Jednoznačne jeden z najkrajších zážitkov tohto roka – Filmový festival KVIFF, kde sme premiérovali skvelý film Čiara🎥. Jasné, že sme sa pri tejto príležitosti dali do gala😂. Taký nezvyk na nás🙈, ale zvládli sme to hádam so cťou😜 Ako bolo, čo bolo, s kým bolo a aké to bolo vo Varoch nájdete aj na mojom blogu😉👉 KLIK TU.

Burgenland - Rakúsko

júl 2017

Do tejto zimy❄️❄️❄️ aspoň takáto malá spomienka na slnečné dni na rakúskom vidieku☀️. I keď práve toto jazero teda nepatrilo k tým najteplejším ak si dobre spomínam😜🙈. Mám rada víkendové výlety tuto kúsok za hranicou, pár desiatok kilometrov od Bratislavy, motať sa po dedinkách a prírode Burgenlandu a ani tento rok sme s Ivanom nevynechali tieto naše tradičné “úteky” z mesta.

Banská Štiavnica - Slovensko

júl 2017

Trojičné námestie s morovým stĺpom je pre mňa symbolom Banskej Štiavnice👍. To keď niekde vidíte odfotené, hneď viete...😉 Tohtoročné leto som trávila najmä na Slovensku🇸🇰 a zase raz ho trošku pocestovala… 🚗 V Štiavnici som bola už viackrát, no až teraz sa konečne vyštverala na miestnu Kalváriu, kde nás zastihla taká búrka že až…⛈🙈⛈ a boli sme pozrieť aj tajchy a koncerty na amfiku... no veď pozrite v blogu, ktorý som o tomto mojom štiavnickom výlete napísala KLIK TU.

Chalkidiki - Grécko

august 2017

V auguste sme sa veľmi neplánovane ocitli v Grécku🇬🇷. Prepadli sme mojich rodičov na dovolenke na Chalkidiki a spôsobili im takéto “ja ošaaaalejeeeem”😱 prekvapko, aha vo videu KLIK TU.😂 A jasné, že sme si užili aj pláž a more🏖. Síce len 3 dni, ale šokovaný výraz maminej tváre😂🙈 moje obľúbené tzatziki a lahodné grécke víno🍷 stáli za tento krátky výlet.

Thessaloniki - Grécko

august 2017

Ani vo sne by mi nenapadlo, že grécke 🇬🇷Thessaloniki🇬🇷 (alebo po našom Solún) sú také krásne mesto🤗. Kým som ich v auguste tohto roka nezažila na vlastnej koži… Aj historické pamiatky, aj štýlové trendy bary, reštaurácie s tradičným jedlom, market so starožitnosťami… A úžasné západy slnka... nad morom… z tunajšieho prístavu...👏 Veď aha článok aj s fotkami a zážitkami na blogu😉👉 KLIK TU.

Almaty - Kazachstan

október 2017

V októbri sme prvýkrát navštívili Kazachstan🇰🇿. Konkrétne jeho najväčšie mesto Almaty, ktoré bolo ešte do roku 1997 aj hlavným mestom, kým ho nenahradila Astana. Alma sú v preklade jablká🍎 a jabloní je v meste naozaj habadej, vysvetľoval nám taxikár cestou na letisko. A vychválil aj kazašskú čokoládu, ktorá je tu vraj lepšia ako švajčiarska😜🙈. Tak sme neodolali a za posledné tenge (tunajšia mena) nakúpili ešte zo 10 tabuliek pre rodinu a kamarátov ako suvenír namiesto obligátnych magnetiek🍫🍫🍫. A najkrajší výhľad na celé mesto sme mali z lanovky, ktorá vedie na kopec Kok-Tobe🚡 ...perfektné miesto s oldschoolovým lunaparkom🎡 a množstvom atrakcií, kde sme dokonca vychytili akúsi študentskú akciu a zažili tak prehliadku originálnych kazašských tancov, krojov a hudby👍💃🏻👍 Krátke video z tejto akcie nájdete tu 👉 KLIK.

Baikonur - Kazachstan, Ruskom spravovaná oblasť

október 2017

Októbrová cesta do Kazachstanu teda bola zážitkom😂👍 Asi 3 hodiny cesty autom od mesta Kyzylorda, kam sme prileteli, leží oblasť Bajkonur. Známy kozmodróm, z ktorého štartujú vesmírne rakety a raketoplány🚀 A práve z miesta za mnou na fotke odletela 12. apríla 1961 do kozmu aj loď Vostok 1 s Jurijom Gagarinom na palube.

Moskva - Rusko

október 2017

Chrám Vasilija Blaženého na Červenom námestí som mala na svojom cestovateľskom “to do” liste už veľmi dlho👍. A tak som si ho v októbri užila rovno počas dvoch návštev Moskvy. Pár dní sme v tomto meste strávili pred cestou do Kazachstanu a pár dní aj na spiatočnej ceste. A čo ma ešte na Rusku bavilo? Jedlo! 👏👏👏 Na raňajky nám dávali krupicovú kašu, ktorú som nejedla hádam 20 rokov a ich pampuschiek a pirôžkov vareniky som sa nevedela dojesť.

Siem Reap - Kambodža

november 2017

Kambodžský chrámový komplex Angkor je najväčším na celom svete a práve preto, že je taký obrovský a ja som v ňom ani zďaleka nestihla vidieť všetko, som sa doň musela (a hlavne chcela) po roku a pol vrátiť. Milujem toto miesto aj so všetkými jeho úžasnými chrámami, jazerami, kamennými bránami… Na fotke je jedna z najkrajších – brána do Angkor Thom s vytesanými tvárami... jedna zo štyroch, keďže väčšina tunajších chrámov má vchod zo všetkých 4 svetových strán👌. A to ani zďaleka nie je všetko, čo sa tu oplatí vidieť😉👍. Blog o mojom návrate na toto, pre mňa nesmierne duchovné, miesto aj s fotografiami viacerých angkorských chrámov nájdete tu 👉 KLIK

Kuala Lumpur - Malajzia

november 2017

Cez Malajziu som prelietala už niekoľkokrát, no až koncom tohto roka sa mi konečne podarilo dostať sa v Kuala Lumpur aj mimo letisko a konečne si vychutnať pohľad na tie parádne Petronas Towers, najvyššie mrakodrapové dvojičky na svete (452 m.)👍👍👍 Tešila som sa ako malá, aj keď som stála/sedela pod nimi👏 aj keď som prechádzala mostom, ktorý ich spája v 170 metrovej výške👏 aj z výhľadu na celé okolie z 86. poschodia👏. A tak ako sa mi toto mesto roky “vyhýbalo”, tak to vyzerá tak, že začiatkom toho ďalšieho sa tam opäť vrátim ✈️. Už teraz sa teším!

Maledivy

november 2017

Poslednou mojou tohtoročnou zahraničnou destináciou boli čarovné Maledivy. Po všetkých tých dobrodružných výpravách typu africké safari, milovaná Kambodža, bláznivý Bangkok či kozmodróm Bajkonur, bol záver môjho cestovateľského roka totálne oddychový. Lebo veď čo iné sa dá robiť na Maledivách, než relaxovať😉. A načerpať sily na ďalšie výpravy, na ktoré sa s Ivanom vydáme už začiatkom nového roka. Už teraz sa neviem dočkať.

TraFaM

foto: a+i

bottom of page