top of page
  • Anna Tásler-Onderková

TOP 10 - moje najobľúbenejšie pláže


Leto je tuuu!:) Okamžité asociácie: more, pod nohami jemný piesok a užívať si plážovú atmošku! Preto som spísala taký súkromný rebríček mojich NAJ PLÁŽÍ ktoré som kedy navštívila. Trošku z nostalgie za krásnymi miestami, kde mi bolo taaaak fajn. A možno pre niekoho na inšpiráciu. Je medzi nimi aj tá vaša naj? Nie? Dajte v komente tip nám všetkým, kam sa oplatí v lete vyraziť ;)

10# AGTAP BEACH - PALAWAN – FILIPÍNY

Asi hodinu plavby bárkou čo vzdialene pripomína loďku od mestečka Port Barton na ostrove Palawan leží táto čarovná pláž v nenápadnom zálive Turtle Bay. Miestny minirezortík Secret Paradise má len 6 skromných bambusových chatiek a svojmu názvu neostal nič dlžný. Tajný raj na zemi, pokojné teplé more a krásna pláž, na ktorej stretnete len tých pár ľudí, ktorí sem prišli, tak ako my, uniknúť od reality a užiť si na pár dní tak trochu robinsonovský život. Dostať sa sem dá jedine loďou a väčšinu zásob si treba priniesť so sebou, lebo na okolí fakt nie je nič, čo by pripomínalo civilizáciu.


VIAC som sa o tomto čarovnom mieste rozpísala v dávnejšom blogu KLIK TU

9# WAIKIKI – HAWAII

Najslávnejšia havajská pláž Waikiki možno nie je najromantickejšia a už vôbec nie prázdna, ale za ten mesiac, čo som kúsok od nej bývala a študovala, som si k nej vybudovala veľmi blízky vzťah. So spolužiakmi zo školy sme na Waikiki trávili kopec času kúpaním, opaľovaním, a zabávaním sa na barbeque párty v priľahlých parkoch. Rovnako lákavé sú aj pláže na severe ostrova Oahu, tzv. North Shore, ten je úplným rajom surferov. Alebo záliv Hanauma Bay, či Lanikai Beach… skrátka, na Havaji nemáte šancu naraziť na “o ničom” pláž, všetky sú perfektné!

VIAC o tom, čo sa dá zažiť na Oahu, nájdete v mojom blogu KLIK TU

8# BAYAHIBE – DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA

Pôvodne rybárska dedinka Bayahibe na pobreží Dominikánskej Republiky je dnes obľúbenou dovolenkovou destináciou. Nie však ešte tak komerčnou ako napríklad Punta Cana. My sme tam zavítali cez víkend, kedy je na pláži kopec miestnych, ktorí sa tu kúpu a piknikujú. Malo to tam strašne príjemnú atmosféru. Mám rada pláže, kde je viac lokálnych ako turistov, kde v okamihu zapadnete medzi nich, bavíte sa spolu pri grilovanej rybe zo stánku a decká vám doslova skáču po hlave, lebo sa chcú s vami hrať. A Bayahibe je presne jednou z nich. A k tomu to tyrkysové Karibské more, aaaach :)

7# GOA - INDIA

Milujem Indiu! Milujem Goa! A milujem aj miestne pláže ako Anjuna, Baga, či Arambol, ktoré majú nezameniteľnú atmosféru. Majú v sebe niečo surové, naturálne, hej aj kravky sa po nich občas premávajú, aj nejaké tie odpadky sem-tam, ale aj tak majú svoje hippie kúzlo. Ja som tam skoro nonstop chodila bosá, bez mejkapu, v jedných kraťasoch, žiadne stylingy, žiadne starosti a pivko v ruke… jedny z najslobodnejších dní môjho života :)

6# BORA BORA – FRANCÚZSKA POLYNÉZIA

Raj na zemi, perla Polynézie, tyrkysové more, jemný piesok, božský pokoj… to sú najčastejšie prívlastky ostrova Bora Bora a okolitých “motu”, čiže menších priľahlých ostrovčekov. V zásade tu nie je veľmi čo robiť, len leňošiť, načerpávať energiu a kochať sa výhľadmi na horizont a horu Otemanu. Aj to je ale v podstate dosť, pokiaľ chcete úplne vypnúť a len si užívať sladkú romantiku. Lebo presne o tom Bora Bora je ;)

VIAC o Francúzskej Polynézii si prečítajte v mojom historicky úplne prvom blogu KLIK TU

5# MACAO BEACH - DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA

Takmer opustená pláž Macao pár desiatok km severne od Punta Cany je takááá božskááá! Priezračné pokojné more, jemnučký piesok a na okolí len 2-3 skromné homestay domčeky, kde sa dá ubytovať. Plus zopár rodinných reštaurácií, teda skôr bambusových búdok, kde ponúkajú jedlo. A musím priznať, že práve tu som jedla jednoznačne najlepšiu grilovanú rybu vo svojom živote! Miestny kuchár nám priniesol na výber zo 5 čerstvo ulovených kúskov, ešte na nás tuším žmurkali :) A po chvíli sme si už len olizovali prsty. Pre mňa jednoznačne najkrajšie miesto na celom ostrove.

4# VENICE BEACH – LOS ANGELES

Pláž, ktorú neobídem pri žiadnom z mojich výletov do Los Angeles. Oceán je na kúpanie síce dosť chladný v každom ročnom období, no širokánska pláž je úplne perfektná na pikniky či leňošenie. Celá štvrť Venice je pre mňa miestom nekonečných inšpirácií. Promenáda je plná muzikantov, maliarov, artistov, tiež štýlových butikov a kaviarní… Mám tu už svoju obľúbenú reštiku Sidewalk Café, kam chodievam na raňajky, aj obchodíky na Abbot Kinney Blvd. A určite si tu požičajte aj bicykle, priamo popri pláži vedie parádny cyklistický chodník ;)

VIAC o mieste, kde sa vždy rada a často vraciam, nájdete na blogu KLIK TU

3# DIANI BEACH – KEŇA

Ešte pred pár mesiacmi som ani netušila, aké môže byť pobrežie Kene úchvatné! Že pláže v okolí Mombasy sú tu priam rozprávkovo krásne, a biele, a piesok jemný ako múka. Zároveň pôsobia veľmi autenticky, sú plné miestnych obyvateľov, lokálnych barov a stánkov s jedlom, samozrejme, aj predavačov všemožných suvenírov :) Niektoré sú ale fakt pekné a originálne. A ten podmorský život… woooow! Desiatky hviezdic už pár metrov od brehu, o niečo ďalej tzv. sandbars, čiže z mora vykúkajúce piesčiny, ktoré sa s prílivom strácajú, aj krásne koralové útesy… Len pozor na morských ježkov ;)

2# ESPERANCE – AUSTRÁLIA

U protinožcov majú kopec parádnych pláží, či už priamo v Sydney, alebo v Byron Bay, Noosa Heads, na Gold Coast-e... Ale tie úúúplne najkrajšie som objavila v juhozápadnej časti krajiny, pri malom mestečku Esperance. Sú totálne nekomerčné, žiadne slnečníky ani lehátka, len autentická príroda, biely piesok a priezračné more… a kengury voľne pobehujúce okolo! Sem-tam nejaká partička, čo si tu vybehla na piknik, no vôbec nie je problém nájsť miesta, kde budete absolútne sami. A napríklad taká Twilight Beach sa pravidelne objavuje v rebríčkoch najkrajších pláží sveta.

1# OTRES BEACH – KAMBODŽA

Čarovné miesto na juhu Kambodže, ktoré sa na krátky čas stalo mojím druhým domovom. Otres som navštívila v tomto i minulom roku a pevne verím, že sa sem čoskoro opäť vrátim. Pláž s naozajstnou hippie náladou, plnou tzv. beach shacks (skromných, ale príjemných chatiek a baríkov), nádherne teplé more, milí miestni, ale aj kopa pohodových ľudí z celého sveta, ktorí sa tu rozhodli usídliť, rozbehnúť biznis, začať nový život… veľmi cool komunita tu vznikla. Pláž i neďaleká Otres Village majú tak príjemnú a uvoľnenú atmosféru, že sa vám nebude chcieť odtiaľ ani odísť. Môj osobný raj na zemi!

VIAC som sa rozpísala o Otres Beach na blogu KLIK TU

Nech už v lete vyrazíte kamkoľvek, prajem vám hlavne kooopec nezabudnuteľných zážitkov! Ak objavíte nejaké super pláže, dajte vedieť ;) A keďže vieme, že náhoda je blbec a nie všetky zážitky zvyknú byť len pozitívne, pre istotu sa nezabudnite pred cestou poistiť... napríklad tu: www.union.sk

Šťastný a bezpečný návrat domov z každej cesty!

TraFaM

foto: plážové typy A+I

bottom of page