top of page
  • Anna Tásler-Onderková

The Rolling Stones - EXHIBITIONism


Rock’n’rollová legenda The Rolling Stones oslavuje už neuveriteľných 50 rokov na scéne. A od apríla 2016 oslavujú aj parádnou výstavou EXHIBITIONISM mapujúcou ich kariéru v prestížnej londýnskej Saatchi Gallery. Tomu teda vravím poriadny dôvod vyraziť do mesta na Temži.

Prečo je výstava taká mega? Lebo je jedinečná svojho druhu, prvá v histórii The Rolling Stones, interaktívna a vážne vymakaná. Na 1750 metroch štvorcových, dvoch poschodiach a v 9 samostatných sektoroch získate dokonalý prehľad o celej existencii kapely. Od úplných začiatkov až po súčasnosť. Nájdete tu vyše 500 artefaktov zo súkromných zbierok členov kapely vrátane zápisníkov Micka Jaggera, do ktorých si zaznamenával nápady a texty skladieb. Tiež bicie Charlieho Wattsa a bohatú zbierku gitár Keitha Richardsa aj Ronnieho Wooda, na ktorých je jasne vidieť, že už majú čo-to odžité a odohrané (myslím tie nástroje, ale vlastne aj tí muzikanti, hihi).

Môžete sa prejsť po byte, ktorý je vernou napodobeninou toho, v ktorom v začiatkoch kariéry chalani bývali. A že rock’n’roll nie len hrali, ale aj žili... všade neporiadok, fľaše od piva, ohorky z cigariet, pleseň na stenách a kopy neumytého riadu v kuchyni... Byt bol takto naaranžovaný presne podľa toho, ako si ho páni muzikanti pamätajú. Okrem toho sa môžete v nahrávacom štúdiu zmeniť na zvukového majstra, pohrať sa s mixpultom a vypočuť si jednotlivé hity len so spevom Micka Jaggera, alebo s postupným pridávaním vokálov, bicích, gitár, či kláves podľa ľubovôle.

Raritky v podobe dosiaľ nezverejnených fotografií sú samozrejmosťou. Ako aj brutálna zbierka kostýmov, ktoré pre Micka a spol. šili návrhárske esá ako Alexander McQueen či Yves Saint Laurent. Ivan ma musel doslova odtrhnúť od tej nádhery, vydržala by som sa na tie saká, kabáty, klobúky a všetky excentrické kostýmy dívať večnosť. Žiaľ, všade bolo zakázané fotiť, s maličkou dušičkou som sa len v úvode odhodlala na jednu tajnú foto, ale potom som už mala fakt strach, že ma vyhodia, tak som viac neriskovala. Ale čo-to z interiéru aj kostýmov nájdete vo videách tu v článku. Rovnako aj miestnosti, kde sa premietali zostrihy všetkých ich videoklipov, ktorých teda za tých 50 rokov nakrútili neúrekom. Tiež raritné zábery, ktoré natočil Martin Scorsese počas filmovania ich legendárneho dokumentu Shine a Light. Zábery, ako muzikanti likvidujú hotelovú izbu, vyhadzujú z okna telku, či žúrujú s nahými kočkami v lietadle sú len čerešničkou na torte.

A ďalší sektor? Všetci poznáme logo Rolling Stones, že? Pery a vyplazený jazyk. Tak tu nájdete hádam najväčšiu zbierku tohto loga v najrôznejších dizajnoch, aké sa kedy použili na plagátoch k jednotlivým turné The Rolling Stones. Porovnať si môžete makety ich koncertných scén s reálnymi zábermi kapely na týchto pódiach. Prejdete sa tiež pomedzi originálne skice a obrazy Mickovho kamoša Andyho Warhola, s ktorým často spolu žúrovali, no občas aj tvorili. No a v závere sa dostanete do koncertného backstage-u, medzi „kejsy“ s nástrojmi, do kostymérne, šatne, až vám na úplnom konci strčia do ruky 3D okuliare, s ktorými si parádne užijete kúsok koncertu The Rolling Stones.

Vďaka výstave mám už kapelu zmapovanú od úplných začiatkov hudobnej kariéry, aj keď je na svete (tá kapela) o 20 rokov dlhšie, ako ja sama. A musím uznať, že The Rolling Stones sú najväčší rock’n’rollisti na svete. Tým, akú hudbu robia, ako ju robia, aj tým ako žijú (a že ešte stále vôbec žijú pri tomto životnom štýle) a ako to stále vedia roztočiť.

Klobúk dole páni!

Výstava trvá v Londýne len do 4. septembra, potom sa presúva do New Yorku. Tak ak máte záujem, treba sa poponáhľať :) Viac info na oficiálnej stránke www.stonesexhibitionism.com.

A keďže nám vyšlo na Londýn úplne neobvykle krásne počko, prešli sme aj zopár miestnych pamiatok a atrakcií. Toľko, čo sa dalo za dva dni, ktoré sme v meste strávili, stihnúť. Samozrejme tak, aby ostal aj nejaký čas na shopping :)

Big Ben

Tower Bridge

Shakespeare's Globe Theatre

Trafalgar Square

Carnaby Street - Soho

London Eye

TraFaM

foto: a+i

video: youtube

bottom of page