top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Coachella - festival festivalov


Coachella = TraFaM! Nie je totiž lepšieho spojenia cestovania (TRAvel), módy (FAshion) a hudby (Music), ako tento najslávnejší americký hudobný festival.

Január 2016

A: „Woow, práve čítam, že tento rok na Coachelle vystúpia zase po rokoch spolu Guns N’ Roses!"

I: „Vážne?“ ...dlhé ticho...

A: „Oooo, to je tiež jeden z mojich snov... aspoň raz v živote zažiť Coachellu."

I: ...ďalej ticho a klepkanie do klávesnice na počítači.

A: ...hádžem túto informáciu za hlavu a ďalej pozerám Búrlivé víno súbežne s browsovaním na webe.

I: ...zrazu... „Neuveríš, ale o necelú hodinu začína online predaj vstupeniek. Náhodička, čo?"

A: „Čo? Čooo? Skúsime?" ;)

Vedela som, že lístky sa vypredávajú rýchlosťou kolekcie Balmain pre H&M.

I: ...chvíľu váha... „Tak skúsime!"

Tú necelú hodinu sme teda prekladali predčasné tešenie sa s realizmom, že sa nám to nepodarí, padne server, ani nás neprihlási...

20 minút sme čakali prilepení každý k svojmu počítaču dívajúc sa na otáčajúce sa loadovacie koliesko na monitore... keď sa to zrazu podarilo, obom! A potom ešte raz... až to dopadlo tak, že sme napokon do Californie leteli celkom veľká banda. BTW: lístky boli do hodiny vypredané.

Zase sa mi potvrdilo, že najlepšie veci a nápady vznikajú úplnou náhodou a neplánovane... aspoň v mojom živote :)

Coachella Valley Music and Arts Festival

Coachella je jednoznačne najslávnejší a jeden z najväčších amerických festivalov. Začínala v roku 1999 ako jednodňovka. Postupne dni pribúdali a od roku 2012 sa uskutočňuje dokonca 2 aprílové víkendy po sebe, s identickým line-upom. Až 200 000 nadšencov sa tento rok opäť zišlo v californskom mestečku Indio, aby si užilo multižánrový (rock, indie, hip hop, electronic music, ale aj inštalácie a sochy rôznych umelcov) festival. Red Hot Chili Peppers, The Chemical Brothers, Radiohead, Coldplay, Oasis, Jay-Z, Gorillaz, Muse, David Guetta či Pharrell Williams sú len niektoré z veľkých hudobných mien, ktoré doposiaľ na Coachelle vystúpili. Na ploche Empire Polo Clubu stáli tento rok 2 veľké open air stage, 3 ooobrovské stany (pre cca. 10 000 ľudí) pomenované po púšťach Mojave, Gobi a Sahara a okrem nich ešte niekoľko menších hudobných stanov. A hviezdy tohto ročníka? U mňa jednoznačne Sia, Guns, Chronixx, Protoje, Ibeyi (tie boli fakt úžasné, ak nepoznáte, vygooglite!) a James Bay.

COACHELLA 1. deň

Do festivalovej nálady nás zakaždým dostal už staff pri vstupných bránach, ktorý do megafónov vykrikoval “Welcome guys, have fun.” HAVE FUN bola veta, ktorú som tam počula asi najčastejšie... od predavačky zmrzliny, barmana, čo mi miešal margaritu, či ochrankárov pri vstupe do tanečných stanov. Skrátka všetkým záležalo na tom, aby sme mali všetci spoločne FUN. A že sme aj mali! Odvšadiaľ sa ozývala hudba, kopec vysmiatých a vytešených ľudí, počko na výbornú, okolo palmy a výhľad na okolité hory... Festival jak má byť! Presne, ako som si ho predstavovala!

Býva už samozrejmosťou, že okrem avizovaných interpretov vystúpia niektorí neohlásene ako superprekvapko. V minulosti sa tak na pódiu zjavila Beyonce počas vystúpenia svojej sestry Solange. Vo Pharrellovom sete zase Gwen Stefani, Diplo či Snoop Dogg. Tento rok sa neočakávane zjavil na pódiu napríklad Seal, Kendrick Lamar či Dr. Dre.

Naším "meeting point-om" bol nápis Besame Mucho na fotke za mnou. Vždy, keď sme sa stratili/rozdelili, našli sme sa opäť pod písmenom U :) Podľa počtu ľudí, ktorí pod nápisom neustále postávali, tipujem, že sme neboli jediní, kto si vybral takýto "originálny" poznávací bod.

COACHELLA 2. deň

Prenajatý sme mali parádny dom v 30 km vzdialenom Palm Springs. Prvýkrát v živote som bola úprimne vďačná za jetlag, vďaka ktorému som vstávala už o 7. (priemerná doba spánku tak 4-5 hodín denne, veď sa dospí doma) a mala čas si to na dome aj trošku užiť. Každé ráno sme dodržiavali nadmieru festivalový rituál (a je jedno, či sa spí v stane alebo dome) najskôr si otvoriť pivo/Coronu a potom uvariť kávu. Festivalové „raňajky“ ako sa patrí :)

Každý deň 45 minút shuttle busom na Coachellu a v noci naspäť. Ale komu by sa chcelo šoférovať? Alebo spať v stane? Nikomuuuuu!

Najdôležitejšie bolo dať sa každý deň hneď po príchode na festival opáskovať v stánku ID Check, kde nám skontrolovali doklad a uistili sa, že sme už mali 21 a môžeme si kupovať alkodrinky. Vždy ma pobavilo, ako dôkladne tie doklady študovali. Dobre, v mojom prípade by som to ešte chápala (fandím si, viem, ale prvé vrásky prekrývam ako sa dá, tak to hádam nebolo tak vidno, že mi ťahá na 30), ale keď si skúmavo prezerali môjho muža a jeho doklady, to som už šla vážne do kolien :) Super zistenie bolo, že nekontrolujú celý dátum narodenia, ale len rok. Tak opáskovali aj nášho kamaráta, ktorý bude mať 21 až o mesiac. Dobre pre nás všetkých a hor sa na pivo.

Mimochodom, alkohol sa mohol piť len v ohraničených zónach (našťastie dosť veľkých, bol z nich aj výhľad na pódiá), dovnútra ste sa dostali jedine s páskou a von nesmeli žiadne alko vyniesť. Už som sa s tým stretla na festivale v Austrálii. Majú to už raz tak, funguje im to, ani sme to neriešili.

Môj empirický výskum preukázal, že okrem toho, že si na festival môžete obliecť fakt hocico, špeciálne fičia: krátke overaly, čipkované kraťasy (hej, aj ja som si myslela, že tie vyšli z módy už pred pár rokmi), čipkované hocičo všeobecne, strapce, jeansové kraťasy, dva vrkoče, klobúky a šatka cez tvár (keď je veternejšie a nemáte chuť ráno vykašliavať prach a piesok). Kvetinové čelenky sú už na ústupe, metalické tetovačky tiež (aj keď to určite ešte chvíľu potrvá, kým to zaregistrujú magazíny aj u nás, doteraz mám doma zbierku nepoužitých tetovačiek, čo ich dávali všade ako prílohu).

A konkrétne v Amerike vôbec nevadí ani to, ak máte postavu Škopkovej zo Slunce, seno… a na sebe plavky v kombinácii s kraťasami, prípadne len topánkami, alebo polopriesvitným kimonom :) Fotodokumentácia chýba, nakoľko mi v tej chvíli foťák z ruky a oči z jamôk vypadli :) Ale na druhej strane toooľko krásnych fashion inšpiratívnych ľudí čo tam bolo, sa len tak hocikde nevidí. A motali sa tam aj fashion blogeri, ktorí sliedili s foťákmi viac na účastníkov, ako na samotných interpretov. Môj outfit z prvého dňa asi zaujal, keď ma pristavila jedna bogerka, či si ma môže cvaknúť :) Neviem jej meno, ani meno jej blogu, ani to, či tú fotku vôbec niekde použila. Lebo skúste si dať do Googlu že: Coachella 2016, fashion, blog... Pri 583. fotke Kendall Jenner vás prejde chuť browsovať ďalej :)

Tento rok podporila Coachellu aj značka H&M, ktorá predávala (a možno ešte stále niekde pár kúskov zoženiete) kolekciu "H&M Loves Coachella”. Ja som na ňu narazila ešte v Osake a neodolala slnečným okuliarom (na fotkách tie okrúhle zrkadlovky s priesvitným rámom) a čiernym roztrhaným jeansom (tie som sa v tej horúčave ani neunúvala vytiahnuť z kufra).

COACHELLA 3. deň

Prípravy na posledný festivalový deň - češeme sa až cestou v autobuse :)

Každý rok zaplavia sociálne siete fotografie svetových celebrít, ktoré siprídu Coachellu užiť a popredvádzať originálne outfity. Medzi nimi anjelikovia z Victoria’s Secret, Paris Hilton, Justin Bieber, Selena Gomez, Katy Perry, Rihanna s Leom DiCapriom, klan Kardashian/Jenner, hollywoodski herci a herečky… My sme však nikoho z nich osobne nestretli, ani vo VIP-ke. Prezieravo sme si kúpili s Ivanom VIP vstupenky, reku kratšie rady na WC, už len kvôli tomu sa to oplatilo :) A ešte počas Guns N’ Roses sme mali celkom v pohode výhľad bez tlačenice. Inak sme sa aj tak stále motali všemožne po areáli.

Takto sme sa čakávali pod U-čkom :)

Vážne som nečakala, že organizátor dokáže zvládnuť takú masu ľudí bez toho, aby vznikali rady. Ten som zažila za celé tri dni len raz, aj to na wécko, ktorý som po chvíli vzdala a šla radšej do spomínanej VIPky. Ale ani raz som nečakala dlhšie ako 2-3 minúty na drink, ani na jedlo, dokonca ani pri odchode na shuttle bus. A to sme si vraveli, že odísť po skončení headlinera, kedy areál opúšťa asi tak 80% osadenstva, bude totálnou samovraždou. Nebolo! Jediné, čo trošku nezvládli, bol merchandise. Obrovský stan s tričkami, mikinami, či taškami s názvami účinkujúcich. Najväčší záujem bol však o veci s nápismi Coachella. Každý chcel nejaký ten kúsok na pamiatku. Už v úvode druhého dňa bolo takmer všetko vypredané. Tak som obišla len s plátenou taškou Coachella. A kamoška s tričkom 3x väčším, než je jej konfekčná veľkosť. Suvenír však musí byť :)

Medzi inštrukciami pre návštevníkov svietil okrem iného aj zákaz prinášania vlajok a selfie tyčiek. Rozumné, nikto mi tou tyčkou nešibrinkoval okolo hlavy a nekazil mi výhľad na pódium. Ale vlajku sme si prepašovali aj tak :) Na našu obranu, nikomu sme ňou nemávali vo výhľade. Vlastne sme ňou nemávali vôbec, najčastejšie poslúžila ako deka na sedenie.

Tak takáto parádna bola tohtoročná Coachella priatelia!

... bola perfektným štartom festivalovej sezóny. Tento rok ma čaká, už po niekoľkýkrát, ešte maďarský Sziget. Ten má hádam najlepší line-up za posledné roky. A v hre je ešte rakúsky Nova Rock, kde majú vystúpiť moji milovaní Red Hot Chili Peppers. Uvidíme. A snáď, raz aj legendárny Glastonbury Festival :)

TraFaM

foto: festivaloví šialenci a nadšenci A+I

bottom of page