top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Čo som počúvala na Havaji?


Začiatok roka som trávila na Havaji… na ostrovoch, nie v dedinke na východe Slovenska, ale aj tam sa raz pôjdem pozrieť ;) Mesiac cestovania, opaľovania sa na Waikiki, chodenia do školy, vylepšovania mojej angličtiny… a počúvania naozaj cool muziky! Hneď v prvých dňoch Ivan naladil perfektné Hawaiian Style & Reggae rádio Island 98,5, ktoré sme mali potom zapnuté nonstop “doma” aj v aute. Škoda, že sa dá naladiť len na Havaji a stream funguje iba v USA. Ale objavili sme vďaka nemu také miestne klenoty, že klobúk dole.

Reggae kapelky, speváčka, ktorej hit mám v hlave doteraz a aj zopár cezpoľných interpretov, ktorých si ale budem vždy spájať s Havajom, aj keď pochádzajú od inokadiaľ… lebo tam som ich počula prvýkrát. Songy, ktoré aj keď si pustím doma v Bratislave, hneď mám pocit, že ležím opäť na Waikiki a popíjam Pina Coladu. A aj keď Israel Kamakawiwo’ole a jeho ukulele nie sú zlé, títo sú lepší :)

Eli-Mac - They Don't Know

Táto “crazy chick on a music mission” (ako o sebe sama hovorí) pochádza z hlavného havajského ostrova Oahu a aj keď zatiaľ vydala len jedno EP-čko Dubstop s piatimi skladbami, rozbieha celkom úspešnú kariéru, veľa koncertuje a Island 98,5 ju točia dokolečka-dokola… lebo stojí za to a nie je zas tak veľa báb, ktoré robia dobré reggae.

Bo Napoleon feat. Pena Bu - Rastaman

Pocta Bobovi Marleymu o tom, ako nemusíte rozumieť rastafariánstvu ako náboženstvu, stačí, že milujete reggae vďaka najznámejšiemu rastamanovi - Bobovi.

MAGIC! - Let Your Hair Down

Ok, táto kapelka je síce z Kanady a aj keď ste už možno počuli ich známejší hit Rude (valcoval prvé priečky v rebríčkoch viacerých krajín), pre mňa bude spojená s Havajom práve vďaka tejto sunny skladbe.

Common Kings - Before You Go

Kapela má dnes síce základňu v californskom Orange County, no korene jej členov siahajú na Hawaii, Samou či Fiji… nezaprú tak vo svojej hudbe ostrovnú pohodu a vplyvy reggae, R&B, či soulu. Skrátka good vibes :)

The Green - Chocolates & Roses

Táto kapela vznikla v roku 2009 práve na Oahu a na konte majú zatiaľ tri albumy. Ten posledný sa volá Hawai’i 13 a parádne na ňom kombinujú reggae s tradičnými havajskými melódiami.

Sons of Zion feat. Israel Starr - Stuck on Stupid

Novozélandská partička chalanov vyskúšala hrať metal, jazz i funk, kým sa usídlili v “sun-kissed roots” reggae a R&B. Majú za sebou šnúru po Austrálii, obehli veľa miestnych festivalov a na konte aj pár hudobných ocenení. A na Havaji ich zjavne milujú taktiež.

Garrett Douglas - Touchdown

Známy tiež ako Beach Boy vyrastal na Long Beach v období zlatej éry hip-hopu. V hudbe ho ako prvý začal podporoval učiteľ angličtiny, ktorý mu na domáce úlohy dával robiť rozbory skladieb jeho obľúbeného Kanya Westa.

A na záver hymna nášho havajského výletu...

Ziggy Marley - Beach in Hawaii

Tento držiteľ niekoľkých cien Grammy pochádza z 13 detí a je najstarším synom Boba Marleyho a jeho ženy Rity... a naspieval jednoznačne najkrajší song o Havaji.

zdroj info, foto a video: internet

TraFaM

bottom of page