top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Kam v Európe na predĺžený víkend?


Obdobie letných dovoleniek už máme za sebou, nebudeme však hádam čakať rok, kým sa opäť niekam vyberieme, však?

Predĺžený víkend za hranicami si môžeme dopriať aj viackrát do roka. Špeciálne v jeseni má mnoho európskych miest ešte čarovnejšiu atmosféru, než v iných ročných obdobiach. Možno je to tým, že už končí sezóna a netlačíte sa s tisíckami ďalších turistov, ceny hotelov mierne klesajú a horúčavy vystrieda príjemný vánok babieho leta. Často vás takýto trip výjde ešte lacnejšie, ako víkend v našich Tatrách. Stačí pár hodín letu, prípadne v aute/vlaku/autobuse a môžete si vychutnávať rannú kávičku s výhľadom na more, slávne Boľšoj teatr, či krásny historický zámok Wawel. Tu sú moje tipy na skvelé jesenné výlety po Európe.

BARCELONA

Čo je na tej metropole Katalánska také lákavé, že ročne priláka milióny návštevníkov? Mám chuť napísať, že všetko! Či už máte radi skvelé jedlo, plážovú atmosféru, ste nadšencom histórie, fanúšikom futbalu, fascinujú vás monumentálne stavby, prípadne si radi užívate nočný život, ak ste v Barcelone ešte neboli, rovno si zabookujte letenku. Spiatočnú, s odletom z Bratislavy, som práve teraz len tak narýchlo našla za necelých 50€. Možno budete mať viac šťastia a narazíte na ešte výhodnejšiu akciu. Už len tá predstava, že po 2 hodinách v lietadle vystúpite a nadýchnete sa vzduchu, v ktorom sa mieša vôňa mora, chutného tapas a sladkej sangrie mi naháňa príjemné zimomriavky. Aj vám? Tiež už listujete v diári a hľadáte voľný termín? Barcelona je skvelá voľba destinácie pre vás, vaše kamošky, deti, aj vášho partnera. Mesto ponúka pre každého niečo. Ak by som mala spomenúť len jedinú ikonu mesta, bola by to jednoznačne Sagrada Familia! Majstrovské dielo najslávnejšieho miestneho architekta Antonia Gaudího, kam zaručene povedú aj vaše kroky. Verejný Park Güell, z ktorého budete mať krásny výhľad na celé mesto, tiež nesie jeho typický rukopis. Srdcom Barcelony je La Rambla. Široká, vyše kilometrová, pešia zóna označovaná aj ako najkrajšia ulica v meste. Aj najpreplnenejšia a extrémne rušná, na to buďte pripravení. Určite však stojí za ten zážitok sa po nej prejsť či posedieť si v niektorej z kaviarní, ktoré ju lemujú. To najlepšie, čo som na La Ramble objavila, je Mercado de La Boqueria, autentický trh, najstarší v celom meste, ktorého história siaha až do začiatku 13. storočia. Obrovským zážitkom nielen pre mužov je Camp Nou, najväčší futbalový štadión v Európe a k máte so sebou aj decká, vyvezte sa trebárs lanovkou na vrchol kopca Montjuic, kde leží obrovský kultúrno – historicko – športový areál, odkiaľ budete mať celú Barcelonu ako na dlani.

THESSALONIKI

Alebo vám viac napovie názov Solún? Áno, presne ten, odkiaľ pochádzali vierozvestcovia Cyril a Metod. Druhé najväčšie grécke mesto, v ktorom som sa, poviem úprimne, ocitla skôr náhodou, ma neuveriteľne prekvapilo a nadchlo zároveň. Lebo tu je pekný chrám a historická pamiatka hádam na každom rohu. Popritom štýlové kaviarne a reštaurácie, tradičné markety, krásna promenáda pri mori, aj pláže. Počas dňa má mesto typickú grécko-lenivo-spomalenú atmosféru, no s večerom ožíva a ešte aj okolo polnoci je plné ľudí posedávajúcich na terasách. Symbolom mesta je 34 metrov vysoká Biela veža, ktorá sa týči pri pobreží. V jej útrobách sa nachádza múzeum mapujúce históriu Thessaloník a je jednou z najvýraznejších miestnych turistických pamiatok. V centre zase leží množstvo historických pozostatkov z čias rímskych cisárov, ktorí tu stavali víťazné obľúky, mauzóleá, kúpele, či amfiteátre. To, čo z nich ostalo, môžete obdivovať aj dnes, zaručene na ne narazíte len tak pri prechádzkach mestom. Gréci sú hlboko veriaci národ, svätostánkov je tu neúrekom, najvýznamnejším kostolom v meste a to z náboženského, historického i umeleckého hľadiska, je Chrám sv. Demetria. Ten po požiari, ktorý zachvátil v 1917-tom Thessaloniki, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a dnes môžeme túto pamiatku, zapísanú aj v UNESCO, obdivovať v plnej kráse. Hlavné Aristotelovo námestie, ktoré vedie až k moru, je plné obchodíkov, terás, pouličných umelcov a je naozaj monumentálne. Tu sa sústreďuje väčšina ľudí, no ak chcete zažiť pravú grécku atmosféru ako miestni, choďte do štvrte Ladadika. Tú nájdete priamo oproti hlavnej bráne do prístavu. Je to krásna pešia zóna obľúbená najmä u miestnych, s námestíčkami, fontánami, tavernami a kaviarňami. V minulosti bola štvrť známa marketmi, dnes sa tu stretávajú rodiny a priatelia pri výbornom gréckom jedle a vínku a do neskorej noci to tu parádne žije. Nech vás neodradí, ak uvidíte všetky stoly obsadené. Počas celého večera, čo som sedela v jednej z tunajších reštaurácií, čašníci v jednom kuse z vnútra vynášali stoly a tak sa terasa taverny postupne rozrastala po celom námestí. Gréci si svojich hostí vážia, majú to zakorenené v povahe, a tak miesto vám tu určite nájdu.

Viac tipov čo sa oplatí navštíviť, zažiť, kde sa ubytovať a čo ešte ochutnať v Thessalonikách, nájdete v samostatnom článku, ktorý som o tomto meste napísala TU (klik).

ČESKÝ KRUMLOV

Súboj o najkrajšie mesto v Česku v mojom súkromnom pomyselnom rebríčku zvádza s Prahou práve Český Krumlov. Malebné historické mestečko v Juhočeskom kraji, zapísané aj v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, je ideálne na romantický výlet vo dvojici. Túlať sa tu môžete historickými uličkami, posediť si na terasách reštaurácií a kaviarní pri rieke Vltava, ktorá Krumlovom preteká, alebo sa vydať po pamiatkach, ktorých je tu neúrekom. Nad mestom sa týči už od 13. storočia Zámok Český Krumlov, ktorý je po Pražskom hrade druhým najrozsiahlejším zámockým areálom u našich západných susedov. Budete mať odtiaľ prekrásny výhľad na celé historické centrum, ktoré ostalo rovnako zachované od doby svojho založenia. Drobné farebné domčeky, krčmičky a vinárne, obchodíky s handmade lokálnymi výrobkami, to všetko tu objavíte. Na Námestí Svornosti, kde v minulosti na hranici upaľovali čarodejnice, stojí známy morový stĺp s fontánou, aj mestská radnica. O kúsok ďalej gotický Kostol sv. Víta. O meste sa traduje mnoho legiend. Tá najkrajšia je o českokrumlovských mlynoch, ktoré dodnes stoja popri rieke. Každý z nich vraj mal ochrancu z vodného sveta a najznámejší Mrázkův mlýn vraj “strážila” riečna víla, ktorá neraz zachránila topiacich sa. Podobných legiend a príbehov vám o svojom meste radi porozprávajú miestni sprievodcovia, s ktorými sa môžete vydať na prehliadku zákutí Krumlova. Alebo si užiť o niečo akčnejší program. Napríklad splavovanie Vltavy na kajakoch, raftoch, či spustiť sa po rieke na vodných nafukovačkách. Let teplovzdušným balónom ponad mesto bude romantickým zážitkom, na ktorý budete spomínať ešte dlho. Prípadne navštívte miestny pivovar alebo karamelovňu, kde vám okrem prehliadky pripravia aj degustáciu. Či už máte chuť objavovať, alebo sa len tak vyhrievať na terase v príjemných jesenných slnečných lúčoch, Český Krumlov nemôže byť zlá voľba. Ten totiž nikdy nesklame.

MOSKVA

Môžete mať na Rusov, Rusko či politiku tejto krajiny názor aký chcete, ich hlavnému mestu sa nedá uprieť, že patrí k najkrajším metropolám sveta. Priamym letom z Bratislavy ste tu za dve a pol hodiny a vďaka prepadu ruského rubľa sa dokonca toto mesto, voľakedy považované za veľmi drahé, stalo omnoho finančne dostupnejším. Megalomanské Červené námestie je zrejme prvou zastávkou, kam bežný turista zavíta. Vrátane mňa, ktorá som bola v Moskve prvýkrát pred 3 rokmi a s padnutou sánkou obdivovala farebný Chrám Vasilija Blaženého, Kremeľ aj Mauzóleum Vladimíra Iľjiča Lenina, kde je uložené zabalzamované telo zakladateľa Sovietskeho zväzu. Obchodný dom GUM, ktorý taktiež ohraničuje Červené námestie, je nákupným rajom, kde chtiac-nechtiac prevetráte svoje kreditky. Gratulujem už vopred tým z vás, ktoré odoláte. Ja som to nedokázala. Po Moskve sa dá veľmi pohodlne prepravovať mestskou hromadnou dopravou a ak niečo naozaj odporúčam, tak je to moskovské metro. Tie stanice sú prekrásne. Mramorové podlahy, lustre, zdobené štukatúry a umelecké sochy… úplný vizuálny a architektonický orgazmus. K najkrajším patria stanice Komsomolskaja, Majakovskaja, Ploščaď Revoljucii či Novoslobodskaja. Keďže počasie mi v Moskve príliš neprialo a takmer neustále bolo zamračené a pršalo, veľa času som trávila v miestnych reštauráciách ochutnávaním typickej ruskej kuchyne. Boršč a stroganoff som poznala, no objavila som polievku sči aj soľanku, vynikajúce vareniky a pelmene, aj bliny podobné našim palacinkám. Ochutnajte ich tiež, keď do Moskvy zavítate. V meste sa nachádza množstvo historických budov, múzeí i galérií, je len na vás, kam sa vyberiete. Určite však neobíďte slávne Boľšoj teatr, domovskú scénu najstaršieho a najlepšieho baletného súboru Veľký balet. Minimálne jeho krásny exteriér, no ak sa vám podarí nazrieť aj dovnútra, prípadne si kúpiť lístok na niektoré z legendárnych operných či baletných predstavení, očarí vás krása nevídaná. Lebo Rusi keď budujú, tak skutočne vo veľkom!

KRAKOV

Metropola južného Poľska na Visle je cestovateľskou láskou na prvý pohľad. Minimálne pokiaľ máte, tak ako ja, radi krásne upravené námestia, historické pamiatky a baví vás túlanie sa spleťou uličiek či vysedávanie na kávičke a pozorovanie bežného mestského ruchu. V Krakove sa nachádza až zhruba 6000 historických objektov. Moje prvé kroky v meste viedli, samozrejme, k slávnemu gotickému Wawelskému hradu, ktorý je rovnako fotogenický z vonku, z nádvoria, aj z vnútra. Prívlastok “architektonický skvost Európy” si právom zaslúži. Socha draka pod hradom, ktorá chrlí oheň, je spätá s legendou, podľa ktorej drak ohrozoval hrad a jeho obyvateľov, až kým ho princ Krak neprekabátil a nezabil. Medzi hlavnými pamiatkami mesta sa poľahky môžete presúvať pešo. Aj z hradu Wawel na najväčšie stredoveké európske námestie Rynek Główny to máte kúsok. Jeho dominantou je Mariánsky kostol s dvomi vežami.Z tej vyššej každú hodinu hrá trubač do štyroch svetových strán typickú poľskú melódiu hejnal. V strede námestia objavíte Sukiennice, najstarší obchodný dom na svete, v ktorom sa v minulosti obchodovalo s korením, hodvábom a podobným exotických tovarom z Východu. Dodnes si zachoval svoju tradičnú historickú architektúru. V budove je vstup do rozľahlého podzemia Rynku, kde sú vystavené archeologické nálezy. Ako vieme, z Poľska pochádzal aj najobľúbenejší pápež Ján Pavol II. a jeho pamiatku na mnohých miestach v Krakove pripomínajú jeho fotografie, sochy, či slávne Pápežské okno, z ktorého sa ešte ako krakovský arcibiskup prihováral veriacim. Dokonca krakovské letisko je po ňom pomenované. Najradšej som sa však v Krakove túlala po židovskej štvrti Kazimierz, ktorá je dnes plná milých malých kaviarní a má priam hipsterský nádych. A keď si poviete, že v Krakove ste už toho videli dosť, vyberte sa do neďalekej Wieliczky, kde stovky metrov pod zemou leží jedna z najstarších soľných baní na svete. Musíte si objednať prehliadku so sprievodcom, keďže individuálne sa dovnútra nedostanete. Ten vás prevedie kľukatými tmavými šachtami, popri podzemných jazierkach, soľných sochách, sálach, kde aj lustre sú zo soľných kryštálov a prezradí vám zaujímavosti o období, kedy tu panoval čulý banícky ruch. Mimochodom, soľ sa tu ťažila ešte v roku 1992, čo nie je tak dávno.

TraFaM

Foto: archív A. Tásler-Onderkovej

Článok bol uverejnený tiež v novembrovom (2019) čísle magazínu EVITA:

bottom of page