top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Mallorca mimo turistickej sezóny stojí za to!


Jedna z najobľúbenejších letných dovolenkových destinácií Slovákov. Tak prečo som Mallorce tak dlho odolávala? Keby som vedela, že tu zažijem takú romantiku, navštívila by som ju už dávno.

Napriek zhruba 30-tke ostrovov, ktoré som zatiaľ navštívila, je len minimum z nich európskych. Vravím si, že by som mala túto bilanciu trochu vyrovnať. Mallorca napriek tomu nikdy nebola príliš vysoko na mojom cestovateľskom „bucket liste“. Aj keď mi ju kopec známych vychválilo. Nezabudli však vždy spomenúť, aká je v sezóne preplnená, turistická, hlučná. Asi to ma odrádzalo. Letisko v hlavnom meste Palma de Mallorca je jedno z najrušnejších v celom Španielsku (Mallorca je španielsky ostrov, to asi ani nemusím písať, že?) a ročne ním prejde až 28 miliónov turistov. Masaker číslo na tak malý ostrov! No pred troma rokmi zhruba v takomto období, kedy na Slovensku už vládla jeseň (nie taká pekná slnečná ako tohtoročná, ale sychravá), sme si povedali, že by to chcelo aspoň krátky výlet niekam do tepla. Nie ďaleko, tak do 3 hodín letu a lacné letenky – to boli moje podmienky. To všetko Mallorca splnila. A moje očakávania doslova predčila.

V októbri tam bolo stále príjemne teplo, aj keď Stredozemné more, ktoré ostrov obmýva, je už len pre naozajstných otužilcov (ku ktorým ja teda nepatrím), ale vôbec mi to nevadilo. Celkom mi stačí sedieť na pláži, počúvať šum mora a cítiť tú slanú vôňu, čo príjemne šteklí v nose. Turistická sezóna už bola ukončená, žiadne preplnené promenády, ulice, atrakcie. Aj keď musím upozorniť, že kopec reštaurácií bolo už pozatváraných. Vraj otvoria opäť až v ďalšej sezóne. Ani to mi však neprekážalo, keďže sme sa s Ivanom rozhodli neubytovať v nejakom rezorte či hoteli pri mori, ale vyhliadli sme si cez Airbnb krásny starý kamenný dom vo vnútrozemí. Blízko mestečka Santa Margalida, kde žijú prevažne miestni, takže sezóna-nesezóna sa otváracích hodín tunajších obchodov a reštík netýka.

Aj tak sme väčšinou nakupovali v malých miestnych potravinách a na marketoch, kde to parádne žilo, a varili sme si sami. Ovocie sme si zbierali priamo zo záhrady, kde bolo množstvo stromov priam obsypaných pomarančmi, citrónmi, granátovými jablkami...

Bylinky nám rástli priamo pri dome a čo bolo pre nás oboch úplne novou skúsenosťou, boli dve mačky, ktoré boli súčasťou domu. Tak sme sa starali aj o ne. My dvaja, ktorí sme nikdy nemali žiadne domáce zviera:) Zrazu toľká zodpovednosť! Aj to sme zvládli, asi veľmi dobre, keďže mačky prežili a dokonca si začali vodiť aj kamošky. Tak sme kŕmili tiež kadejakých "tulákov" z celého okolia.

Počas dňa sme sa buď prechádzali po okolí a uličkách Santa Margalidy, prípadne sadli do prenajatého auta a objavovali ostrov. Len tak, bezcieľne. K pekným piesočným plážam na severozápadnom pobreží sme to mali asi 20 minút. Po ceste sme sa zastavovali pri každom zaujímavejšom chráme, budove, čomkoľvek, čo nám padlo do oka. Väčšinou cestujem s kufrom plným bedekrov, mám v hlave presný zoznam toho, čo chcem, ba priam musím, vidieť, navštíviť. Uznávam, že občas som až posadnutou cestovateľkou. No tu na Mallorce som si len a len užívala pohodu, žiadne hnanie sa za atrakciami, spoznávaním, netúžila som vidieť všetko. Nemala som plán. A bavilo ma to. Najviac asi to, keď sme po večeroch sedávali na terase, popíjali sangriu a užívali si ten pokoj a ticho. Dom bol celkom na samote a okolím sa rozliehali len zvonce oviec, ktoré sa pásli na neďalekých lúkach.

Až deň pred naším odletom z ostrova sme sa presunuli do hlavného mesta. Motkali sa pestrofarebnými historickými uličkami Palmy aj obdivovali jachty v prístave. A, samozrejme, nemohli sme prehliadnuť ani prekrásnu gotická Palma Cathedral, ktorá je dominantou mesta. Táto Katedrála sv. Márie (známa tiež pod názvom La Seu) je so svojimi 44 metrami jednou z najvyšších na svete. Dokonca vyššia než parížsky Notre Dame. Aj do rozlohy pôsobí monumentálne. Úplný architektonický masterpiece! Začali ju stavať už v 13. storočí, no dokončená bola až o necelých 400 rokov neskôr. Aj keby ste si obiehanie turistických atrakcií v meste doslova zakázali, minimálne túto katedrálu musíte vidieť. Bez toho to nešlo ani v mojom prípade:)

Myslím, že to bol jeden z najromantickejších a najpohodovejších výletov, aké som kedy podnikla. Kto by to bol povedal, že toto raz napíšem o Mallorce, ktorú som mala zafixovanú ako hlučný ostrov plný más turistov. Ak sa v tieto jesené dni rozhodujete, kam by ste na pár dní vyrazili za oddychom a zahnali prípadné jesenné splíny a depky, jednoznačne Mallorcu odporúčam. Nám sa situácia tento rok s pár voľnými októbrovo/novembrovými dňami zopakovala a ideme vyskúšať, aká môže byť jeseň na Kanárskych ostrovoch. A pevne verím, že to bude aspoň tak super, ako táto Mallorca.

TraFaM

Foto: a+i

bottom of page