top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Grécke Thessaloniki za 24 hodín


Veľmi spontánne som sa toto leto ocitla v Grécku. V meste Thessaloniki, alebo ak chcete v Solúne. Áno, presne tam, odkiaľ pochádzali vierozvestcovia Cyril a Metod. No nie o nich som chcela... ale o tom, že je to fakt krásne mesto!

V Thessalonikách sme s Ivanom strávili síce len 24 hodín, no stihli toho na naše pomery dooosť veľa. Lebo tu je pekný chrám a historická pamiatka hádam na každom rohu! Málokedy píšem blogy s konkrétnymi tipmi na sightseeing, hotely, či reštaurácie, no tu sa mi to vyslovene žiada... podeliť sa s užitočnými infoškami, ktoré sme dostali od chalana na recepcii hotela a vďaka ktorým sme si Thessaloniki aj za tak krátky čas parádne užili.

Thessaloniki sú druhé najväčšie mesto v Grécku a pokiaľ sa rozhodnete dovolenkovať na Chalkidiki a ísť letecky, pravdepodobne priletíte práve sem. Samotné mesto má zhruba 365 tisíc obyvateľov, dlhú promenádu pri mori, veľký prístav, aj pláže (tie sme ale nenavštívili, keďže sme boli dostatočne vykúpaní z Chalkidiki, ale vraj sú super), ošumelé bytové domy v centre a pomedzi ne krásne historické pamiatky, pouličné markety s potravinami i starožitnosťami, tradičné reštaurácie aj štýlové bary. Počas dňa má mesto typickú grécko-lenivo-spomalenú atmosféru, no s večerom ožíva a ešte aj okolo polnoci je plné ľudí posedávajúcich na terasách. Presne to mám na prímorských mestách tak rada.

Kde sa teda v Thessalonikách ubytovať, kam sa ísť navečerať, posedieť si pri drinku a aké pamiatky vidieť? Všetko vám prezradím ;)

Aké miestne pamiatky navštíviť?

Biela Veža

Symbolom mesta je tzv. Biela veža (Lefkos Pyrgos), ktorá bola postavená ako osmanské väzenie, no po oslobodení mesta sa stala jeho dominantou. Týči sa pri pobreží do výšky 34 metrov. Práve kvôli svojej temnej a krutej minulosti bola až do konca 19. storočia nazývaná Červenou, prípadne Krvavou vežou. Dnes je prístupná verejnosti. V útrobách veže sa nachádza múzeum mapujúce históriu Thessaloník a je jednou z najvýraznejších miestnych turistických pamiatok.

Galériov oblúk (Kamara) a Rotunda

V roku 303 tu dal cisár Galérius postaviť víťazný oblúk (ktorý miestni nazývajú Kamara) na znak svojho víťazstva nad Peržanmi. Dodnes sa z neho veľká časť zachovala a jeho piliere sú zdobené do kameňa vytesanými sochami ľudí i zvierat, či výjavmi z bojov. O 3 roky neskôr tu dal ten istý cisár postaviť tiež svoje mauzóleum. To bolo neskôr premenené na kostol (tzv. rotunda). Stojí dodnes a je považovaná za jednu z najstarších náboženských stavieb v Thessalonikách. Kamara i rotunda boli voľakedy základnými prvkami palácového komplexu a majú pripomínať bohatú a dlhú rímsku históriu mesta.

Obe tieto stavby ležia len pár krokov od seba, v úplnom centre mesta a sú známym "meeting point-om" miestnych i turistov. Hlavne večer je v okolí rušno, posedávajú a bavia sa tu celé skupinky ľudí.

Aristotelovo námestie

Ide o hlavné námestie a je naozaj monumentálne. Postavené bolo až po veľkom požiari v roku 1917, ktorý zničil 2/3 Thessaloník, známym francúzskym architektom Ernestom Hébrardom. Ten sa inšpiroval najmä byzantskou architektúrou. Námestie vedie až celkom k moru a ako vo väčšine miest, i tu nájdete mnoho obchodíkov, reštaurácií s terasami, i pouličných umelcov. A aj tu, samozrejme, narazíte na kadejakých čudákov a motkajúce sa individuá, ktoré sa vám budú snažiť niečo nanútiť a predať, ako všade vo svete na hlavných turistických "ťahoch". Odporúčam prepnúť sa vtedy do asertívneho módu a všetko bude v pohode ;)

Pamätník Alexandrovi Veľkému

Popri mori je vybudovaná krásna promenáda, na ktorej stojí veľkolepý pamätník venovaný macedónskemu kráľovi Alexandrovi Veľkému s jeho jazdeckou sochou. Nájdete ho kúsok od Bielej veže, v známej štvrti Nea Paralia, ktorá sa vďaka nedávnej rekonštrukcii premenila na obľúbené miesto na relax. V blízkosti sochy je park, v ktorom si môžete posedieť, ľudia tu s obľubou športujú a popri celej promenáde je vybudovaný niekoľkokilometrový cyklistický chodník, takže požičanie bicyklov je tiež dobrým nápadom ;)

Roman Forum

Povyše Aristotelovho námestia ležia staré ruiny bývalých rímskych kúpeľov i amfiteátra, ktorý v minulosti slúžil na gladiátorské zápasy. S archeologickým výskumom sa tu začalo ešte v roku 1966, pričom sa tu našlo veľa strieborných mincí a kamenných a mramorových sôch, ktoré sú vystavené v miestnom múzeu. Len tie paneláky okolo tohto náleziska pôsobia trochu čudne :) Ale takto to je v celom meste... krásny chrám a hneď vedľa neho nie práve vábne baráky. Neuveriteľný kontrast.

Chrám sv. Demetria (Agios Dimitrios)

Tento chrám považuje väčšina miestnych obyvateľov za najvýznamnejší kostol v meste a to z náboženského, historického i umeleckého hľadiska. Je zasvätený patrónovi mesta a reprezentuje dlhú a bohatú históriu Thessaloník. Chrám vydržal napriek mnohým katastrofám, ktoré ho postihli. Počas osmanskej okupácie bolo mnoho jeho fresiek zničených, zachvátil ho aj obrovský požiar v 1917-tom, no aj vďaka rozsiahlej niekoľkoročnej rekonštrukcii ho dnes môžeme obdivovať v celej jeho kráse. V podzemí sa dokonca nachádza starodávna krypta. Miesto priťahuje mnoho návštevníkov i odborníkov na náboženské umenie najmä zo strednej a východnej Európy a pravoslávnych krajín. A je tiež zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Bit Bazaar

Asi 300 metrov od Roman Forum je ďalšie obľúbené miesto na stretávanie sa a posedenie pri jedle a víne. Najmä mladá generácia má toto miesto v obľube vďaka nízkym cenám. Keď v 30. rokoch emigrovali do mesta tisíce Aziatov, usídlili sa práve v tejto štvrti a dodnes tu majú svoje obchodíky. Nájdete tu aj starožitníctva a taverny. Počas popoludňajšej siesty je však väčšina prevádzok zatvorená. To sme zistili, až keď sme už boli tam... ale nevadí. Aj v uliciach v okolí marketu bolo pár starožitníctiev, ktoré boli otvorené, tak sme nakukli aspoň do nich. Market sa vraj oplatí navštíviť najmä večer, kedy tam vládne vrúcna priateľská nálada.

Kostol Panagia Chalkeon

Tak na tento byzantský chrám z 11. storočia sme narazili úplnou náhodou cestou k Roman Forum. Leží len kúsok odtiaľ. Na niekoľko storočí bol dokonca pretransformovaný na moslimskú mešitu, no dnes už je opäť kostolom. Vo vnútri sa vraj nachádzajú zaujímavé historické maľby a sochy. My sme si ho pozreli len zvonku, no aj pohľad na krásnu udržiavanú záhradu v jeho okolí stál za to. Len som tú záhradu zabudla odfotiť :) Tak si ju choďte pozrieť naživo ;)

Prístav

Na mólach miestneho prístavu sa najmä večer, pri západe slnka, zgrupujú ľudia a vychutnávajú si podvečernú romantickú atmosféru pri mori. Počas dňa sa zase môžete nalodiť na niektorú z lodí a užiť si plavbu a výhľad na mesto z vody.

Kam sa ísť najesť?

Jednoznačne do štvrte Ladadika! Tú nájdete priamo oproti hlavnej bráne do prístavu. Je to krásna pešia zóna obľúbená najmä u miestnych, s námestíčkami, fontánami, tavernami a kaviarňami. V minulosti bola štvrť známa marketmi, dnes sa tu stretávajú rodiny a priatelia pri výbornom gréckom jedle a vínku a do neskorej noci to tu parádne žije. V hoteli nám odporučili tunajšiu tavernu Full tou Meze, ktorá ponúka grécke tapas. A musím potvrdiť, že naozaj výborné! Typický grécky šalát s fetou, aj ďalšie chutné grécke syry, olivy, tzatziki, souvlaki, čerstvé morské plody... a príjemná atmosféra. Naozaj odporúčam toto miesto. A ak prídete a žiaden stôl nebude voľný, nevzdávajte to a opýtajte sa obsluhy, či pre vás nenájdu miesto. Oni ho určite nájdu. Počas celého večera, čo sme tam sedeli, čašníci vkuse zvnútra vynášali stoly a tak sa terasa taverny rozrastala po celom námestí.

Kam zájsť na drink?

Napriek tomu, že mesto na prvý pohľad pôsobí trošku ošumelým dojmom, je plné naozaj štýlových barov, ktoré by pokojne mohli konkurovať aj tým New Yorkským. Dizajnový interiér, DJ-i navodzujúci príjemnú chillout atmošku, šikovní barmani a koktejly od výmyslu sveta... Skvelé bary otvorené takmer do rána nájdete v spomínanej štvrti Ladadika, v okolí Roman Forum, ale aj priamo na ulici pri našom hoteli ich bolo neúrekom. Nočný život v Thessalonikách naozaj stojí za to.

Kde sa ubytovať?

The Caravan B&B

Ivan našiel na Bookingu úplne parádny hotel. A toto fakt nie je žiadna platená reklama, veď ani len zľavu sme nedostali:) Možno keby sme sa opýtali... :))) Ale skrátka napíšem o ňom, lebo práve vďaka jeho polohe v úplnom centre sme mali možnosť stihnúť vidieť všetky tie vyššie spomenuté pamiatky. Všetko to boli pešie vzdialenosti. Interiér hotela štýlový, trochu retro a chalani na recepcii strašne príjemní a ochotní. Hneď nám poukazovali na mape čo sa oplatí pozrieť, ako je to ďaleko, dali tipy na dobré reštiky a bary, do ktorých oni sami chodievajú a kde stretneme skôr miestnych než davy turistov. V hoteli panovala super atmosféra, hostia sa bezprostredne bavili medzi sebou i s personálom a napríklad my sme celé raňajky prekecali s pánom z austrálskeho Darwinu a Georgeom, ktorý mal práve službu na recepcii. A ten výhľad priamo z balkóna na historický chrám... Ak sa vrátime do Thessaloník, vrátime sa aj sem ;)

Ešte aj môj žltý American Tourister do interiéru super zapadol :)

Takýto výhľad... myslím, že môže byť ;)

Zaujalo vás toto malebné prímorské grécke mestečko? Jeho historické pamiatky? Skvelá grécka kuchyňa? Nočný život? Lacné letenky (aj) do Thessalonik nájdete na stránke www.kadetade.com

TraFaM

foto: A+I

bottom of page