top of page
  • Anna Onderková

Keď cestovanie nebolí vašu peňaženku - tipy ako ušetriť na cestách

Ako si môžeš dovoliť neustále niekam cestovať? Otázka, ktorú dostávajú profesionálni cestovatelia a travelblogeri neustále. Cestujeme s rozumom a poznáme grífy ako vidieť svet a nezruinovať pritom svoj rozpočet.

Zbierať letecké míle, ktoré potom vymieňate za voľné letenky, bola kedysi number one rada ako pri cestovaní ušetriť. V dnešnej dobe sa to bežnému človeku, čo nelieta biznis triedou každý mesiac, už v podstate ani neoplatí. Doba sa zmenila, pravidlá sú iné. Stále je tu však kopec ďalších možností ako ušetriť pri cestovaní... na ubytovaní, pri doprave či pri platení. Ak si niektoré z nich osvojíte, zistíte, že vaša dovolenka vôbec nemusí byť taká drahá. A budete si ich môcť dopriať aj niekoľko za rok. Taktiež nemám bezodné bankové konto, no túžba vidieť svet, spoznávať nové kultúry a zažívať veci, ktoré by som nezažila sediac doma na zadku, ma prinútila uvažovať ekonomicky. Niektoré tipy a rady sú jasné ako facka už začínajúcim cestovateľom. Iné som získala skúsenosťami počas vyše 10 rokov, čo intenzívne cestujem. Ako znížiť svoje náklady na cestovanie a nemíňať zbytočne majland keď nemusíte? Tu je pár mojich tipov.


Kedy sa oplatí kupovať letenky?

Dobre známe pravidlo hovorí, že čím skôr si letenku kúpite, tým bude výhodnejšia. Áno, to je pravda. Akonáhle sa ponúkaný let začne napĺňať, ceny stúpajú a posledné voľné miesta sa vedia vyšplhať do závratných výšok. Skúsme sa však na to pozrieť z opačného uhla. Ak sa let nepredáva až tak dobre a letecká spoločnosť nechce vyslať do oblakov poloprázdne lietadlo, ceny za letenky niekedy zníži a na poslednú chvíľu ich vedia ponúkať za omnoho nižšiu cenu ako na začiatku. V zásade je to vždy o náhode, šťastí, alebo skrátka o znalosti, ktoré lety zvyknú byť vyťažené a ktoré nie. Ak ste časovo flexibilní a destinácií kam letieť máte vytipovaných viacero, môžete skúsiť aj túto druhú možnosť. Vyčkať a kúpiť si letenku len pár dní pred odletom. Mne to už párkrát vyšlo. Pokiaľ letenky nakupujete cez sprostredkovateľské portály, porovnajte si ceny na viacerých. Nikdy nekupujte letenku hneď na prvej stránke, na ktorej ju objavíte. Ideálne je porovnať si ponuku aj priamo na stránkach leteckých spoločností. A kúpiť letenku tam, kde ju ponúkajú najvýhodnejšie. Dobre si zároveň všímajte, či je v cene letenky už zahrnutá batožina do podpalubia či iné služby, za ktoré si pri kúpe na prvý pohľad lacnejšej letenky budete ešte aj tak musieť doplácať.


Ako získam zľavy v hoteloch?

Aj pri rezervovaní ubytovania zvyknem občas vyčkávať do poslednej chvíle. Chápem, že ak si plánujete rodinnú dovolenku, na ktorú sa tešíte celý rok a ste väčšia skupinka ľudí či rodina s malými deťmi, chcete mať všetko dopredu krásne naplánované, aby vás nič neprekvapilo. Keď ste však ochotní podstúpiť menší adrenalín a prípadné riziko, že vám niekto vyfúkne poslednú izbu vo vysnívanom hoteli, skúste vydržať do posledného dňa. Deň pred nástupom, či dokonca priamo v ten deň už zvyknú hotely ponúkať svoje izby na zľavnené ceny. Radšej zarobia menej, akoby nemali mať izby obsadené vôbec. Zároveň sa mi veľmi osvedčilo zaregistrovať sa na rôznych rezervačných stránkach ako Booking, Hotels a pod. Ak cez nich rezervujete ubytovanie pravidelne, viete získavať zľavy až do výšky niekoľkých desiatok percent, zbierať body, ktoré sa vám premenia na peňažné zľavy, či dokonca mať každú 10. rezerváciu celkom zdarma. A to nie je na zahodenie, čo poviete?


Taxíkom je to pohodlnejšie...

Nikto nepochybuje o tom, že presúvať sa po destinácii, ktorú nepoznáte, je najistejšie a najbezpečnejšie taxíkom. Tiež ale vieme, že je to obvykle tá najdrahšia alternatíva. Vo väčšine väčších, ale už aj menších miest je veľmi prehľadný systém verejnej dopravy. Krajinám záleží na tom, aby boli „tourist friendly“ a vyznať sa v autobusových či vlakových linkách už nie je taká veda, ako bývala voľakedy. Presúvať sa verejnou dopravou je nielen lacné, ale zároveň šetrnejšie k prírode. Pri orientácii v neznámom prostredí vám pomôžu aj rôzne aplikácie s offline mapami. K obľúbeným, spoľahlivým a hlavne bezplatným patrí napríklad appka maps.me, ktorá vám vyhľadá nielen trasu, ale aj najbližšie možnosti ubytovania či reštaurácie.


Hotovosť či karta?

Vopred si vo svojej banke zistite, aké poplatky na vás v danej destinácii číhajú za výbery z bankomatov či pri platbe kartou. Nemilé prekvapenie v podobe šialenej sumy za takéto poplatky nikomu na nálade po návrate z dovolenky nepridajú. Zároveň sa vám môže stať, že sa vás pri platbe kartou pokladník v obchode či v reštaurácii opýta, či si želáte platiť v miestnej mene, alebo v eurách. Zvyčajne sa najviac oplatí platiť práve v mene tej krajiny, v ktorej sa nachádzate. Ak zamieňate peniaze v zmenárňach, vždy si porovnajte ponúkaný kurz s tým oficiálnym. Aj na to existujú aplikácie, napríklad XE.Currency. A vždy sa opýtajte, či nemajú navyše ešte nejaké manipulačné poplatky. Ak áno, bežte radšej inde. Tiež vedzte, že na letiskách či staniciach bývajú kurzy najhoršie. Omnoho výhodnejšie peniaze zameníte v zmenárňach v meste na menej turistických miestach. V bankách zvyčajne rátajte so spomínanými extra poplatkami.


Jedzte to, čo miestni

Na dovolenke si chceme dopriať, neobmedzovať sa a ideálne ochutnať všetko, čo sa dá a čoho sa vyslovene nebojíme. Najlepšie a najautentickejšie gastro zážitky nazbierate v lokálnych stánkoch, reštauráciách či na potravinových trhoch. Veľkou výhodou je, že práve takéto jedlo býva aj najlacnejšie. Tam, kde sa stravuje veľa miestnych, máte obvykle záruku, že strava bude aj chutná a čerstvá. Prečo inak by tam tí domáci boli? Reštaurácie, ktoré nie sú typické pre daný región, bývajú, naopak, drahšie. Dávať si sushi v Gruzínsku či argentínsky steak vo Vietname, to zaváňa prúserom. Ak nie v podobe sklamania z kvality jedla, tak potom určite z finálnej ceny na účte. Na druhej strane, pokiaľ sa chystáte dovolenkovať v rezorte, ktorý ponúka aj možnosť all inclusive, z finančného hľadiska to určite zvážte. Zabezpečený pravidelný prísun stravy a nápojov šetrí nielen starosti s neustálym hľadaním reštaurácií, ale aj peniaze. A ak ste v krajinách, kde sa odporúča piť iba balenú vodu, skúste sa poobzerať po možnostiach dočerpávania vody do vlastnej fľaše. Mnoho hotelov, reštaurácií, ale aj obchodov už túto „refill“ službu ponúka. Je to lacnejšie a hlavne je to eko.


Suveníry preplatíte niekoľkonásobne

Magnetka pre seba na pamiatku, exotické korenie pre mamu, originálne handmade šperky pre kamošky, nejaké tričko pre frajera... suvenírom odoláme len málokedy, však? Úplne najlákavejšie na nás žmurkajú na tých najturistickejších miestach, pri známych atrakciách či slávnych chrámoch. A, samozrejme, aj za najvyššiu cenu. Pritom stačí zájsť na nejaký miestny trh, či do menej frekventovanej uličky a budete mať úplne rovnaký výber za prijateľnejšie ceny. Pri troche šikovnosti na trhu aj dobre zjednáte cenu. V arabských či juhoázijských krajinách na to obchodníci doslova čakajú a licitovanie je povinnou súčasťou biznisu. Ak nakupujete u jedného predavača viac tovaru, pýtajte si aj množstevnú zľavu. A keď chcete blízkym domov priniesť niečo z typických miestnych pochutín, sladkostí či korenia, najvýhodnejšie to nakúpite priamo v lokálnych potravinách. Možno to nebude tak krásne zabalené ako v suvenír shope, no obsah bude rovnaký, možno aj kvalitnejší. Vyhnite sa tiež nakupovaniu suvenírov na poslednú chvíľu na letisku. Ceny sú tam extrémne premrštené.


Extra tip na záver: Počuli ste už o FREE TOUR?

Mnohé svetové metropoly ponúkajú bezplatné prehliadky mesta a svojich najznámejších pamiatok. Sprievodcov robia zvyčajne študenti, mladí zanietenci histórie či skrátka ľudia, ktorí sa v meste vyznajú. Vezmú vás na netradičné miesta a porozprávajú autentické zážitky a málo známe informácie o daných atrakciách. Ak sa vám prehliadka bude páčiť, dáte im na záver len dobrovoľné prepitné. To tvorí ich honorár, takže sa sprievodcovia fakt snažia a prehliadku neodfláknu. A vás to v konečnom dôsledku stojí omnoho menej, než klasická turistická prehliadka. Pre viac informácií si dajte do googlu „free tour“, názov mesta v ktorom sa nachádzate a zistite, či sa nejaká takáto prehliadka vo vašom okolí práve nezačína. Ak áno, pokojne sa k nej pripojte.


TraFaM

Foto: Archív A. Onderkovej 

bottom of page