top of page
  • Anna Onderková

Vianočné darčeky pre cestovateľov


Aj vy si každý rok lámete hlavu s tým, čo zaobstarať svojim blízkym pod stromček? A máte k tomu doma vášnivého cestovateľa? Tu je zopár mojich tipov.

Súdim aspoň podľa toho, čo by potešilo mňa ako cestovateľku. Respektíve čo na cestách pravidelne využívam a nesmie chýbať v mojej cestovateľskej výbave. Okrem obligátnych ponožiek, hehe. Sranda, ako sa práve tie stali „symbolom“ Vianoc :) Ak však hľadáte niečo originálnejšie, scrollnite nižšie. Možno v tomto zozname nájdete niečo, čo vás inšpiruje. Prajem vám krásne Vianoce.

Štýlový cestovný kufor

Viete, čo je strašne praktické pri čakaní po prílete pri páse na batožinu? Keď si už z diaľky viete rozoznať svoj kufor. V záplave tých čiernych a šedých moje American Tourister kufre, ktoré používam už asi 3 roky, doslova svietia. Mám 3 dielnu sadu a každý inej farby. Žltý, tyrkysový a najväčší fialový. Okrem toho, že sú fakt pekné, sú aj super praktické a pevné. Za seba fakt odporúčam.

Cestovateľské bedekre

Takýto darček pre cestovateľa nikdy nesklame, verte mi. Hlavne, ak vyberiete taký bedeker, ktorý už teraz viete, že váš blízky využije na najbližšej ceste (teda keď viete, kam sa chystá), prípadne ho inšpirujete a navnadíte na zaujímavú cestu do destinácie, o ktorej sníva. Na trhu je veľa ponúk. Osobne mám okrem skvelých Lonely Planet veľmi rada bedekre vydavateľstva Eyewitness, ktoré sú okrem informácií tiež plné fotografií, aj praktických máp.

Letenky

Kamkoľvek! Letenky sú vždy dobrá voľba. Len si pri bookovaní pre iných vopred overte, či v danom termíne fakt môžu odletieť. Alebo využite darčekový poukaz na kúpu leteniek. Ponúkajú ich viaceré letecké spoločnosti, napríklad aj taký Ryanair TU . Alebo aj stránka pelikan.sk, aha TU .

Váha na batožinu

Malá a praktická vecička, ktorá sa vždy hodí. Hlavne keď, ako ja, cestujete s naprataným kufrom a potrebujete si byť istí, že ste sa zmestili do váhového limitu leteckej spoločnosti. Nosievam ju všade so sebou keď lietam.

Celoročné cestovné poistenie

Pre skutočne vášnivých cestovateľov, ktorí zvyknú vycestovať viackrát do roka, je výhodné celoročné cestovné poistenie. Aj ja ho využívam. Odpadáva mi tak poisťovanie sa pred každou jednou cestou, úplne to vypúšťam z hlavy po tom, čo si raz ročne zaplatím poistenie na celý rok. Sami si môžete rýchlo a ľahko nakonfigurovať také, ktoré vám bude najviac vyhovovať, napríklad na stránke poisťovne Union TU .

Okolo sveta

Taký je názov novinky a spisovateľskej prvotiny Martina Navrátila, môjho obľúbeného cestovateľa, ktorý prešiel už takmer celý svet a ktorý sa v tejto knihe delí o svoje úžasné, bláznivé i priam neuveriteľné zážitky z ciest po Afganistane, Pakistane, Indii, Japonsku, Severnej Kórei či Antarktíde. V knihe je kopec krásnych fotiek, má pevnú väzbu a od svojho vydania začiatkom decembra sa drží na najvyšších priečkach predajnosti. A ja sa veľmi teším, že cestopisy ľudí bavia a nachádzajú si stále viac čitateľov. Nájdete ju v kamenných predajniach a v Martinuse vám ju dokonca pri online objednávke TU stále stíhajú odoslať do Vianoc.

Stieracia mapa

Ja som tú svoju dostala dávnejšie od kamošky Niny a postupne si z nej odškrabkávam po návšteve ďalších a ďalších krajín. Je to fakt super a originálny darček, ktorý bude robiť vašim blízkym radosť dlhé roky, lebo uvidia, ako sa im tá mapa po každej ceste mení pred očami a odkrýva ďalšie nové miesta.

Vstupenky

Napríklad na cestovateľské kiná a premietania o zaujímavých destináciách. Alebo vstupenky na cestovateľské festivaly, ktoré sa každoročne u nás konajú. Vyhľadajte si program na najbližšie mesiace, vo väčšine miest sa takéto podujatia uskutočňujú takmer pravidelne. Určite nájdete niečo aj vo vašom okolí.

Kniha pre (travel)blogerov

Možno máte vo svojom okolí nádejného travelblogera, cestovateľa, ktorý by sa o svoje zážitky a dobrodružstvá z ciest rád podelil na vlastnom blogu, len nevie ako začať, ako celý tento náš blogerský svet funguje, čo obnáša, na čo sa pripraviť... V knihe Tvorba úspešného zarábajúceho blogu, do ktorej som pár mojimi postrehmi a tipmi prispela aj ja, nájdete rady a odpovede na všetky tieto otázky. Kúpou takéhoto darčeka (online na stránke Panta Rhei TU dokonca s nejakou tou zľavou) možno pomôžete niekomu naštartovať úspešnú blogerskú kariéru.

Tak čo, vybrali ste si? Alebo máte iné zaujímavé travel tipy na vianočné darčeky? Sem s nimi, podeľte sa o ne v komente pod článkom. Vopred vďaka.

TraFaM

Foto: môj archív + union.sk


bottom of page