top of page
  • Anna Onderková

TOP 3 miesta, ktoré musíte v Kuala Lumpur vidieť!


V tomto blogu vás zavediem do výšok k oblakom, na posvätné hinduistické pútnické miesto, ale aj k najkrajšiemu chrámu v Kuala Lumpur, kde si spravíte tie najúžasnejšie fotky na Instagram, či do rámčeka na stenu.

V hlavnom meste Malajzie som bola doposiaľ trikrát. Vždy v podstate len na skok (deň-dva, maximálne tri), kedy som si cez túto metropolu dala prelet medzi nejakými inými destináciami. Zväčša som si tu užívala hlavne dobré hotely, skvelú gastronómiu (v Kuale sú fakt špičkové reštaurácie) a parádne shopping centrá. Snáď mi bude odpustené, že som až tak príliš neexplorovala mesto (v ktorom je určite milión možností a krásnych zákutí či pamiatok), no napríklad naposledy, po 3 týždňoch strávených v Kambodži v provizórnej chatrčke, kde každú chvíľu nefungovala voda či elektrina, som sa naozaj tešila na také bežné veci ako vaňa s horúcou vodou či dobrý matrac a nechcelo sa mi z hotela ani vychádzať. Ale pri každej návšteve mesta som sa nakoniec „prekonala“ a povedala si, že musím vidieť aspoň 1 top pamiatku, ktorú by som vedela odporučiť aj iným. Tak som počas 3 návštev „nazbierala“ 3 fakt jedinečné miesta, ktoré sa tu 100% oplatí vidieť a zažiť. Mimochodom, s dostatočnou dávkou energie a cestovateľského entuziazmu sa dajú stihnúť aj všetky počas 1 návštevy, nemusíte si to rozložiť ako ja:) Tak nech sa páči!

PETRONAS TWIN TOWERS

Byť v Kuale a nemať fotku s najvyššou dvojicou budov v meste, v celej Malajzii a dokonca na celom svete, to je akoby ste tu ani neboli. Nikto vám to neuverí:) Dlho to bol aj môj sen. A keď už som tu, musela som si splniť aj ten, že budem bývať v hotelovej izbe, z ktorej budem mať na túto parádnu stavbu aj výhľad. Z hotela Traders rovno oproti malajzským „dvojičkám“ som si ho vychutnala presne tak, ako som túžila. Naozaj jeden z naj výhľadov v meste. Po zotmení sa dokonca veže rozblikajú, takže určite nezaťahujte závesy a kochajte sa ďalej. A nestačilo mi len dívať sa na ne. Skvelým zážitkom je aj pohľad zo samotných veží.

POZOR: veže sú pre návštevníkov otvorené od utorka do nedele od 9 rána do 9 večer. V pondelky majú zatvorené. Taktiež v piatky medzi 1 a pol 3 popoludní. Cena vstupenky je 80 RM, čo je približne 17 eur. Pre deti do 12 rokov je to 33 RM (cca. 7 eur).

Petronas merajú 451,9 metra a majú 88 poschodí. Výťahom sa najprv vyveziete do výšky 170 metrov, kde sa nachádza dvojpodlažný (41. a 42. poschodie) most, ktorý obe budovy spája. Slúži ako núdzový požiarny východ, no taktiež ako super vyhliadka. Prvá vyhliadka. Tá druhá sa nachádza na 86. poschodí, kam sa vyveziete ďalším výťahom a z ktorej budete mať za priaznivého počasia výhľad fakt na celé mesto. Kým nepostavili v 2003-ťom Taipei 101, boli Petronas najvyššou stavbou na svete. Dlho potom boli stále najvyššou v meste, no minulý rok ich predbehla o takmer 20 metrov The Exchange 106.

Vedeli ste, že Petronas Twin Towers stoja na pozemku bývalej dostihovej dráhy? Stavbu zafinancovala ropná spoločnosť Petronas, po ktorej dostali aj názov. Stavbu zahájili v roku 2003 a o 5 rokov už bola postavená a plne funkčná. A jej základy siahajú do hĺbky až neuveriteľných 160 metrov! Pod Petronas sa rozprestiera obrovské nákupné centrum Suria KLCC a pred vežami krásny veľký park aj s hrajúcou a svietiacou fontánou.

THEAN HOU TEMPLE

Známy tiež ako Chrám 3 bohýň – neba, súcitu a nábreží je Thean Hou jednoznačne najfotogenickejším chrámom v meste. Keď som videla na instagrame fotky so záplavou červených lampiónov, nebol dôvod váhať a pri mojej poslednej návšteve Kualy som ho musela vidieť. A že teda stál ten pohľad za to! Tento budhistický chrám s prvkami taoizmu i konfucianizmu stojí na kopci a ponúka tiež úžasný výhľad na mesto. V areáli sa nachádza čínska bylinková záhrada, budova, v ktorej sa konajú workshopy, jazierko a tiež posvätný strom Boddhi. Vo vnútri chrámu zase množstvo budhistických symbolov a oltáre s tradičnými ornamentmi. A, samozrejme, nechýbajú sochy tých troch spomínaných bohýň, ktorým je chrám zasvätený. Najkrajší pohľad je ale na chrám zvonku. Jeho exteriér je pestrofarebný, človek nevie kam sa skôr pozrieť. A ponad nádvorie sa tiahnu šnúry so stovkami lampiónov. Stálo by za to prísť sa sem pozrieť aj večer, keď sú všetky tie lampióny zažaté. Nuž, ja nabudúce určite!

Počas budhistických sviatkov ako napr. Wesak (Buddha day) sa v chráme združujú tisícky veriacich. V bežný deň je tu pomerne málo ľudí, čo môžete vidieť aj na mojich fotkách. Často sa tu konajú aj svadby - to musí byť paráda! Chrám je otvorený denne od 8:00 do 21:00 hod. a vstupné sa doň neplatí. Je len na vás, či prispejete nejakým drobným príspevkom do krabičiek, ktoré, ako už býva v budhistických chrámoch zvykom, sú roztrúsené na viacerých miestach.

BATU CAVES

Asi hodinku cesty od centra mesta (miestnou MHD-čkou, autom sa tam dostanete aj rýchlejšie, ak nechytíte zápchy, ktoré sa v centre zvyknú tvoriť) leží jedno z najvýznamnejších pútnických miest Hinduistov, jaskyne Batu Caves. Do očí vám okamžite udrie 42 metrová zlatá socha boha vojny Murugana. Vraj je to najvyššia socha v celej Malajzii a celkovo druhá najvyššia hinduistická socha na svete (tá prvá je v Nepále). Odhalili ju v 2006-tom a spotrebovali 300 litrov zlata, ktorým je namaľovaná. Od sochy k jaskyniam (je ich tu hneď niekoľko) vedú strmé schody, presne 272! V čase, keď som tam bola ja, prebiehala ešte rekonštrukcia a všade boli lešenia. Dnes sú schody pomaľované vo farbách dúhy, takže budete mať ešte o niečo pestrejší zážitok, ak sa sem vyberiete. Musím sa tam aj ja vybrať opäť, lebo podľa toho, čo som videla na fotkách, to vyzerá super. Vstup hore do jaskyne je zdarma, pod schodami ale sedia dámy, ktoré dosť dôkladne kontrolujú dress code. Žiadne krátke sukne ani šortky, ako vo všetkých chrámoch, veď to asi poznáte. Odhalené ramená im, na moje prekvapenie, nevadili.

Najväčšia a najposvätnejšia z tunajších jaskýň je 400 miliónov rokov stará Temple Cave, v ktorej voľakedy normálne žili ľudia. Dnes ju obliehajú desiatky, možno aj stovky, opíc. Pozor, nekŕmiť, nedráždiť! Maximálne fotiť. Vždy ráno a večer sa v jaskyni konajú modlitebné obrady. Aj počas dňa je v tunajších kaplnkách rušno, miestny hindu "kňaz" vám môže dať požehnanie, k oltárom ľudia prinášajú kvetinové obety. Podrobný blog z mojej návštevy Batu Caves si môžete prečítať TU. Nájdete tam aj omnoho viac fotografií, informácií a tiež presnú trasu, ako sa sem dostať vlakom a ušetriť peniaze za taxík.

Tak ak si budete niekedy plánovať výlet do Malajzie, prípadne poletíte niekam cez Kualu a budete mať dlhší layover, zastavte sa aj na týchto miestach, určite neoľutujete. Rátajte však s tým, že letisko je od mesta dosť vzdialené a cesta trvá asi hodinu, niekedy aj dlhšie. Tak si to hlavne dobre vyrátajte, aby ste nezmeškali let... ako moji dvaja kamoši, ktorí sa nevedeli odtrhnúť od bazéna s výhľadom na Petronas Towers a potom mi už len písali z letiska, že fotky majú síce pekné, no (nedobrovoľne) odletia z Kualy až o deň neskôr, ako mali pôvodne v pláne:)

TraFaM

foto: ja & Ivan

bottom of page