top of page
  • Anna Onderková

Môj týždeň v ajurvédskom centre na Srí Lanke


"Nič mi nebolo, no zrazu je mi lepšie." Tak by som veľmi stručne zhrnula moju skúsenosť s ajurvédou. Z veľkej časti zo zvedavosti, dúfajúc, že na chvíľu spomalím a "vypnem", som sa rozhodla čas na Srí Lanke stráviť v ajurvédskom centre. Lebo toľko som už o tejto prastarej liečebnej metóde počula, že som skrátka neodolala a musela to zažiť na vlastnej koži. A že to teda stálo za to!

Keď som bola pred 2 rokmi prvýkrát na Srí Lanke, z každého rohu na mňa vyskakovali tabule s ponukou ajurvédskych masáží. Aj som nejaké vyskúšala, ale prišli mi vtedy také “normálne”. Až pred mojou terajšou návštevou tohto čarovného ostrova som sa začala o ajurvédu tak naozaj zaujímať. Čo je to za medicína? Čo je jej podstatou? Aké má účinky? A hlavne, rozhodla som sa, že ju vyskúšam na vlastnej koži tak naozaj, so všetkým, čo k nej patrí – stravou, jogou, ajurvédskymi liečebnými procedúrami a konzultáciami s naozajstnými odborníkmi. Tak som strávila týždeň v Isolabella Ayurveda Resort na juhu Srí Lanky. Nezabudnuteľný týždeň!

Z Colomba, hlavného mesta ostrova, som šla vlakom na juh, kde toto ajurvédske centrum leží. Priamy transfer, ktorý mi ponúkli, som odmietla, lebo mňa tieto srílanské vlaky fakt bavia. Aj keď som prvú hodinu stála na jednej nohe prikvačená medzi dverami :) Ďalšiu hodinu sa to už začalo trochu uvoľňovať a poslednú som dokonca aj sedela. Ale ten zážitok… a neodolateľná cena cca. 2 a pol eura… no neber to ;) Z konečnej stanice v Matare do Nilwelly som si vzala už len tuk-tuk, ktorý ma vysadil priamo v rezorte. Tam ma už čakali, bez akéhokoľvek zdržiavania ma odprevadili do mojej izby, ponúkli čerstvý džús a ovocie. Nepreháňam, keď napíšem, že do pol hodiny, čo som tam bola, mi už masírovali nožičky. Lebo vraj určite som unavená po ceste, to mi dobre padne. A veru že padlo. Prvý dojem teda na jedničku s hviezdičkou. Aj prostredie už na prvý pohľad krásne. Všade kopec paliem, zelene, kvetov, veľký bazén so slanou vodou, hojdacie siete a milý, ochotný a usmiaty personál. Presne ako na fotkách, ktoré mi ešte doma ukazovala Karin - strašne milá Slovenka, ktorá mi celý tento pobyt pomohla zariadiť. Zoznámili sme sa cez internet a už na prvej spoločnej káve sme si úplne padli do oka. S takým nadšením o ajurvéde môže rozprávať len niekto, kto ňou naozaj žije. A komu pomohla. Karin už roky navštevuje ajurvédske centrá na Srí Lanke a šíri ich dobré meno u nás. Jej partner sa tu vyliečil z insomnie, iní známi z kožných ochorení ako psoriáza či ekzémy. Ďalší sa zbavili problémov s pohybovým ústrojenstvom. Ajurvéda lieči skutočne široké spektrum ochorení od alergií, chronickej únavy, cukrovky, problémy s krvným tlakom či trávením až po bolesti hlavy, migrény a duševné choroby. Mnohým ľuďom vraj ajurvédski lekári a terapeuti pomohli dokonca po ťažkých autonehodách či zotaviť sa po chemoterapii. Skrátka, toľko skúseností a informácií o ajurvéde čo Karin má na Slovensku len málokto. A k tomu všetkému je aj super baba!

Super chlapík je zase Talian Flavio, majiteľ tohto ajurvédskeho centra. Už takmer 20 rokov žije tu na Srí Lanke. Svojich zamestnancov berie ako rodinu a svojou srdečnosťou a zmyslom pre humor si ma okamžite získal. Často sme spolu sedávali na verande a dlho sa rozprávali o všeličom možnom. O Taliansku, o ostrove, o hudbe a aj o jeho obrovskej vášni k talianskemu jedlu. Občas som si sadla k nemu do kuchyne keď varil a aspoň si vychutnávala tú vôňu. Hneď v prvý deň mi pošepkal, že ak by mi niečo z naordinovanej ajurvédskej stravy, ktorú tu budem dostávať, nechutilo, vraj len mám za ním prísť, že mi niečo uvarí na tajňáša ;) Flavio je fakt výborný parťák! Ale to vlastne úplne všetci tu v centre.

Lenže ja som sa na jedlo naozaj sťažovať nemohla. Strava tvorí veľmi dôležitú súčasť ajurvédy a má výrazný vplyv na naše zdravie. Princípom je pravidelná, vhodne zvolená strava v rovnakých časoch a vždy maximálne čerstvá. Na raňajky bolo vždy čerstvé ovocie. Veľa a rôzne. Banány, melón, papája, mango, passion fruit... Na obed a večeru bola zväčša varená zelenina, rôzne klíčky, strukoviny. Polovicu z toho som ani nepoznala a vždy sa chalanov čašníkov pýtala, čo to je. Trpezlivo vysvetľovali ako vedeli, no mnoho lokálnych surovín hádam ani nemá anglické názvy a tie ich som si, žiaľ, nezapamätala. Mäso mi vôbec nechýbalo. Dokonca som ho odvtedy celkovo dosť výrazne obmedzila vo svojom bežnom jedálničku. Prekvapilo ma, že mi na tanieri občas pristáli aj vyprážané jedlá, napríklad také zeleninové fašírky. Myslela som, že v ajurvéde sa nevypráža. Nuž, jedna z mnoha vecí, ktoré som sa tu dozvedela. A dokonca sme každý deň dostali aj nejaký ten dezert, takže aj sladké chuťové poháriky si prišli na svoje. Porcie boli akurátne. Nespomínam si, že by som niekedy bola hladná. Skôr som jedlo nevládala dojesť. Počas dňa mi hocikedy prikvitol na stole pohár čerstvej ovocnej šťavy či kokosová voda. A Flavio ma empaticky svojou kuchyňou zachránil napokon len raz. Akoby tušil, že z tej suchej placky s nakladanou cibuľou na večeru nebudem veľmi šťastná a už po prvých sústach mi priniesol lahodné tuniakové carpaccio. Placka šla okamžite bokom, tá jediná mi za celý pobyt fakt nechutila. Tento malý “podvod” mi tu prešiel celkom ľahko a nenápadne, keďže všetko jedlo vám servírujú priamo na terase pred vašou izbou, kde má každý svoje súkromie. Ak máte chuť na spoločnosť a dohodnete sa viacerí, že chcete jesť spolu, kedykoľvek môžete požiadať, aby vám prestreli veľký stôl v záhrade.

Dokopy je tu len 10 izieb, takže zamestnancov, ak rátam aj terapeutov, je tu viac než hostí. Má to veľkú výhodu, lebo úplne cítite ten individuálny prístup. Už po pár dňoch sa tu každý s každým pozná po mene a vládne tu veľmi priateľská nálada. A nikto nerieši čo máte na sebe a ako vyzeráte. Takže okamžite, poprosím, zahodiť všetky komplexy, make-up a aj sexy plážové oblečenie. Od rána do večera budete aj tak od hlavy po päty od vonných olejov, takže dress code sú len sarongy, ktoré tu vyfasujete. Kedykoľvek potrebujete nový, skrátka si vezmete. Akákoľvek snaha o make-up a účes iný než ledabolo drdol nemá význam, keď vás denne čakajú masáže tváre či hlavy.

Výhľad priamo z mojej terasy pred izbou som mala na prístrešok, kde sa každé ráno o pol 7. cvičí joga, na vysoké palmy, záhradu a more hneď za ňou. Na jogu som zvyknutá z domu, dokonca o niečo dynamickejšiu powerjogu, ktorú cvičím už asi rok a pol. Tunajšia joga bola taká easy, obsahovala z veľkej časti pránajámu, teda dychové cvičenia. Nepretrhla som sa, no na druhej strane super pre tých, čo sa s ňou ešte len zoznamujú. Karin, ktorá mi inak každý deň aspoň raz napísala a skontrolovala, či je všetko v poriadku, či mi niečo nechýba, mi vysvetlila, že počas ajurvédskych procedúr nie je náročnejšia forma jogy ani vhodná. Na skoré ranné vstávanie som zvyknutá už menej, no na moje vlastné prekvapenie, nie raz som sa zobudila sama od seba ešte pred budíkom. Oddýchnutá, vyspatá do ružova a plná energie, pripravená na denný program, ktorý mi miestni lekári naordinovali. V prvý deň, kým nemám ešte za sebou sedenie s doktorom Nalinom, miestnou ajurvédskou star, mám na programe “len” relaxačné masáže krku, ramien, úžasnú masáž tváre, popoludní chrbát a nohy. Hádam ešte lepšie ako včera, a to už včera som sa nad tou masážou rozplývala.

Pomedzi masáže som stihla aj preexplorovať okolie. Krásna minipláž, kde sa dá okúpať v mori, je priamo za bránou centra. Tiež malý ostrov, na ktorý sa dá za odlivu prejsť pešo. A neďaleko prístav s množstvom farebných rybárskych lodí. A milí rybári, ktorí sú už zvyknutí na to, že ak sa tu potuluje nejaký cudzinec, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude práve “pacient” z ajurvédskeho centra, takže sa vám budú zvedavo prihovárať. Jeden pán, čo z brehu lovil ryby, mi dal dokonca svoju udicu, nech si skúsim nahodiť. Myslím, že mi to spravil naschvál, aby pobavil svojho malého syna. Ten sa strašne zabával na tom, ako mi to nešlo :) Pri prechádzke po blízkom okolí som si nevšimla žiaden hotel či iný rezort, takže ste totálne medzi miestnymi a o autentický zážitok máte postarané.

Večer prišiel doktor Nalin, útly pán v okuliaroch, ktorý si ma premeral od hlavy po päty. Základné info už o mne mal z dotazníka o mojom zdravotnom stave, ktorý sa vypĺňa ešte pred príchodom a ktorý Karin posiela do centra. Nech sa na vás aspoň trochu vedia pripraviť. Ale najdôležitejšie je aj tak to, čo zistí doktor Nalin z krátkeho rozhovoru s vami, vášho pulzu, po kontrole vašich nechtov, očí a jazyka. Ajurvédska diagnostika zahŕňa i vaše gestá, mimiku, kvalitu vlasov, hlas… Vravím mu, že nič špeciálne ma netrápi, skôr som si tu prišla oddýchnuť, zrelaxovať… Určite cítil moju miernu rezervovanosť voči alternatívnej medicíne, veď ja nosím na cesty so sebou lekárničku s asi 40 druhmi liekov – pre každý prípad. Na kvapkách do nosa som už hádam závislá a ružová tabletka nikdy nechýba v mojej taške. On bol ale trpezlivý a začal mi rozprávať o tom, čo všetko zistil o mojom zdravotnom i emocionálnom stave pri diagnostike. Že i keď sa cítim v podstate fajn, z očí vyčítal, že mám citlivú pokožku a sklon k alergiám (čo je pravda, lieky na alergiu mám tiež vždy so sebou). Po prehliadke môjho jazyka sa vyjadril, že by bolo fajn povenovať sa tu aj mojim problémom s krčnou chrbticou (zase pravda). Prekvapilo ho, že na to, že som fajčiarka a ani alkoholu sa nevyhýbam, mám dosť silné pľúca a aj pečeň v poriadku. Našťastie! No dostala som prednášku o tom, ako mi to škodí a mala by som prestať. Alebo to aspoň obmedziť. No čo vám poviem, mala som pocit, že má röntgenové oči a ani CT-čko nepotrebuje.

Podľa tejto 5000 rokov starej medicíny je pre zdravie človeka najdôležitejšia rovnováha 3 základných energetických charakteristík, tzv. dóš. Nazývajú sa Váta, Pitta a Kapha. Každá predstavuje iný prírodný živel, iné vlastnosti a iné choroby, na ktoré ste v živote náchylní. Človek Váta je náchylný na poruchy hrtana, krvného obehu a nervového systému. Pitta na ochorenia žalúdka, čriev, srdca, očí či kože. A Kapha na dutiny, kosti, zuby a nechty. Podľa toho, ktorá z dóš vo vás prevláda, taký typ osobnosti ste. Tomu by ste mali prispôsobiť svoj jedálniček, svoje aktivity, skrátka celý život. Každý človek sa už rodí so špecifickým pomerom dóš, ktoré sú mu prirodzené. A práve ich nerovnováha počas života spôsobuje bolesti a choroby. V ideálnej harmónii sa naša vrodená konštitúcia (prakriti) a súčasná (vikruti) zhodujú. Ak sa vplyvom rôznych vonkajších faktorov (zlé stravovacie návyky, stres, psychické či fyzické traumy) nezhodujú, môžeme túto rovnováhu obnoviť práve ajurvédskou liečbou a procedúrami, správnou stravou, detoxikáciou, jogou a meditáciami. Samozrejme, to som len tak veľmi v stručnosti zhrnula. Pre komplexnejšie informácie sa pohrabte trošku na Googli a zistíte, že vysvetliť a pochopiť celý systém ajurvédy je omnoho náročnejšie a vyžaduje si to podrobnejšie štúdium. Každopádne, od zajtra štartujem naozajstné ajurvédske procedúry, ktoré mi doktor Nalin predpísal. Pokúsime sa dostať do rovnováhy moje dóše, hlavne Vátu a Pittu, ktorých kombinácia je vraj pre mňa typická.

Ako kávičkár, ktorého ráno sa začína až po šálke kávy, si začínam na tretí deň uvedomovať, ako mi tento životabudič chýba. Ani nie tak kvôli nakopnutiu a energii (tej mám prekvapivo celkom dosť), no ten rituál… Namiesto neho začínam môj deň pitím špeciálneho oleja ghee, ktorý sa zapíja pohárom horúcej vody. Doktor mi predpísal 2 a pol lyžice každé ráno na zbavenie sa tela toxínov. Po joge a raňajkách si idem vyzdvihnúť svoj rozpis procedúr na dnešný deň. Dopoludnia som si užila reflexnú masáž chodidiel a brucha. Tá spočiatku šteklila, no po 5 minútach som sa konečne prestala chichotať na Sudivu, ktorá robí tieto masáže brucha hádam najlepšie, a už len relaxovala. Popoludní som dostala horúci zábal mojej ubolenej krčnej chrbtice a po ňom, a to nepreháňam, najlepšiu masáž šije a ramien môjho života od Ranga, tunajšieho masérskeho kráľa. V minulosti vraj dal dokopy chlapíka, ktorý ledva chodil, keď do Isolabella Ayurveda Resort-u prišiel, a po mesiaci už skákal a behal. Deň som zavŕšila štvorručnou full body masážou a parnou saunou. Tá bola úplným zážitkom. Zavreli ma do akéhosi provizórneho valca s parou, v ktorom som sa ledva mohla hýbať. Celý čas pri mne niekto sedel, utieral mi pot z čela a kontroloval, či som v poriadku. Potenie je v ajurvéde najvhodnejší spôsob, ako odblokovať upchaté kanály v tele. Pôvodne som tam mala ostať zavretá 20 minúť, no už po 10-tich mi bolo tak horúco, že som požiadala o koniec. Žiaden problém, kedykoľvek máte dosť alebo je vám niečo nepríjemné, stačí povedať. Nikdy nič nerobte nasilu, nesnažte sa vydržať, nikdy nechoďte za hranicu svojich možností a príjemných pocitov. O tom je ajurvéda. A profesionálny personál to veľmi dobre vie. Vždy sa vám budú snažiť vyjsť v ústrety.

Ak ma už trochu poznáte, tak viete, že dlho neobsedím. Všetci tu hovoria o akejsi super surferskej Blue Beach. Len 5 minút skútrom prípadne tuk-tukom od rezortu. Jasné, že som to tam šla omrknúť. A zrazu som sa z tej oázy pokoja, ktorú pre mňa Isolabella predstavuje, ocitla na mieste, kde to celkom žilo. Kopec mladých backpackerov, surferov, zopár barov priamo na pláži, kde som si teda nemohla dať žiaden z tých lákavých koktejlov (lebo ajurvéda, lebo zákaz), ale vyzerali veľmi fajn, aj drinky, aj bary, aj príjemná reggae muzička, čo sa rozliehala okolím. A ponuka lekcií surfovania. Aj som chvíľu zvažovala. Surfovať som skúšala len raz v živote v Austrálii, takže žiaden profík nie som a keď som videla tie vlny, radšej som sa rozhodla neriskovať, že dostanem surfom po hlave. Predsa len, som tu na Srí Lanke sama, musím byť zodpovedná, kto ma tu bude zachraňovať? Tak som len sedela na pláži, chvíľu sa hádzala do vĺn a pozorovala surferov. A psychicky sa pripravovala na to, čo ma čaká nasledujúci deň.

Virechana – môj “cleaning day”. Niektorí tvrdia, že je to najnepríjemnejší deň ajurvédskeho pobytu. No zároveň najdôležitejší. Celý pobyt sa vlastne delí na obdobie pred Virechanou a po nej. Je jednou z 5 terapií Panchakarmy. Hneď ráno som začala nie práve chutným nápojom, ktorý celý proces spustil. Nebudem vám tu rozpisovať, čo presne Virechana je, no viete si pod pojmom “cleaning day” predstaviť ;) Na stránke www.ayurveda-srilanka.sk je to krásne rozpísané a vysvetlené, tak kto túžite po ozdravení, omladení a detoxikácii organizmu, šup klik a čítať TU. Nájdete tam aj info a ďalších terapiách Panchakarmy. V tento deň som mala nariadený len relax na izbe, prípadne v záhrade. A pitie pohára horúcej vody každú pol hodinu. Lekár ma chodil pravidelne kontrolovať, či som ok, ako to zvládam, merali mi pulz… Všetko prebehlo presne ako malo. Prvé jedlo som dostala až/už popoludní – ryžová polievka, podvečer kokosová voda. Na večeru ľahká zelenina na pare. A dostala som čiernu kávu! To v rámci Virechany, vraj si nemám zvykať :) Každopádne, na konci dňa som sa cítila veľmi fajn, žiadna drastická hladovka, nič, čo by sa nedalo zvládnuť. A pozitívny vplyv na organizmus som cítila takmer okamžite.

Namiesto oleja ghee ma ráno po Virechane čakalo na stole pripravené iné prekvapko. Tmavý roztok, o niečo chutnejší ako ghee, a 3 tabletky. Vraj na upokojenie mysle (asi sa im stále zdám príliš akčná a nepokojná) a na prečistenie krvi. Všetko čisto prírodné medikamenty v súlade s detoxikačným procesom. Tieto lieky sú naordinované individuálne každému jednému pacientovi. Rozprávala som sa s dievčinou, ktorá včera prešla rovnakým procesom očisty ako ja a dnes dostala celkom iné lieky. Ajurvédske lieky, ak vám ich lekár predpíše užívať dlhodobo, sú dostupné aj v miestnych lekárňach, takže v procedúre môžete pokračovať aj po návrate domov.

Okrem už štandardných masáží som dnes bola natretá aj akousi žltohnedou bylinkovo-korenistou masťou na detoxikáciu pokožky. Síce nevoňala ani nevyzerala pekne, no pokožka po nej bola úplne jemná a taká žiarivejšia. Najviac som sa však tešila na procedúru Shirodara, ktorá ma dnes čakala. Ležíte na masérskom stole a na čelo, oblasť tretieho oka, vám pomaličky steká tenký prúd teplého oleja. Sústrediť som sa mala len naň, nepremýšľať vôbec nad ničím. Myslím, že sa mi to na chvíľku aj podarilo. To je asi môj najväčší problém, že mi v hlave neustále beží tak veľa vecí. Procedúra ukľudňuje myseľ, lieči nespavosť, depresie, zmierňuje strach a stres. A dokonca zlepšuje pamäť. Po nej nasledovala príjemná masáž hlavy od Kingslyho, ktorý ju robí úplne zázračne. Dokonalý relax. A minimálne hodinu po Shirodare som nemala s nikým hovoriť, nečumieť do mobilu ani počítača, nečítať knihu… len byť sama so sebou a dívať sa napríklad na more. To som aj spravila. A po chvíli prišiel aj ten spomínaný pokoj. Akoby sa všetko spomalilo a zároveň vyjasnilo. Cítila som sa trošku ako nadopovaná. Ale nebolo to liekmi. To som len upokojila svoju dóšu Váta, ktorá zo mňa robí takého vetroplacha.

Shirodaru som si zopakovala aj nasledujúci deň. A vždy ráno po nej som sa cítila strašne aktívna. Až tak, že som si namiesto spoločnej hatha jogy zacvičila radšej sama moju powerjogu. Potrebovala som niekde vybiť ten príval energie. A šla som aj do neďalekej dedinky Dikwella nakúpiť si pred zajtrajším odchodom ešte nejaké veci do supermarketu. Okrem fľaše vína pre Flavia za jeho úžasnú pohostinnosť som neodolala ani nanuku. Pre mňa. Neajurvédskemu nanuku samozrejme :) Potajomky som ho rýchlo zjedla ešte v tuk-tuku, aby ma nikto nevidel. Cítila som sa ako pri podvádzaní v škole, haha. Ale vlastne, nikto mi tu nikdy nepovedal, že niečo vyslovene nesmiem. To sa mi na tomto rezorte veľmi páči. Nikto vám tu nebude nič zakazovať a stáť nad vami s palicou. O tom ma ubezpečila aj Karin ešte pred nástupom na pobyt. Ak ste fajčiar ako ja, je len na vás, či sa tu svoj zlozvyk pokúsite obmedziť. Ak neviete odolať sladkostiam, nikto vám nebude prehľadávať kufor, či si v ňom náhodou neprinášate nejakú čokoládu. Sme predsa dospelí, sami najlepšie vieme, čo zvládneme. A robíme to sami pre seba, nie pre iných. Základom ajurvédy je predsa spokojnosť. A upokojená psychika. Väčšina porúch v našom organizme je totiž psychosomatického pôvodu. A naše telo a myseľ spolu veľmi úzko súvisia. Ak je v pohode naša myseľ a duša, telo na to pozitívne zareaguje, verte mi. To som sa tu naučila a s touto jednoduchou, no múdrou vetou na pamäti opúšťam po posledných dopoludňajších procedúrach môjho záverečného dňa Isolabellu. Vysmiata, oddýchnutá, vydetoxikovaná, bez bolestí v krčnej chrbtici a i keď som sa nevážila, cítim, že aj o nejaké to kilo/dve/tri ľahšia. S maximálne zrelaxovaným telom aj mysľou.

Takto vyzerá človek už po týždni v ajurvédskom centre.

Len čistá radosť a spokojnosť!

TraFaM

foto: Anna Onderková

O mojom pobyte tu som napísala hádam naozaj všetko, bez prikrášľovania. Tak, ako som to skutočne cítila a čo som zažila. Neviem, či to nie je náhodou môj najdlhší článok na blogu :) Ale chcela som, aby ste mali naozaj vyčerpávajúce informácie, lebo viem, že téma ajurvédy je nielen svetovo, ale aj u nás na Slovensku, veľmi rozšírená a mnohých vás zaujíma (písali ste mi viacerí aj na FB a insta, keď som pridávala odtiaľ moje postrehy a fotky). A ono je tá ajurvéda vážne taký malý zázrak! Čokoľvek by vás ešte o takomto pobyte zaujímalo, prípadne si chcete ajurvédu na Srí Lanke vyskúšať na vlastnej koži, mrknite na túto stránku, prípadne rovno napíšte Karin (kontakt na stránke). Ja som nemohla spraviť lepšie:



bottom of page