top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Návrat do Siem Reap a slávneho Angkoru


Musí to byť láska! Čo iné by ma ku Kambodži tak veľmi priťahovalo? Pred rokom a pol som "objavila" túto čarovnú krajinu, pred zhruba pol rokom strávila celý mesiac na Otres Beach na juhu a teraz som tu opäť. Pár dní zase v Siem Reap a potom šup rýchlo na juh na môj milovaný Otres.

Mesto Siem Reap býva najčastejšou zastávkou cudzincov v Kambodži. Práve odtiaľto všetci vyrážajú na výlety do slávneho Angkoru. Jeho najznámejšie chrámy ako Angkor Wat, Angkor Thom s Bayonom, Ta Prohm v ktorom Angelina točila Tomb Raider, aj vzdialenejší Bantey Srey som dôkladne preliezla už pri prvej návšteve Kambodže. Blog aj s fotkami z toho obdobia nájdete TU (klik).

Mesto je prioritne orientované na turizmus a postupne sa pre tie 2 milióny, ktoré ročne oblasť navštívia, snažia budovať infraštruktúru. Hotelov tu už teraz nájdete kopec, najmä tie menšie, miestne, zvyknú byť naozaj krásne a za prijateľnú cenu. Aj veľké hotelové siete si tu už začínajú budovať svoje "paláce". Na môj vkus príliš megalomanské, nehodiace sa vôbec do prostredia okolitých prašných ciest, malých slumov a chatrčiek... čo už. Už tu postavili aj akýsi moderný shopping mall... O pár rokov bude zjavne aj zo Siem Reapu vychytená luxusná dovolenková destinácia. Preto ak môžete a chcete zažiť Kambodžu v jej autentickej podobe, príďte sem radšej čo najskôr.

Nočný život sa sústreďuje na hlavnej Pub Street a v okolitých uličkách plných reštaurácií s khmérskym jedlom a barmi, hlučnými diskotékami, obrovským Night Marketom so všetkým zbytočným, čo si len viete predstaviť a doniesť domov ako suvenír. Aj nožičky vám tu vymasírujú na každom rohu, pečené chrobáky vám budú v pouličných stánkoch núkať a tuk-tukári bez štipky hanby skúšať predať drogy. A keďže my sme tu boli práve v čase Halloweenu, ulica bola patrične vyzdobená kadejakými maskami.

Nie preto sme tu ale prišli. Vrátili sme sa do Siem Reapu, aby sme tentokrát objavili ďalšie, možno menej známe a menej turistami navštevované, no nemenej krásne chrámy Angkoru.

Ta Keo

Chrám Ta Keo východne od Angkor Thom je jedným z najvyšších monumentov Angkoru. Postaviť ho dal Jayavarman V., ktorý zdedil trón po svojom otcovi už ako 10-ročný. Chrám nebol nikdy kompletne dokončený. Dnes nájdete na mnohých jeho miestach lešenie. Panuje tu čulý pracovný ruch a pokúšajú sa chrám aspoň ako tak zrekonštruovať. Je super, že ani to nebráni vstupu návštevníkov do areálu, len si treba dávať pozor kam stúpete a aby vám nič nespadlo na hlavu :) Areál chrámu je pomerne veľký a vy sa môžete liepať po jeho stenách a provizórnych kamenných schodoch, preliezť ho celý bez toho, aby vás neustále nejaký strážnik okrikoval, že tam a tam nemôžete. Zabudla som si v tomto prvom chráme dokonca šatkou zahaliť ramená a ani na to ma nik neupozornil. Okrem nás tu bolo asi len 10 ďalších ľudí, takže ak hľadáte úchvatné a zároveň pokojné miesto bez davov turistov, Ta Keo sa oplatí.

Keďže som spomínala, že Ta Keo leží len kúsok od Angkor Thom, cestou sme míňali jeho južnú bránu. Väčšina tunajších chrámom má 4 vstupné brány, na každú svetovú stranu jednu. A práve tieto pri Angkor Thom sú jedny z najkrajších.

Preah Khan

Tuk-tukom sme prifrčali k ďalšiemu cieľu našej cesty, jednému z najväčších tunajších chrámov Preah Khan z 12. storočia. Jeho názov v preklade znamená "svätý meč". Okrem kráľovských rodín tu vraj žilo 430 božstiev, ktoré tu mali svätyne, kde im bolo obetovávané jedlo, oblečenie či dokonca parfumy.

Bohatstvo chrámu v minulosti zahŕňalo množstvo zlata, striebra, drahých kameňov, desaťtisíce perál a tiež kravu so zlatými rohmi. Sídlila tu neskôr aj univerzita s takmer 100 000 študentmi. Dnes je to komplex, v ktorom môžete nazrieť do útrob viacerých stavieb, ktoré ešte držia "svoj tvar" a v takmer každej skale obdivovať vytesané obrazce a sochy. Neponáhľajte sa, nesnažte sa prejsť, vidieť a odfotiť za každú cenu všetko. Skúste si, tak ako ja pri každom jednom chráme, aspoň na chvíľu sadnúť na nejakú tú skalu a len tak sa dívajte okolo a nasávajte energiu, ktorá z týchto historických miest prúdi. Tak som si napríklad ja uvedomila, že Angkor pre mňa nie je len ďalším bežným turistickým miestom, ono má dušu a tak zvláštne krásnu, neopísateľnú atmosféru.

Neak Poan

Uprostred jazera Jayatataka leží ostrov s budhistickým chrámom Neak Poan. Táto jedinečná poloha mu dodáva na atraktívnosti. Ak sa totiž k nemu chcete dostať, musíte prejsť po dllllhej drevenej lávke, ktorá vedie od brehu do stredu jazera. V ňom plávajú kadejaké lekná, ryby a trčia z neho stromy a konáre... podobné zvláštne jazero som videla v Keni, volá sa Lake Naivasha. Chrám patrí k tým menším, no práve keď sme doň prichádzali, začali sa obďaleč schádzať aj miestni a do jaskyne prinášali jedlo (normálne aj celé pečené prasiatko), zapaľovali sviečky, vonné tyčinky a spievali... vraj obeta pre tunajších bohov. A rozhodne nevyzerali, že to robia prvýkrát a už vôbec nie ako nejakú turistickú atrakciu. Zjavne nám odhalili miestnu svätyňu.

Ta Som

Ak vás uchvátili stromy poprerastané múrmi chrámov ako sú napríklad v slávnom Ta Prohm, určite sa vám bude páčiť aj v maličkom Ta Som. Ako pri každom chráme, i tu nájdete miestnych s rozloženými stánkami s ovocím či vodou - väčšinou je všetko za dolár. Coconut? One dollar. Pineapple? One dollar. A chutia fakt výborne! S malými deckami pobehujúcimi okolo a snažiacimi sa predať vám pohľadnice či magnetky je to vždy také otázne. Často dostávame varovania, že od týchto detí netreba nič kupovať ani im dávať sladkosti, lebo tým ich len podporujete v tom, aby nechodili do školy, ale radšej sa túlali a predávali. Častokrát ich k tomu vedú práve rodičia. Je to smutné. Veľmi. No keď sa na vás tí drobci doslova zavesia a hádžu na vás tie svoje podarené ksichtíky, ťažko sa im odoláva. Priznávam, ja som neodolala a nesiem domov 5 magnetiek za dva "dolce".

Pre Rup

Západ slnka nám viacerí odporúčali pozrieť si z vrcholku chrámu Pre Rup. Pýtam sa tuk-tukára, či tam býva veľa ľudí. "Nooo, nooo many people. Very nice. No busy." Naivne sme mu verili a keď sa slnko blížilo k horizontu, my sme sa blížili k Pre Rup a už šípili, že toto bude veru vychytený západoslnkový spot. Čisté turistické peklo! Na vrchole asi 300 ľudí, ďalší v okolí... No nič moc romantika, aj keď výhľad, uznávam, perfektný. Cvaknúť pár fotiek a utekáme preč. Vrátim sa tu niekedy nabudúce, počas dňa, lebo tento starý pohrebný hinduistický chrám vyzeral aj za tých 5 minút, čo sme tu strávili, naozaj super.

PS: tento posledný chrám už dal Ivan "na českého turistu v Tatrách", ale prosím vás, šlapky a flip-flopy fakt nie sú vhodná obuv do Angkoru!

Rýchlo sme z preplneného Pre Rup zmizli a šli si sadnúť na okraj cesty k neďalekému ryžovému políčku... a užili si takýto západ. Sami.

PS2: Vstupné do Angkor komplexu sa od 1. februára tohto roku dosť dvihlo. Ešte naposledy sme si kupovali 3-dňovú vstupenku za 40 dolárov. Teraz 1-dňovú za 37. 3-dňová stojí po novom 62 a týždenný lístok 72 dolárov. Deti do 12 rokov majú vstup zdarma, je potrebné však mať so sebou a preukázať ich pas. Pre Kambodžanov je vstup do Angkoru zdarma.

PS3: Objavila som zaujímavý blog venovaný práve Angkoru s kopcom užitočných informácií, ktorý píše Inga. Mrknite na: www.visit-angkor.org. Vrelo odporúčam.

TraFaM

foto: Anka & Ivan


bottom of page