top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch


Mala som tú česť užiť si 52. ročník karlovarského filmového festivalu (KVIFF)! Vďaka manželovi, ktorý bol súčasťou delegácie filmu Čiara! Ten mal na festivale svetovú premiéru a súťaží v hlavnej kategórii filmov. A je fakt perfektný!

Vďakabohu, že na takéto akcie sa chodí s garde, inak by som sa tam ja neherečka, nefilmárka, nehudobníčka, necelebrita asi nikdy nedostala :) A prišla o jedinečný zážitok.

Ale čo sa balí na filmový festival? A ešte k tomu taký wooow festival? Ja som sa doteraz vždy balila akurát tak na hudobný a to bolo ľahké: kraťasy, plavky, nejaké etno šaty, bagandže a slnečné okuliare :) Karlove Vary si ale pýtali niečo sofistikovanejšie... A konečne som otestovala aj nové, parádne, veselé a farebné kufre od American Tourister!

Zbalené, smoking pre manžela, aj krásne šaty od Borisa Hanečku (inak jeden z najmilších ľudí, akých som kedy stretla!) naložené v aute... Môže sa vyraziť na "rodinný výlet" :) Ako inak, koncertnou dodávkou, hehe, nech si aspoň trochu rock'n'rollu zachováme.

Ubytovaní sme boli priamo v centre, kúsok od hotela Thermal, ktorý je hlavným ústredím filmového festivalu, kde sa celá tá paráda koná. Vo festivalovom kine prebieha úvodný i záverečný ceremoniál i premiéry filmov. Vrátane toho "nášho". Hlavná kinosála má kapacitu vyše 1000 divákov a okrem toho sa tu nachádza aj niekoľko menších premietacích sál. Navonok strašne socialistická budova :) Ale vo vnútri pekná.

Tak sme sa ešte v ten večer vybehli aj s celou partiou prejsť po meste, obzrieť miesto konania a taaak. Kto mal vedieť, že sa naša prechádzka pretiahne až do svitania...

Lebo najväčšou kráľovnou je Zuzka Fialová, ktorá dokáže na 3 pozvánky (každá pre jednu osobu) dostať na párty do legendárneho Grandhotela Pupp (ktorého história siaha až do roku 1701 a ubytované tu boli aj také osobnosti ako Mária Terézia, Jurij Gagarin, Bach, Beethoven, Kafka, ako aj čestní hostia filmového festivalu Ornella Muti, Claudia Cardinale, Antonio Banderas či John Malkovich) asi 15 člennú bandu ľudí. No čo vám poviem, veselo hneď od začiatku.

Ja viem, že filmový festival by mal byť (a asi aj je) hlavne o filmoch, ale keď my sme boli vždy skôr párty typy :) A vo Varoch sa dá počas festivalu chodiť doslova z párty na párty... tak sme sa aj my presunuli ďalej na akúsi ukrajinskú žúrku na terasu hotela Thermal. Čiže naspäť cez celé mesto... v asi 13 cm opätkoch... bože, veď ja som nemala na nohách topánky na opätkoch možno aj pol roka! A keď sa táto párty už pomaličky končila, priamo pod hotelom v bare sme objavili ďalšiu už v plnom prúde... Stále som si opakovala, že som predsa v Karlových Varoch a to si treba užiť, aj keby som mala absolvovať rovno 3 žúry za večer a vrátiť sa do hotela až s východom slnka... a tak aj bolo :)))

Okrem filmového festivalu sú Karlove Vary známe ako kúpeľné mestečko s peknou pešou zónou, historickými budovami a kostolíkmi. Mimo týždňa, kedy sa tu koná festival, je to vraj absolútne pokojné a tiché mesto ideálne na relax.

Počas festivalu však naplno žije filmom a je plné turistov a filmových nadšencov a osobností. Tento rok do mesta zavítali dokonca herci Uma Thurman a Casey Affleck, ktorí boli hlavnými hviezdami KVIFF.

Termálne pramene, z ktorých sa môžete napiť liečivej vody, sa nachádzajú po celom meste. A je ich tu vyše 300!

Veľa sme toho z mesta vidieť nestihli, len sa tak pomotkali po pešej zóne (o dôvod viac raz sa tu vrátiť!), keďže sa už bolo treba pomaličky chystať na koktejl párty do Thermal-u pred slávnostnou premiérou filmu. No jooo, oficiality ;)

Naša prvá výťahofka. Reku dáme? Dajme. Ako sa to fotí? Neviem, ja som sa nikdy nefotila vo výťahu. Ani ja. Na amatérov celkom v poho, nie? :)

Terasa hotela Thermal, koktejl párty filmu Čiara.

Hudobná zložka filmu Čiara.

Fešáci... IMT Smile ako ich ešte nikto nikdy nevidel... a asi tak skoro opäť ani neuvidí :)

Pár oficiálnych príhovorov...

A dámičky :) ...s mojou švagrinou Hankou a manželkou Ondreja Kandráča Erikou.

ČIARA

Adam Krajňák (Tomáš Maštalír) je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny,ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami thrilleru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy.

Vo filme ďalej hviezdia herecké osobnosti ako pani Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Eugen Libezňuk, Andy Hryc a ďalší. A o titulnú pieseň k filmu, Hej sokoly!, sa postaral môj Ivan, ktorý prežil aj povinný dresscode a dal smoking, nununuuu :)

Po filme... ešte zopár fotečiek na pamiatku...

Aj rodinná foto musí byť.

Ahaaa, červený koberec je prázdny, rýchlo dajme foto :) To nič, že sa neviem tváriť, ani pózovať, hlavne že šaty mám pekné... veď od Borisa!

Afterpárty po premiére v krásnej sále Císařských lázní. Ako Wanda Adamík Hrycová povedala: "Teraz vám tu v Čechách ukážeme pravú východniarsku zábavu." Spievalo a tancovalo sa a jasné, že boli aj Hej, sokoly! Veď je to pilotná pieseň filmu :)

Ako jedna moja kamoška vravieva: "Najlepšie párty sú po afterpárty!" Masaker šatňa :))) Nie, to nie my sme ju tak doriadili, taká už bola. A s hlavným predstaviteľom filmu foto musí byť ;) Inak, brutálny herecký výkon dal Tomáš, vážne si choďte film Čiara pozrieť do kín, uvedený bude 3. augusta, stojí to za to!

PS: Zabudli sme kúpiť kúpeľné oblátky :))) No nič, nabudúce.

TraFaM

foto: A+I, oficiálne fotky z červeného koberca a kinosály FB Film ČIARA


bottom of page