top of page
  • Anna Tásler-Onderková

Los Angeles: mesto anjelov, najlepších klubov a trendy butikov


Vraví sa: lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Pri Los Angeles platí: lepšie raz zažiť na vlastnej koži, ako vidieť v stovke tu natočených filmov.

Hollywoodland

Keď istý pán Whitley, známy ako „otec Hollywoodu“ v 80. rokoch 19. storočia stál na vrchole kopca s krásnym výhľadom na údolie, stretol Číňana, ktorého sa opýtal, čo tu robí. Ten odvetil „I hauling wood, “ teda že ťahá drevo. Whitleymu to vďaka Číňanovmu prízvuku znelo ako „I holly wood.“ Tak vraj vznikol názov oblasti, v tej dobe obkolesenej vinicami, poliami a citrusovými hájmi. Mestečko Los Angeles s vtedy len 100 tisíc obyvateľmi bolo vzdialené asi 15 km. Dnes, ako všetci vieme, je už Hollywood súčasťou L.A., na pôvodných viniciach stoja luxusné vily a mesto sa stalo mekkou filmového priemyslu a showbiznisu. Za účelom spropagovať oblasť a pritiahnuť nových obyvateľov vztýčili v miestnych kopcoch obrovský nápis Hollywoodland, neskôr skrátený len na Hollywood. Ten je dodnes jedným z najfotografovanejších miest v meste. A odkiaľ je naň najlepší výhľad? Jedni tvrdia, že z Griffithovho observatória, iní, že z Mulholland Drive, na internete nájdete kopec tipov. Ja mám najradšej výhľad z Beachwood Canyon, i keď zaparkovať v jeho blízkosti býva občas problém. V okolí sú rodinné domy a miestni veľmi radi volajú policajné hliadky. V podstate ich chápem, denne sa im pod oknami premelú tisíce turistov. Nuž, to je daň za lukratívnu adresu.

Slávny Hollywood blvd.

Hollywood Boulevard je ulica, ktorá je síce to najviac turistické miesto v meste, no minimálne raz ho túži navštíviť každý, kto do „city of angeles“ zavíta. Aj ten najzarytejší nekomerčný cestovateľ. Môj manžel sa vždy čuduje, čo na tom mieste vidím, že sa tu musím prejsť zakaždým, keď do L.A. prídem. „Veď si tu už bola x-krát!“ Ale veď na chodníku slávy je vyše 2500 hviezd! Ešte som nevidela všetky :) Chodník s menami filmových či hudobných osobností, režisérov, producentov i moderátorov, dokonca aj kreslených postavičiek, je tu od roku 1960 a úplne prvú hviezdu si vyslúžil filmár Stanley Kramer. Mylne sa roky tradovalo, že prvenstvo patrí herečke Joanne Woodward, keďže bola prvá, ktorá so svojou hviezdou oficiálne pózovala fotografom. Bulvár zvykne byť okrem turistov plný komikov preoblečených za filmové postavy. Pristaví vás niekoľko Transformerov, Supermanov, Batmanov a kadečoho ďalšieho. Nezabudnite, že za fotku s nimi všetci čakajú nejaký ten dolár ;) Je to job ako každý iný a aj oni musia platiť dane a zrejme aj za svoje lukratívne miestečko na Hollywood bulvári. A až to je potom srandy, keď sa takíto dvaja komiksoví hrdinovia pobijú priamo pred vami. Chvíľu máte chuť zatlieskať im za hodnoverný výkon, kým nezistíte, že sa vlastne mlátia o to, kto z nich bude stáť na lepšom fleku.

Na tomto ohviezdičkovanom chodníku po oboch stranách cesty natrafíte na kopec obchodíkov s parádne predraženými suvenírmi, hotelmi, ale aj na múzeum voskových figurín, či slávne divadlá Dolby a Chinese Theatre. Práve posledné spomenuté sa za 90 rokov od svojho otvorenia stalo dejiskom nespočetného množstva filmových premiér. Červený koberec je tu rozprestretý takmer neustále. Okolie divadla je vydláždené tabuľami s odtlačkami nôh a rúk mnohých hercov či spevákov, medzi ktorými nechýba ani slávna Marilyn Monroe a kopec ďalších. Podobne štýlovú podlahu majú aj pred známym Guitar Center na Sunset Boulevard. To taktiež nemôžeme vynechať pri žiadnej návšteve L.A., tentokrát však z Ivanovej iniciatívy. Odtlačky rúk najväčších hudobných legiend sú priamo pred vchodom a vo vnútri tisíce hudobných nástrojov od výmyslu sveta, kam si chodia „pracovné náčinie“ vyberať aj špičkoví muzikanti.

Za live hudbou na Sunset Strip

O Los Angeles sa hovorí, že bez auta je tu človek stratený. Všetko je tu ďaleko. Mesto má síce celkom slušnú sieť verejnej dopravy, dokonca aj metro. No ten zážitok šoférovať po širokých uliciach a obdivovať vysokánske palmy práve na Sunset bulvári, to milujem. Ten plynulo prechádza do mojej obľúbenej časti Sunset Strip plnej barov, reštaurácií a hudobných klubov. Sídli tu legendárny Viper Room, ktorý voľakedy spoluvlastnil Johny Depp a ktorý sa stal neslávne známym, keď sa v ňom na toaletách prefetoval talentovaný herec River Phoenix. Dodnes ho navštevujú mnohé celebrity, keď ich omrzí naleštený luxus. Ten vo Viperi určite nečakajte. Keby Justin Bieber neprišiel na svojom Lamborghini, ktoré zaparkoval priamo pred klubom, zrejme by si ho nikto ani nevšimol. Možno ani my. No takto bol neprehliadnuteľný. Oproti cez ulicu je ďalší slávny klub Whisky a Go Go, v ktorom hrávali aj také kapely ako Guns N’Roses, The Doors, Linkin Park či System of a Down. A takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho.

Vždy som bola viac fanúšikom live muziky, než diskoték, no o kúsok nižšie pod Sunset Stripom sme pred časom s priateľmi objavili ulicu plnú parádnych gay klubov. Náhodou sme sa na ňu zatúlali cestou z nejakého koncertu a vyžúrovali sa tam až do rána. Nikto neriešil, či sme hetero, hlasná hudba hrala po celom okolí a ja som sa pristihla ako tancujem na Britney Spears, Backstreet Boys a spomínam na časy svojej rannej puberty.

Ak fashion nákupy, tak na Melrose ave.

Los Angeles je doslova prešpikované štýlovými butikmi. Ak sa ma pýtajú, kde najradšej na svete nakupujem, bez zaváhania vždy odpoviem, že na Melrose Avenue. Na niekoľkokilometrovom bulvári nájdete všetko, čo nosia trendy Kalifornčanky. Vždy sa najviac vybláznim v butikoch s vintage oblečením a štýlovými, cenovo dostupnými vychytávkami. Preliezaním obchodíkov, skúšaním a rozhodovaním sa, či šialene vysoké lodičky, príliš crazy šaty a extravagantný klobúk niekedy využijete aj doma na Slovensku, strávite s ľahkosťou aj pol dňa. Ak patríte k shoppingovým maniačkam, pokojne aj celý.

Keď sme boli s mojím drahým v L.A. prvýkrát, dostali sme od kamaráta tip. Vraj musíme bezpodmienečne navštíviť legendárny Pink‘s Hot Dog, ktorý na rohu La Brea a Melrose Ave. sídli už od 1939-teho. A vraj sa nemáme nechať odradiť dlhočizným radom, ktorý pred ním bude. Ten je vraj zárukou kvality. Na ten ich slávny chili dog sme vystáli vyše hodinovú frontu! A keď som potom videla toho môjho muža, čo nenávidí čakanie v radoch, ako nasilu do seba tlačí ten hot dog, ktorý sa mu rozpadával v rukách a tieklo mu po nich chili... za ten svet by v tej chvíli nepriznal, že mu nechutí a že to bolo celé blbosť :) Veď sme naň tak dlho čakali v rade, hehe. Odvtedy, vždy keď ideme okolo, na seba žmurkneme a len tak zo srandy sa jeden druhého spýtame: „Tak čo, dáme zase Pink’s hot dog?“

Omnoho lepšie dopadli naše návštevy reštaurácie Gladstones v Malibu s úchvatným výhľadom na oceán, či talianskej Il Pastaio neďaleko Rodeo Drive, ktorú rady a často navštevujú aj Kardashianky. Obed či večera v nej vás finančne nevycicia tak, ako nakupovanie na spomínanej Rodeo Drive. Áno, to je tá ulica, kde shoppingovala Julia Roberts vo filme Pretty Woman a kde nájdete všetky najluxusnejšie značky sveta a zaparkované autá v hodnote trojizbového bratislavského bytu. Pozrieť, odfotiť a vrátiť sa pekne na Melrose Avenue, káže mi zdravý rozum a limit na karte.

Oscarmi žije celý Hollywood

V L.A. žijú takmer všetci, čo vo filmovom priemysle niečo znamenajú. A keď vravím takmer všetci, myslím tým naozaj minimálne 95% hercov, režisérov, či producentov! Buď majú dom v Malibu, v Beverly Hills, prípadne aj aj. Alebo ešte v Bel Air, či Hollywood Hills. To sú najvychytenejšie a pochopiteľne aj najdrahšie lokality s vysokou koncentráciou celebrít, ktoré však len sotva zahliadnete cez obrovské múry, ktorými majú svoje luxusné vily obohnané. Rada sa však zvyknem previezť po Beverly Hills, kde je stále kopec domov, ktoré doslova pripomínajú ten, v ktorom žili Brandon s Brendou v seriáli „mého mládí“ Beverly Hills 90210. Upravené trávniky pred domami, vysoké palmy lemujúce ulice, zrána a podvečer bežci. Mám pocit, že v L.A. športuje každý. Vládne tu kult dokonalého tela ako málokde inde. Všetci chcú byť krásni a úspešní. V tom najideálnejšom prípade úspešní vo filmovom, hudobnom alebo módnom biznise.

Pred 2 rokmi som do L.A. priletela v deň, keď je celý Hollywood doslova hore nohami, počas odovzdávania Oscarov. Trošku som tŕpla, či sa do hotela na Franklin Avenue, len o ulicu vyššie od Dolby Theatre, kde sa celá paráda už od roku 2002 pravidelne koná, a hneď vedľa Magic Castle, privátneho klubu kúzelníkov, vôbec dostanem. Trošku sme sa síce motkali kvôli uzatvoreným uliciam, no stihla som sa ubytovať a zapnúť telku práve včas. Jasné, že som sa šla pozrieť aj k divadlu, veď som bola kúsok od najväčších hollywoodskych hviezd. No lialo ako z krhly. To boli tie pamätné upršané Oscary, kedy sa zo sošiek tešili Eddie Redmayne, či Julianne Moore. Hollywood Boulevard bol aj tak plný kovových plotov, zábran a policajtov, tak som sa rozhodla dopozerať udeľovanie v teple hotelovej izby a užívala si pocit, že všetci, čo zosobňujú Hollywood, sú odo mňa len sotva 200 metrov vzdušnou čiarou.

Zábava pre celú rodinu

V Los Angeles zábavný priemysel doslova „zjedli“. Napríklad v takom Universal Studios sa s deckami vybláznite v zábavnom parku s množstvom postavičiek známych z kreslených rozprávok, na horských dráhach, ale pri prehliadke filmových štúdií aj nakuknete do zákulisia natáčania svetovo známych filmov a seriálov. Prevedú vás kostymérňami, skladmi s rekvizitami aj reálnymi kulisami napríklad z legendárnych Čeľustí, Psycha, alebo Flinstonovcov.

Do podobnej kategórie ako Universal Studios spadá aj Disneyland v neďalekom Anahaime. Za tú srandu to rozhodne stojí. Aj keď nemáte ratolesti. Mickey Mouse a jeho kamoši vás vrátia do detstva akonáhle prekročíte brány tohto zábavného parku, nasadíte si myšiakovské ušká na čelenke a ani neviete ako, podvedome začnete naháňať káčera Donalda a Snehulienku, s ktorými zatúžite mať selfie.

Ak máte v pláne uloviť nejakú reálnu, nie kreslenú, celebritu, veľká šanca je na športových podujatiach. To aspoň usudzujem z vlastnej skúsenosti na zápase NBA v Staples Center. Svoj obľúbený tím LA Lakers prišli podporiť herci Mark Wahlberg, na ktorého som mala výhľad po svojej ľavici a Denzela Washingtona po pravici. Populárne sú aj hokejové, baseballové a vlastne akékoľvek zápasy.

Továreň na sny

Keď som pred rokmi prvýkrát pristávala na letisku v Los Angeles, neuveriteľne som sa tešila, bola plná očakávaní a nevedela sa dočkať všetkého, čo som o tomto meste počula, čítala a videla v telke. A presne tieto pocity mám zakaždým, keď sa sem vraciam. Nekonečné široké bulváre, kluby, filmový duch a ani to celebritné pozlátko sa mi tu hádam nikdy nezunujú. Lebo k L.A. neodmysliteľne patria a robia ho presne tým, čím je – továrňou na sny. A pri riadnej dávke šťastia, talentu a snahy si tu ten svoj sen mnohí aj skutočne splnia.

Moje 3 naj:

  1. Melrose Avenue – jedna z najtrendovejších ulíc L.A., kam chodia nakupovať aj samotné hollywoodske hviezdy. Nájdete tu množstvo butikov s oblečením, doplnkami a vychytávky, aké inde nezoženiete.

  2. Gladstones Malibu – čerstvý seafood a dokonalý výhľad na oceán ponúka táto príjemná štýlová reštaurácia priamo na pláži v Malibu. Povedal nám o nej náš priateľ a po osobnej skúsenosti posúvam s nadšením odporúčanie ďalej.

  3. Viper Room – legendárny hudobný klub na Sunset Strip. Má totálne undergroundovú atmosféru, hrávajú tu rockové, punkrockové či metalové kapely, takže rozhodne nečakajte žiaden luxus. Je to malý klub s veľmi obmedzenou kapacitou, no medzi hosťami môžete pokojne stretnúť aj známe tváre.

TraFaM

foto: A+I



Tento môj článok bol uverejnený v aprílovom (2017) čísle magazínu EMMA:

bottom of page